hirdetés

Hír

Nyílt napot tart a MISZJE a szerzői jogokról

2017. március 3-án a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület nyílt napot hirdet. A program célja a résztvevők szerzői jogi ismereteinek gazdagítása, a MISZJE működésének bemutatása és egyedi szerzői jogi esetek megvitatása.

Hírösszefoglaló

Előkerült felvétel Marcel Proustról

Marcel Proust filmen, Mircea Cărtărescu, román író személyes hangú írása a bukaresti tüntetésekről a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, film készül Virginia Woolf és Vita Sackville-West szerelméről. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

ÉS 2017/7.

Az Élet és Irodalom 2017/7. számából

Megjelent az Élet és Irodalom idei 7. száma. Benne Takáts József esszéje a magyar irodalmi hagyomány hiányairól. Szilágyi Zsófia Csáth Géza naplófeljegyzéseiről, Urbán Bálint Bolaño 2666-áról, Végső Zoltán az ADHD koncertjéről írt kritikát. Az ÉS-számot Tamás Zsuzsa versével és Csabai László prózájának részletével ajánljuk. – Heti ÉS-ajánló a Literán.

Libri-díj

Idén is útjára indul a Libri irodalmi díj

Idén is átadják a Libri irodalmi és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított díjak az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. 132 könyv versenyez idén, a top 10-ről jövő héten adnak hírt, a közönség március 20-ától szavazhat kedvencére.

Írómozi

Tudatlan tündérek – Írómozi Grecsó Krisztiánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. február 22-én, szerdán este 7-től Grecsó Krisztián, aki a Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Felhívás

A Litera újra gyakornokokat keres!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2017. február 28. 

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Darvasi László

A Litera minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 februárjában Darvasi László a hónap szerzője a Literán.

Pályázat

40. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata meghirdeti a 40. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, és 2017. április 18. és április 21. között Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát.

Hírösszefoglaló

Megérzések és motivációk - Heti hírösszefoglaló

Miklós Tamásról pozitív kritikát közöl a német sajtó, Margaret Atwood a disztópikus regény jövőjét fejtegeti, Sebastian Barry másodszor is Costa Könyvdíjat nyert, Terry Pratchett életéről dokudráma indul, Wisława Szymborska dél-koreai sikerei, John Cage könyvtára– Heti hírösszefoglalónkat olvashatják. 

HÍR

A 2017-es AEGON Irodalmi Díj jelöltjei

Összeállt a legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. A szerzőkről idén is egész estés film készül.

hirdetés