hirdetés

Hír

Kürti László Bella István-díjat kapott

A Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata idén Kürti László költőnek ítélte a Bella István-díjat.

Bolgár díj Lackfi Jánosnak

Idén a nemzetközi Aleko-pályázat díját 112 novella közül, melyeket tizenöt ország (egyebek közt Kanada, Brazília, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Franciaország) 62 szerzője jegyzett, Lackfi János Alkohol haladóknak című írása nyerte el.

hirdetés

Hírösszefoglaló

Tolerancia, antiszemitizmus, queer

Gyermekkönyvek a toleranciáról azoknak a szülőknek, akik beszélgetést kezdeményeznének a témában, a francia író, Céline antiszemita írásainak újranyomása, egy fekete queer lány története, aki rájön,hogy mágikus képességekkel rendelkezik. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják

Program

Mészöly Miklós-emléknap lesz Szekszárdon

2018. január 19-én tartják meg Szekszárdon a XV. Mészöly Miklós Emléknapot. Az esemény a Mészöly Miklós Egyesület és a Szekszárd megyei önkormányzat közös szervezésében kerül megrendezésre. Az emléknap programkínálatában filmvetítés, kerekasztalbeszélgetés és a Mészöly Miklós-díj átadása is helyet kapott.

Díj

Lábass Endre Mészöly-díjas

Mészöly Miklós író születésnapján, január 19-én, pénteken kerül sor a XV. Mészöly Miklós Emléknapra Szekszárdon. A gazdag program központi részét képezi a Mészöly-díj átadása, amelyet ebben az évben Lábass Endre kap Árnyékkereskedő 1-3 (Üvegsziget, Varázscsomó, Mutabor) című esszéregényéért. Szörényi László ugyanekkor Mészöly-emlékplakettet vehet át.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/3. számából

Megjelent az ÉS idei 3. száma. Benne Szilasi László esszéje az író és az irodalomtörténész viaskodásáról, kritika Poós Zoltán és Vajda Mihály kötetéről, a Makovecz Központ és Archívumól, a Müller Péter and Friends zenekar új lemezéről, az 50 éves a Táncdalfesztivál!-koncertről, vers Markó Bélától, próza Benedek Szabolcstól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Pályázatok

Pályázati felhívások Móricz-, Örkény- és Babits-ösztöndíjra

Az EMMI megbízásából a MANK pályázatot hirdetett a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, az Örkény István drámaírói ösztöndíj és a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj elnyerésére. A Móricz-ösztöndíjra beadott pályázatokat február 9-ig, a Örkény- és Babits-pályázatokat február 16-ig várják.

Hír

Magyar kulturális programok világszerte a Balassi Intézet szervezésében

Tokiótól New Yorkig számos kulturális, tudományos és oktatási programot kínálnak idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet külföldi kulturális intézetei. - Az intézet sajtóbeszélgetésén jártunk.

Hír

Arany, Csáth, angyalok és Kálmán Imre Központ

Többek közt négy új, az Arany János-emlékévhez kapcsolódó kiállítással, Csáth Géza-, Szántó Piroska- és Jékely-tárlattal készül idén a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), és megkezdi munkáját a Kálmán Imre Központ. – Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója kedden évnyitó sajtótájékoztatót tartott. Ott jártunk.

hírösszefoglaló

Régi könyvek új köntösben

Húsz év kortárs könyvborítói műalkotásként, hagyatéki konfliktusok, egy félrevezető cím. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés