hirdetés

Gyász

Meghalt Berkovits György

2018. május 22-én, életének 78. évében meghalt Berkovits György, József Attila-díjas és Artisjus irodalmi nagydíjas író, szociológus, a Mozgó Világ alapító szerkesztője, a Valóság, a Budapesti Negyed és a BUKSZ szerkesztője, közölte a hírt a Szépírók Társasága.

Program

Erdély Miklós 90 – Fesztivál a Három Hollóban

2018 júliusában lenne Erdély Miklós író, költő, képzőművész, filmrendező, nagy hatású performance-művész és gondolkodó 90 éves. Halálának 32. évfordulóján, május 22-én és 23-án tiszteletére rendez kétnapos programsorozatot a Szépírók Társasága a Három Hollóban.

hirdetés

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Gyász, disztópiák és egy új kötet Latin-Amerikából

Ezen a héten a New Journalism kulcsfigurájára, Tom Wolfe-ra, és a narratológia atyjára, Gérard Genette-re emlékezünk, szó esik feminista disztópiákról, valamint Mario Vargas Llosa új regényéről. - Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/20. számából

Az ÉS idei 20. számában Demény Péter Művészi lázadók című esszéje, kritika Fehér Renátó és Esterházy Péter kötetéről, Szurcsik József kiállításáról, a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról és vers Falcsik Maritól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Libri-díj

Tompa Andrea nyerte a Libri irodalmi díjat

2018. május 15-én, kedden este a Budapest Music Centerben Tompa Andrea vehette át a Libri irodalmi díjat Omerta – Hallgatások könyve című regényéért. A Libri irodalmi közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta Addig se iszik című paródiakötetéért.

Hír

Szkárosi Endre a Szépírók Társasága új elnöke

2018. május 14-én a Szépírók Társasága tisztújító közgyűlést tartott, melyen Szkárosi Endrét elnökké, Kéri Piroskát és Czinki Ferencet alelnökké választották.

Arany 2.0

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Arany balladáinak témájára születő új magyar drámai művekkel és a fiatal generációkat aktivizáló, Arany János életének helyszínein forgatott filmmel folytatja az Arany-életmű feldolgozását a Litera. A Magyar ballada drámapályázat eredményhirdetése június 10-én lesz, a Margó Fesztiválon, a bemutatók ősszel várhatók.

Hírösszefoglaló

Harcok, háborúk, Ede és Unku

Ezen a héten norvég, amerikai és német írók legfrissebb könyvei kerültek a középpontba. Páran közülük már magyar fordításban is olvashatóak. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/19. számából

Az ÉS idei 19. számában Pálfalvi Lajos esszéje Leszek Kołakowskiról, kritika a „folyékony szobor vagy szilárd szökőkút" és A Harmadik Birodalom kultúrtörténete című kötetről, az Ifjú Koreográfusok Fóruma és a Imre Zoltán Projekt Estek előadásairól, vers Új Krisztinától és próza Térey Jánosról. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Előhívás

Előhívás – Karinthy Ferenc: Napló III.

Az Előhívás májusi estjén a résztvevők, Jánossy Lajos, Tóth-Czifra Júlia, Németh Gábor és Reményi József Tamás Karinthy Ferenc háromkötetes Naplójának utolsó kötetéről, az 1974-1991 közti időszakban írt feljegyzésekről beszélgetnek, május 9-én, szerdán 19 órától a Nyitott Műhelyben.

hirdetés