hirdetés

Hírösszefoglaló

Írország, Mississippi, Nicaragua

Seamus Heaney többsíkú életrajzának elkészítését tervezi Fintan O'Toole ír biográfus, történész és újságíró, és két nagyszabású irodalmi díj is gazdára talált: megvan National Book Award és a Cervantes-díj győztese. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/47. számából

Megjelent az ÉS idei 47. száma. Benne Deczki Sarolta esszéje Tar Sándorról, kritika Doru Pop könyvéről, Kútvölgyi-Szabó Áron kiállításáról, a Tabukról tabuk nélkülsorozatról, olvashatnak Darvasi László Isten. Haza. Csal. kötetének német fogadtatásáról, prózát Spiró Györgytől és verset Boda Edittől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Hír

Megvan a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje

Czinki Ferenc, Potozky László és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. A kortárs magyar irodalom fiatal alkotóit támogató díjat 2017-ben ötödször adják át, ez alkalommal november 30-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

GYÁSZ

Elhunyt Kállay Géza

Néhány nappal 58. születésnapja előtt, 2017. november 17-én elhunyt Kállay Géza irodalomtörténész, nyelvfilozófus, egyetemi tanár, Shakespeare-kutató – közölte a hírt a Pesti Bölcsész Akadémia.

Hírösszefoglaló

Könyvdíjtól megemlékezésig

Elhunyt Sarah Maguire brit költő, aki új szintre emelte az arab költészetet. Tízéves a Kindle e-book. Tizedjére adták át a svájci könyvdíjat, melyet idén Jonas Lüscher kapott. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/46. számából

Megjelent az ÉS idei 46. száma. A 90 éves Lator Lászlót Vörös István és költők, többek közt Várady Szabolcs köszönti. Olvashatnak esszét Márkus Györgyről, kritikát Markó Béla és Bibó István könyvéről, Gerber Pál kiállításáról, a Szegedi Kortárs Balett gálájáról és prózát Lévai Balázstól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hírösszefoglaló

Francia díj, arab irodalom

Eheti hírösszefoglalónkban a francia és az arab irodalomra fókuszálunk. A legrangosabb francia irodalom díj, a Prix Goncourt átadása kapcsán az idei győztest mutatjuk be, a kortárs arab irodalom fordításáról tartott beszélgetés apropóján pedig ennek a kérdésnek eredünk a nyomába. Heti hírösszefoglalónk következik.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/45. számából

Megjelent az ÉS idei 45. száma. Olvashatják benne Váncsa István esszéjét a kifliről, kritikát Patak Márta, Terék Anna, Halasi Zoltán, Ferencz Mónika és Horváth Veronika könyvéről, az On the Spot Visky-portréjáról, Pat Metheny koncertjéről, találnak benne prózát Garaczi Lászlótól és verset Meliorisz Bélától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Előhívás

Előhívás a Beszélgetések Petri Györggyel című könyvről

2017. november 8-án, szerdán este 7-től az Előhívás új évadának második epizódjára kerül sor a Nyitott Műhelyben. Ezúttal a Beszélgetések Petri Györggyel című könyvről beszélget Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Ladik Katalin

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 novemberében Ladik Katalin a hónap szerzője a Literán.

hirdetés