hirdetés

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Nemzeti Könyvdíj, spanyol Nobel és Borges-emlékkönyv a horizonton

Kihirdették a National Book Award hosszúlistáját. Adam Zagajewski veheti át idén az Asztúria hercegnője-díjat. Emlékkötet jelent meg Borges halálának 30. évfordulójára. Mi a befejezetlen művek sorsa a szerző halála után? – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/38. számából

Megjelent az ÉS 38. száma. Benne a Szépírók Társaságának elnöke, Gács Anna reagál a KMTG-vel kapcsolatos levélváltásra, olvasható a lapszámban Sausic Attila esszéje, kritika egy Móricz-válogatásról, Proust kötetéről, Lukáts Andor Ivanovjáról és a MR Kodály-koncertjéről, próza Szécsi Noémitől és Radnóti Sándortól, vers Czigány Györgytől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Budapest Transzfer

A IX. Budapest Transzfer Nemzetközi Fesztivál részletes programja

A 2017. szeptember 28. és október 1. között megrendezésre kerülő Budapest Transzfer Fesztivál közzétette részletes programtervét. A négynapos eseménysorozat idén a jövőt, az utópia és disztópia világát helyezi fókuszba, a rendezők felnőtt és gyermek látogatókra egyaránt számítanak, így a kerekasztal-beszélgetések mellett könyvbemutatón, filmvetítéseken és izgalmas városi sétákon is részt vehetnek az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

HÍR

Kihirdették a Margó-díj esélyeseit

Nyilvános, hogy melyik könyvek nyerhetik idén a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat. A huszonnégy kötetből tíz került a shortlistre. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/37. számából

Megjelent az ÉS 37. száma. Olvasható benne Szentmártoni János (Magyar Írószövetség) válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Reichert Gábor esszéje, kritika Tóth Kinga és Tompa Andrea könyvéről, a Nemzetközi Roma Storytelling Fesztiválról és Vidnyánszky Attila Bánk bánjáról, próza Kácsor Zsolttól, vers Szeifert Natáliától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Man Booker, adomány, Austen, Rushdie

Nyilvánossá tették a Man Booker-díj rövid listáját. Megjelent Salman Rushdie új regénye, a The Golden House. Forgalomba került az új Jane Austen-bankjegy. New York-i adományt kapott a Közép-Manhattan-i könyvtár. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hír

Ma kezdődik az Art Capital

A tavalyi nagy sikerű nulladik év után idén szeptember 8-án, ma megnyílik ismét Szentendrén az Art Capital. 2017 témája az otthon és az otthontalanság – e köré épül a hazai és külföldi műveket egyaránt bemutató, klasszikus és formabontó, több mint egy tucat kiállítás, melyek egyike Tolnai Ottó műveiből készült. A Literát Lanczkor Gábor tudósítja majd az Art Capital eseményeiről.

Hírösszefoglaló

Díjak, dúlák, gyászolók

Elhunyt az amerikai költészet egyik legnagyobb alakja, a gyász mellett azonban izgalommal várjuk a Man Booker- és a Nobel-díj győztesének bejelentését, ahogyan a lengyel Angelus-díjét is, amelynek jelöltjei között Tompa Andrea is szerepel; az ausztrál Franklin-díj nyertesének kiléte azonban nemrég kiderült, ahogyan az sem titok többé, kik azok a könyvdúlák. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/36. számából

Megjelent az ÉS 36. száma. Olvasható benne Péterfy Gergely válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Szilágyi Zsófia esszéje Mészöly Miklósról, kritika Graham Swift könyvéről, a Pappa Piáról és a Kossuth Rádió Ütköző című műsoráról, paródiák és vers Fecske Csabától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Az Olvasás Éjszakája 2017

Az idén öt éves Az Olvasás Éjszakája fesztivál szeptember 16.-án várja az irodalom szerelmeseit az ország különböző pontjain. Budapesten több helyszínen, továbbá Pécsen, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérváron népszerűsíthetik a résztvevők az olvasás különböző élményeit egészen hajnalig.

hirdetés