hirdetés

Előhívás

Előhívás – Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó

Móricz Zsigmond Gyalogolni jó című, 1952-ben a Szépirodalmi Kiadónál, Illés Endre szerkesztésében megjelent kötetével folytatódik az Előhívás őszi évada 2018. november 14-én, szerdán, 19 órakor a Nyitott Műhelyben. Beszélgetnek: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

LITERA ADVENT

Az író karácsonya – Adventi készülődés kortárs magyar írókkal

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös szervezésében ünnepi beszélgetéssorozatot indít Az író karácsonya címmel. Az idei Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Hogyan készül az ünnepre például Péterfy Gergely, Ugron Zsolna vagy Závada Pál?

hirdetés

Előhívás: Úton-útfélen

Úton-útfélen – Új témával folytatódik az Előhívás

Úton-útfélen címmel új téma köré épülnek az Előhívás beszélgetései a most induló etapban. Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia útinaplókról, úti jegyzetekről, úti élményekből táplálkozó irodalmi művekről beszélget a Nyitott Műhelyben, november 14-én, szerdától.

HÍR

Irodalmi Diszkó Fesztivál Pécsett

Kétnapos fesztivált szervez a pécsi Irodalmi Diszkó november 16-17-én a Made in Pécs Caféban. A programban hat irodalmi beszélgetés, négy akusztikus koncert és egy kiállításmegnyitó is helyet kapott. Írók írókról, írókkal és írók a DJ-pult mögött.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/45. számából

Az ÉS idei 43. számában Vonnák Diána esszéje Kiss Noémiről, kritika Borges összegyűjtött novelláiról, Isabelle Faust koncertjéről és Milorad Krstić rajzfilmjéről. Interjú Székely Csabával, vers Kiss Ottótól és próza Tótth Benedektől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Írni, összefogni, hátrahagyni

Két fontos díjat adtak át Franciaországban, világszerte demonstráltak az antikváriusok, Murakami Haruki kéziratokat, lemezeket adományoz és Sylvia Plath eddig kiadatlan novelláit jelentetik meg. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Négy év kihagyás után ismét átadták a Szépíró-díjakat

A Szépíró-díj 2018-as újraindításával egy több mint évtizedes tradíciót folytat a Szépírók Társasága. A négy év kihagyás miatt idén hat díjat adtak át 2018. november 8-án este a FUGA-ban. Az idei díjazottak: Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László és Tolnai Ottó.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Tűnődés a túloldalon: Zalabai Zsigmondról

Már az első kötete bevezetésében, az Ars critica című rövid esszében megmutatkozik elméleti felkészültsége és átgondolt elemző módszere. Sőt, mintha a felvázolt teoretikus megkülönböztetéseivel a húsz évvel későbbi magyarországi kritikavitát is megelőlegezné, fejben előre lejátszaná, és szektás különállás helyett kompromisszumos békekötéssel zárná le azt. – Portré Zalabai Zsigmondról.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Szilasi László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 novemberében Szilasi László a hónap szerzője a Literán.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Könyvek Közép-Európában és az Antarktiszon

Belgrád, Pozsony, Marosvásárhely, Darmstadt – rendhagyó heti hírösszefoglalónkban e városokról lesz szó. Könyvvásárokról, magyar irodalomról külföldön. És antarktiszi kutatókról.

hirdetés