hirdetés

Hírösszefoglaló

Levelek a börtönből

Különleges könyvben közel egy évtizednyi levelezés Thomas Bernharddal, Philiph Roth jelentőségének vizsgálata új szemszögből, és Nelson Mandela börtönből írt levelei, interjú Anne Tylerrel, és Sir Conan Doyle nyomoz. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/29. számából.

Az ÉS idei 29. számában Weiss János esszéje Adornoról, kritika Jim Crace és Tolnai Ottó könyvéről, a Katona Ithaka című előadásáról, vers Nyirán Ferenctől és próza Kiss Lászlótól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Gyász

Elhunyt Papp Tibor

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus. A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője szerdán Budapesten élete 83. évében halt meg – közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely csütörtökön az MTI-vel.

Hír

Hévíz 25 Fesztivál – program!

Július 20-án és 21-én kerül megrendezésre a Hévíz 25 Fesztivál. A folyóirat 25. születsénapjának alkalmából tartott esemény nemcsak a Hévíz negyedszázados múltját eleveníti fel, hanem átadják az idei Hévíz Díjat és az U25 verspályázat fődíját is.

Hírösszefoglaló

Kilátás a Panelből

A Man Booker-díj 50 éves jubileuma alkalmából Michael Ondaatje kötete nyerte el a legjobb regénynek járó díjat, ukrán író lett az ausztriai Bachmann-díj nyertese, és Budapest központtal megjelent a Panel Magazin, ami angol nyelvű szövegeknek ad helyet. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/28. számából

Az ÉS idei 28. számában Komoróczy Géza esszéje Szilágyi János Györgyről, kritika Szilágyi Zsófia és Gergely Ágnes könyvéről, az Átrium Chicago-előadásáról, a Bolsoj Balett 2017/18-as évadáról, vers Vörös Istvántól és próza Berta Ádámtól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hírösszefoglaló

Emberi történetek

Terézia Mora megkapta az egyik legfontosabb német irodalmi díjat, Svédországban alternatív irodalmi Nobel-díjat hirdettek meg, miközben az irodalmi és filmes világ Claude Lanzmannt gyászolja. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Felhívás

Küldj egy jelet!

Felhívást intézünk a szerzőkhöz, küldjenek képeslapot az olvasónak, valamint az olvasókhoz, küldjenek képeslapot egy írónak. A küldeményeket postai úton a Litera címére várjuk folyamatosan, hagyományos küldeményként, legkésőbb augusztus 31-ig.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/27. számából

Az ÉS idei 27. számában Szilágyi Ákos esszéje El Kazovszkijról, kritika Kálmán Gábor és Garaczi László könyvéről, az Igaz történet alapján című filmről, a Ludovika campusról és a felújított Orczy-kertről, vers Szonday Szandrától és próza Morsányi Bernadettől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

A hónap szerzője: Garaczi László

A hónap szerzője: Garaczi László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 júliusában Garaczi László a hónap szerzője a Literán.

hirdetés