hirdetés

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/3. számából

Az ÉS idei 3. számában Laczó Ferenc esszéje, Csuhai István Bernhard Schlink regényéről, Visy Beatrix Radnóti Sándor kötetéről írt. Vers Szolcsányi Ákostól és próza Bodor Ádámtól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Elhunyt Mary Oliver költő

Elhunyt a természethez és az állatvilághoz szóló, magukkal ragadó ódáiról ismert Pulitzer-díjas Mary Oliver költő. A 83 éves író a limfómával való küzdelem után floridai otthonában tért végső nyugalomra.

hirdetés

PÁLYÁZAT

42. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 42. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, és 2019. április 23. és április 26. között Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát.

HÍR

Érkezik Stieg Larsson oknyomozó könyvének magyar kiadása

Az év szenzációja minden bizonnyal a Millennium-trilógia szerzőjének jegyzeteiből készült, a máig megoldatlan Olof Palme-gyilkosságot feldolgozó tényfeltáró kötet, amely most magyarul is megjelenik az Animus Kiadónál.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Tintin, Franz Kafka és Patti Smith

Heti külföldi hírösszefoglalónkban Michel Houellebecq új könyvéről, Stanisław Lem lengyel tudományos-fantasztikus íróról, Kafka hagyatékának sorsáról, Tintin első kalandjáról és Patti Smithről olvashatnak.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/02. számából

Az ÉS idei 2. számában Láng Zsolt köszönti Balla Zsófiát. Szilasi László esszéje, Selyem Zsuzsa Röhrig Géza kötetéről, Margócsy István Visy Beatrix kritikagyűjteményéről, Stőhr Lóránt pedig Reisz Gábor új filmjéről írt kritikát. Vers Ozsváth Zsuzsától és próza Turi Tímeától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Előhívás

Az Előhívásban Lénárd Sándor: Római történetek

2019. január 9-én, szerdán 19 órakor a Nyitott Műhelyben Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve az Előhívás témája.

A HÓNAP SZERZŐJE

A hónap szerzője: Balla Zsófia

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2019 januárjában Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/01. számából

Az ÉS idei 1. számában Almási Miklós esszéje, Deczki Sarolta és Kácsor Zsolt kritikája Tar Sándor posztumusz könyvéről. Fáy Miklós az Óbudai Danubia Zenekar születésnapi koncertjéről, Csengery Kristóf pedig Giuliano Carmignola új Bach-lemezéről írt. Vers Krusovszky Dénestől és próza Szaniszló Judittól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hírösszefoglaló

Ámosz Oz, John Steinbeck, a nemzetközi young adult irodalom evolúciója

Elhunyt Ámosz Oz világhírű író. A The Outsiderstől a Harry Potteren át a The Hate U Give-ig – a nemzetközi ifjúsági irodalom evolúciója. 50 éve hunyt el John Steinbeck. – Heti nemzetközi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés