hirdetés

Tiltakozás

Kortárs művészek és felelős állampolgárok a hajlék nélkül élők védelmében

Kortárs írók, művészek, a szellemi élet képviselői és hozzájuk csatlakozó felelős magyar állampolgárok petícióban tiltakoznak a magyar kormány hajléktalanságban élőket sújtó törvénykezési gyakorlata ellen. A tiltakozást fél nap alatt több mint 1500-an írták alá.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Díjeső és elnöki kéziratok

Kiosztották az alternatív Nobel-díjat, a Man Bookert és a német könyvszakma békedíját, nyilvánosságra kerültek Roosevelt iratai. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/42. számából.

Az ÉS idei 42. számában Benedek Szabolcs esszéje, Bazsányi Sándor, Bihari Péter, Fuchs Lívia, Károlyi Csaba és Sinkó István kritikája. Vers Röhrig Gézától és próza Bozsik Pétertől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Margó-díj 2018

Mécs Anna kapta a Margó-díjat 2018-ban

Mécs Anna kapta az idei Margó díjat. Mécs Anna könyve mellett Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal és Juhász Tibor Salgó Blues című kötete került az élmezőnybe. Csutak Gabi, volt szerkesztőnk, próbafordítási különdíjban részesült.

HÍR

Danyi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka és Mariarosaria Sciglitano kaptak idén Déry-díjat

A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését vehette át Danyi Zoltán, író, költő, Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő, valamint Mariarosaria Sciglitano műfordító. A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díj az irodalmi élet kimagasló alkotóit jutalmazza. A kitüntetést az Artisjus székházában adták át október 18-án.

HÍR

Ma kezdődik az őszi Margó

Harmadik alkalommal rendezik meg az őszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol negyven kiadó legfrissebb könyvei, száz program, hat külföldi író és öt színpad várja az érdeklődőket. Az esemény idén a Várkert Bazárban kap helyet, október 18–21. között.

Arany-TRIP

LITERA 16 – Ma ünnepelünk!

Felolvasószínházi bemutatókkal és filmpremierrel ünnepli 16. születésnapját a Litera, 2018. október 17-én, ma a TRIP Hajón. A 17 órakor kezdődő eseménysor képzeletbeli díszvendége a 201 éve született költő, „a ballada Shakespeare-je", Arany János.

HÍR

A szójáték felé halad az egész század – Szentkuthy konferencia

„A szójáték felé halad az egész század" címmel kétnapos konferenciát szervez október 19-20-án a Tempevölgy folyóirat Balatonfüreden Szentkuthy Miklós (1908-1988) születésének 110., halálának 30. évfordulója alkalmából. A konferencia célja nemcsak az emlékezés, a számvetés, hanem az újragondolás, annak mérlegelése, miként értelmezhető és értékelhető ma, az ezredforduló után a Szentkuthy-hagyaték.

HÍR

Nádas Péter lengyel fordítóját díjazták

Idén tizenharmadik alkalommal osztották ki a Wrocław város és a Dziennik című lengyel országos napilap által alapított, Angelus díjat. Nádas Péter regényének fordítóját díjazták.

Tiltakozás

Kortárs írók demonstrálnak a hajléktalanságban élőkért

Kortárs írók – és A Város Mindenkié csoport – „Egy mondat" címen szerveztek tiltakozó demonstrációt a hajléktalanságban élők védelmében 2018. október 14-én, vasárnap 17 órára a Kossuth térre. A több mint 80 író táblára írt „egy mondatát", mely az október 15-én hatályba lépő szabálysértési törvény ellen tiltakozik, kortárs művészek, a kulturális élet szereplői tartják majd a kezükben.

hirdetés