hirdetés

HÍR

II. Magyar Könyvkiadók Napja

Irodalom és filozófia a digitális korban címmel második alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2018. október 3-án a BTK épülete ad otthont.

Hír

Prima-díjasok: Bertók László, Görgey Gábor, Vári Attila

2018-ban tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima-díjakat. Magyar irodalom kategóriában a zsűri Bertók Lászlót, Görgey Gábort és Vári Attilát tartotta érdemesnek Prima-díjra. Az irodalmi Prima Primissima-díjas hármuk közül kerül ki. A közönség szeptember végétől szavazhat.

hirdetés

HÍR

Lánctalp és macskakő – A FISZ tudományos konferenciája 1968-ról

A prágai tavaszt félszáz éve eltipró tankok alaposan berozsdásodtak már, a párizsi lángvörös üstökök pedig őszbe fordultak. Marx és a Coca-Cola gyermekei ötven év alatt jócskán megöregedtek, de tetteikről eddig kevés objektív kommentár született. A Fiatal Írók Szövetsége Lánctalp és macskakő című, október 18-án és 19-én, a B32 Galéria és Kultúrtérben tartandó tudományos konferenciája közelítéseket ígér 1968 ismert és kevésbé ismert arcaihoz.

DIA

A DIA új tagja: Lengyel Péter, posztumusz tagok: Hajnóczy Péter és Vasadi Péter

A Digitális Irodalmi Akadémia 2018. szeptember 17-i Tagválasztó Gyűlése három fordulóban, nagy többséggel Lengyel Péter Kossuth-díjas prózaírót választotta meg a testület új tagjának. A PIM főigazgatójának javaslatára a dia.hu adatbázisa két új posztumusz tag, Hajnóczy Péter prózaíró és Vasadi Péter író, költő életművével bővül.

Szép Ernő-díj

Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter Szép Ernő-díjas

Az 1984-ben alapított díjat a szakmai kuratórium 2018-ban Tasnádi Istvánnak, Hajdu Szabolcsnak és Závada Péternek ítélte. A díjat szeptember 21-én, a magyar dráma napján adják át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Gyász

Elhunyt Rónay László

Hosszan tartó betegség után, 81 éves korában hétfőn elhunyt Budapesten Rónay László József Attila- és Prima-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár – közölte az MTI-vel hétfőn a család.

Az Olvasás Éjszakája 2018

Írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot. Kulturális programok kora estétől hajnalig: Budapesten, Székesfehérváron, Pécelen, Debrecenben és Szegeden. Idén hatodik alakalommal rendezik meg az Olvasás Éjszakáját.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Krasznahorkai, Nádas külföldön, Knausgård angolul, Plath levelei, Kerouac képei

Krasznahorkai a Berlini Nemzetközi Fesztiválon mutatja be regényét, Nádas Péter Angelus-díjra esélyes, Karl Ove Knausgård regénysorozatának utolsó kötete már olvasható angolul, Sylvia Plath pszichológusával való levelezését publikálták és Jack Kerouac festményeit állították ki Olaszországban. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Az Élet és Irodalom 2018/37. számából

Az ÉS 37. számában Lapis József esszéje, levelek Mándy Ivánhoz, Csuhai István kritikája Agneša Kalinová–Jana Juráňová Hét életem című kötetéről, az EX-Librisben Karsai László, Deres Kornélia és Grecsó Krisztián versei, Tóth B. Judit, Szánthó Erika Emma és Vári Attila prózája, Stőhr Lóránt Nemes-Jeles László Napszállta című filmjéről, Széplaky Gerda Xu Bing kiállításáról.

Hírösszefoglaló

Alternatív Nobel, elnöki olvasmányok és a jövő könyvtára

Idén a Svéd Akadémia nem ad át Nobel-díjakat, ám lesz alternatív Nobel, amelynek máris kihirdették végső jelöltjeit, Obama elnök Naipault olvas, Grúzia lesz a díszvendég a Frankfurti Könyvvásáron, Han Kang pedig csatlakozott a jövő könyvtárához. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés