hirdetés

Hírösszefoglaló

Felolvasással és sajttortával a menekültekért

Bill Gates világirodalmi ajánlója, Neil Gaiman a The Cheesecake Factory legendásan hosszú menüjét olvasná fel, hogy adományokat gyűjtsön a menekülteknek. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

PROGRAMAJÁNLÓ

A trauma reprezentációi / Les fables du trauma - Konferencia

Interdiszciplináris nemzetközi konferenciát rendeznek május 26-án és 27-én a PPKE Francia Kapcsolat Kutatócsoportja és a Paris 3 Sorbonne Nouvelle Egyetem THALIM (Théorie et histoire des arts et des littératures de la modernité) kutatócsoportja közös szervezésében.

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/21. számából

Megjelent az ÉS idei 21. száma. Olvashatnak benne többek között a pénisz evolúciójáról, Hevesi Judit és Tolnai Ottó könyvéről, a Chris Potter Quartet koncertjéről és a Szerpentin Táncfilm Fesztiválról. Márton László prózájából és Térey János verseiből részletet közlünk. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból. 

Gyász

Elhunyt Dés Mihály

Dés Mihály (Budapest, 1950) író, műfordító, a Pesti barokk szerzője hosszú betegség után, 67 éves korában, csütörtökön hunyt el Barcelonában, és vasárnap temetik el Budapesten, írja az El Periodico katalán lap.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/20. számából

Megjelent az ÉS idei 20. száma. Olvashatnak benne a gyermekirodalom helyzetéről, a Booker-díjas Han Kang könyvéről, Zigar Putyin metamorfózisáról, Krasznahorkai regényének angol fogadtatásáról, Almodóvar filmjéről, Erlend Loe hangoskönyvéről, valamint Gergely Ágnes versei és Kőrössi P. József prózája. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból. 

Hírösszefoglaló

Afrikában a helyzet

A magyar olvasó előtt kevéssé ismert terepre kalauzoljuk önöket. Megnéztük, mi történik az afrikai irodalomban: a Caine Prize for African Writing és a dél-afrikai Sunday Times Literary Awards nyilvánosságra hozta szűkített listáját, Simon Mann, aki hét évet töltött börtönben, memoárja után thrillerrel jelentkezik. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Ma kezdődik a Varsói Könyvvásár

2017. május 18. és 21. között, nyolcadik alkalommal rendezik meg a Varsói Nemzetközi Könyvvásárt, Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvényét. Nádas Péter, Spiró György és Márai Sándor lengyel megjelenése is fontos eseménynek számít a ma kezdődő könyvvásáron.

Libri irodalmi díj

Jászberényi Sándor nyerte a Libri irodalmi díjat

A Libri irodalmi díj nyertese 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Kepes András Világkép című könyve kapta.

Előhívás

Előhívás – Király István Naplójáról

2017. május 17-én, szerdán este 7-től Király István: Napló 1956-1989 című könyve az Előhívás témája. Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget róla a Nyitott Műhelyben.

Hírek

Júniusban újra Margó Fesztivál

Közeleg a nyári Margó Irodalmi Fesztivál, a nagyszabású eseményt idén június 7-11. között rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között új könyvével Nádas Péter, Peer Krisztián, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Kemény Zsófi.

hirdetés