hirdetés
Kornis folytatásokban

Hát abba nem is mertem belegondolni. Azért gondoltam azonnal bele... - Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

Részlet a könyvből

Új fordításban jelenik meg Arthur Koestler mesterműve, a Sötétség délben. A totalitárius állam börtönében ítéletre váró emberről szóló regényt az eredeti kéziratból, a legvégső szerzői változatból Mesés Péter fordította.

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/7. számából

Az ÉS idei 7. számában Halász László esszéje, kritika Bazsányi Sándor Nádas monográfiájáról és Tandori Dezső kötetéről. Vers Tóth Krisztinától és próza Géczi Jánostól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Köszöntés

Mészáros Sándor 60

A minőség iránti igénye diktál megérzéseinek, a munka feltétlen tisztelete vezeti orrát; érveinek súlya mérlegelésen és megfontolásokon alapszik. Hűvös, karbantartott szenvedély lobog benne. – Mészáros Sándor szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész, a Kalligram Kiadó igazgatója ma 60 éves. Jánossy Lajos és Nagy Gabriella köszönti.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Casper André Lugg

Mert az ő költészete – legalábbis számomra – pont valami ilyesmi: egy csöndes, lassú séta, amit nem tervezel hosszúra, de mégis az lesz. – A Vendég: Versum rovatunkban Vajna Ádám fordítását és kommentárját olvashatják Casper André Lugg verséről.

Tandori-művek

Tandori Dezső: Slamp poetry és más versjátékok

Tandori Dezső legújabb „találmányát”, a slamp poetryt pár hete mutatta meg nekünk. Két vaskos küldemény is érkezett a Literához. Az elsőt adjuk most közre. Ezzel búcsúzunk a legnagyobbak egyikétől.

GYÁSZ

Meghalt Tandori Dezső

80 éves korában, 2019. február 13-án elhunyt Tandori Dezső költő, író, műfordító, korunk irodalmának egyik legnagyobb, kivételes alakja.

INTERJÚ

Papp-Zakor Ilka: Izgalmas, amikor a szerző saját olvasójává lényegül

Egy folyton alakulóban levő, abszurd és groteszk világban az élet még akkor is borzasztó izgalmas játék, ha időnként hatalmas meghasonlásokat és csalódásokat is tartogat – Papp-Zakor Ilkát a 2018-ban megjelent Az utolsó állatkert című novelláskötete kapcsán kérdeztük.

Részlet a kötetből

Thomka Beáta: Regénytapasztalat (részlet)

Az érdeklődésem középpontjában álló műfaj, a regény, érzékeny közegként regisztrálja a korszakra jellemző vonásokat. –  Az Artisjus-díjas Thomka Beáta  Regénytapasztalat – Korélmény, hovatartozás, nyelvváltás című tanulmánykötetéből olvashatnak részletet.

Székfoglaló

Bari Károly székfoglaló előadása

Bari Károlyt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. A székfoglalóját most megtekinthetik a Literán.

Ott jártunk

Meg akar írni egy Moby Dicket és közben Bovarynénak mondja magát

Nem érzékelhető jobb- vagy balodali megosztottság a norvég írói körökben, teljesen elmosódnak ezek a határok, mindenfajta kategorizálás ellen is tiltakoznak, de talán a valóságirodalmat mégis norvég trendnek nevezhetjük. – Helyszíni beszámolónkat olvashatják az Írók és fordítók a kortárs norvég irodalomban című rendezvényről

HÍR

Takács Zsuzsa nyerte a 2019-es Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A vak remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írókat szólítják majd színpadra 2019. február 18-án, az Artisjus díjátadó ünnepségén.

Jelenkor 2019/2

Forgách András: Az élet császára

Maradjunk annyiban, hogy Rinaldo a barátom volt, legalábbis azt hittem, hogy a barátom. Azt akartam hinni. — A Jelenkor februári számát Forgách András elbeszélésével ajánljuk.

HÍR

Megvannak a 2019-es Aegon-díj rövidlistásai

Rengeteg történet versben és prózában, ilyen az év legjobban várt irodalmi listája. Tíz szerző, tíz műve versenyben: kié lesz idén az Aegon Művészeti Díj, a vele járó 3 millió forint és estek, fellépések sora?

A hét prózája

A hét prózája – Széchenyi István: A Magyar Akadémia körül

Valamint káros, sőt némi esetekben valódi átok, ha társasági és emberi viszonyinkban összekevertetnek a szerepek, szintúgy burjánozhatik csak rossz, sőt veszély oly intézetekbül, melyek irányaikbul esnek s céljaikat vesztik. – A hét prózáját Modor Bálint választotta.

2FLEKKEN

Radics Viktória: Traktátus a szabadságról

Feltérdeltem, próbáltam az eszemmel gondolkodni azon, hogy hogyan kell összeilleszteni, majd odaerősíteni – vagy fordítva! – ezeket a műanyag izéket, és egyszeriben megpillantottam apám kezét, mintha odanyúlt volna értem, és mintha megfogta volna a kezemet. – Radics Viktória 2flekken.

Open reading

Demény Péter: Lengőhíd

A fejed az egyik / parton, a lábad a másikon, és / szeretnél az égre nézni. De / valahogy megbabonáz / a nyüzsgés, a mélybe / tekintesz. – Demény Péter versét olvashatják.