hirdetés

Hír

Jókai születésnapján a magyar szépprózát ünneplik országszerte

Jókai Mór születésnapján és az annak tiszteletére megrendezett Magyar Széppróza Napja alkalmából a Magyar Írószövetség, valamint több írószervezet és irodalmi műhely szervezésében országszerte és határon túl is temérdek irodalmi programot tartanak. Ezekből válogattunk.

Hírösszefoglaló

Knausgård, Foucault és T.S. Eliot

A héten jelenik meg Karl Ove Knausgård új könyve, a Seasons Quartet harmadik darabja (Spring) angolul, Franciaországban kiadták Michel Foucault utolsó munkájának, A szexualitás történetének negyedik kötetét, a Guardian újságírója szerint pedig T.S. Eliot írt a legszebben a mentális betegségekről. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Aegon-díj 2018

Megvan a 2018-as Aegon-díj rövidlistája

Bravúrlíra, trópusi őserdők, szerelmi háromszög és Erdély-történetek, családregények, közérzetversek és világló részletek – az év egyik legfontosabb magyar irodalmi listáján Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor könyve.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/7. számából

Az ÉS idei 7. számában Pataki Viktor esszéje Oravecz Imréről, kritika Karafiáth Orsolya és Milbacher Róbert kötetéről, próza Szív Ernőtől és interjú Susan Rubin Suleimannal. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992

Egy lap, ami majd harminc éve alatt túlélt betiltásokat, pereket és mindig újra tudott indulni. Egy legendás, kultúrtörténeti folyóirat a Vajdaságból. – Február 10-én megnyílt a szentendrei Ferenczy Múzeum Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992 című kiállítása.

– Február 10-én megnyílt a szentendrei Ferenczy Múzeum Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992 című kiállítása.

Hír

Ad notam Jókai - A FISZ kétnapos programsorozata

Hol élt Jókai, hogyan írta a tárcaregényeit? És hogyan írnak a fiatal kortárs prózisták? Főként ezen kérdések köré épül az idén 20 éves jubileumát ünneplő Fiatal Írók Szövetségének Ad notam Jókai programsorozata 2018. február 15-én és 16-án a Lumen Kávézóban.

Gyász

Meghalt Bojtár Endre

2018. február 11-én, vasárnap elhunyt Bojtár Endre Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, József Attila-díjas műfordító, a 2000 folyóirat és temérdek kötet szerkesztője. 77 éves volt.

Hírösszefoglaló

Eltűnt könyvek és emlékek nyomában

Hogyan lehet megírni az irodalom nagy szereplőit saját emlékeink alapján? És ezt hogyan tudjuk mégis fikcionalizálni? Mit jelent egy könyv, ami nem képezi a kulturális tudásunk részét, mivel egyszerűen nincs, eltűnt vagy meg sem íródott? Miért és mikor kezdett el írni Nádas Péter? - mindez kiderül heti hírösszefoglalónkból.

Előhívás

Előhívás – Nádas Péter Világló részletek című memoárjáról

2018. február 14-én, szerdán este 7-től az Előhívásban Nádas Péter Világló részletek (Jelenkor, 2017) című memoárjáról Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/6. számából

Az ÉS idei 6. számában Földényi F. László Szép szex? című esszéje, kritika Daniel Kehlmann és Szijj Ferenc kötetéről, Alföldi Róbert Ibsen-rendezéséről, vers Németh Bálinttól, próza Hidas Judittól és Szántó T. Gábortól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés