hirdetés

Programajánló

Kezdődik a 27. Thealter

Ma kezdődik Szegeden a Thealter – a július 29-ig tartó nemzetközi színházi fesztivál idén is több helyszínen számos előadással, beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/29. számából

Megjelent az ÉS idei 29. száma. Olvashatják benne Tillmann J. A. esszéjét Heidegger és Japán kapcsolatáról, kritikát Schein Gábor és Csaplár Vilmos könyvéről, a vizes vb megnyitójáról, a Billy Elliot című musicalről, interjút Veres Andrással, verset Hétvári Andreától, prózát Kollár-Klemencz Lászlótól. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Hírösszefoglaló

Befolyásoló tényezők

Hogyan jutnak könyvekhez a hátrányos helyzetű gyerekek, miért boldogulunk néha nehezen a versekkel? Ami pedig az írást illeti: Milyen kapcsolatban állt Agatha Christie a kiadójával? Feszültségteremtés áldozatok nélkül Jane Austen regényeiben. - Heti hírösszefoglalónkban néhány olvasást befolyásoló tényezőről esik szó.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/28. számából

Megjelent az ÉS idei 28. száma. Olvashatják benne Szilágyi János György esszéjét, kritikát Bertók László, Al Berto és Márkus György könyvéről, a Szabadkai Népszínház  Amadeus-előadásáról, Parászka Boróka rádióműsoráról, verset Szilágyi A. Gábortól és prózát Becsy Andrástól. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

#esterhazytolvasok

Esterházy Péterre emlékezünk

Ma egy éve, 2016. július 14-én halt meg Esterházy Péter. Emlékére szerzőink és a Litera szerkesztői ma egész nap Esterházy szövegeit olvassák. Óránként új és új felvételeket láthatnak a LiteraTV-ben. #esterhazytolvasok hashtaggel a Facebookon várjuk további szerzők és olvasók videóit is.

HÍR

Daniel Kehlmann a jövő évi Könyvfesztivál díszvendége

Daniel Kehlmann német író lesz a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2018. április 19. és 22. között. A hírt a Magvető Kiadó facebook-oldalán jelentették be.

Hír

Menetjegyeket érvényesíteni, indul az Arany-busz!

Az Arany-emlékév keretében idén újabb mozgókiállítást rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeum. A 200-as jelzésű Arany-buszra határon innen és túl számos helyen lehet majd felszállni – tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

Slamtábor

STB – avagy indul az első slamtábor

Először rendezik meg az Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi tábort, vagyis az STB-t, 2017. július 26. és 29. között, az orfűi Panoráma Campingben. A tábor létrehozói, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kövér András (Kövi) és Simon Márton 4 nap alatt 60 programot kínálnak az érdeklődőknek.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Kántor Péter

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól. 2017 júliusában Kántor Péter a hónap szerzője a Literán.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Történelmi tanúk, politikai tényezők

Új teória született a Voynich-kézirat szerzőségéről, meghalt Leningrád ostromának egyik nagy szemtanúja, A blokád könyve című könyv szerzője, BBC-minisorozat készül az egyik legnépszerűbb lányregényből – heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés