hirdetés

Pályázat

Mit neked cirkusz? Csoda a cirkuszban – Irodalmi pályázat

A Fővárosi Nagycirkusz irodalmi pályázatot hirdetett a megújuló cirkuszművészetről. Költők, írók, dalszerzők, irodalomkedvelők jelentkezését várják, akik a cirkusz csodájának, varázslatának művészi megfogalmazását nyújtják versben, novellában vagy dalban. A határidő: 2018. augusztus 15.

Hír

Orcsik Roland kapja a 2018-as Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/16. számából

Az ÉS idei 16. számában Darvasi László esszéje Daniel Kehlmann regényeiről, kritika Nathan Hill és szerb szerzők köteteiről, Szilágyi Lenke Petri-portréiról, az ATV Egyenes beszéd című műsoráról, a Kossuth Rádió költészeti műsorairól, vers Karacs Andreától és próza Háy Jánostól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Könyvfesztivál 2018

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018. április 19-én, csütörtökön 15 órakor, ezekben a percekben nyitja meg kapuit a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az idén Daniel Kehlmann a fesztivál díszvendége, a díszvendégország pedig Szerbia. A Litera a helyszínről tudósít. A belépés ingyenes.

Hír

Végel László konferencia Újvidéken

A térség egyik legjelentősebb írójának munkássága lesz az újvidéki konferencia témája. Szerb előadók mellett, neves magyar szerzők is beszélnek majd az eseményen.

Sziveri-díj

Terék Anna Sziveri-díjas

Április 16-án Veszprémben 27. alkalommal adták át a fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat. A 2018. évi díjazott Terék Anna, akinek legutóbbi verseskötete Halott nők címmel tavaly jelent meg a Forum és a Kalligram Kiadók közös gondozásában.

Hír

Előhívás Szilágyi János György életútinterjújáról

Az Előhívás következő alkalmával, 2018. április 18-án, a megszokottól eltérően 20 órakor (!) a résztvevők, Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás az Enigma 2016/87-88-as dupla számában megjelent, Szilágyi János Györggyel készült életútinterjúról beszélgetnek.

Esterházy-könyvtár

Megalapítjuk az Esterházy-könyvtárat

Esterházy Péter születésnapján megalapítjuk az Esterházy-könyvtárat, mely olyan könyvek virtuális gyűjteménye, melyeket Esterházy Péter olvasott, és műveiben megidézett. EP polcairól Bán Zoltán András, Bán Zsófia, Cserna-Szabó András, Csuhai István, Márton László, Selyem Zsuzsa, Szilasi László és Szilágyi Zsófia válogatott.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/15. számából

Az ÉS idei 15. számában Vajda Mihály esszéje Per Olov Enquist-ről, interjú Zoltán Gáborral, kritika Oravecz Imre és Radnóti Miklós könyvéről, a Titanic Filmfesztiválról, vers Szerényi Szabolcstól és próza Kukorelly Endrétől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Nemzetközi Man Booker

Krasznahorkai László idén is esélyes a Nemzetközi Bookerre

Április 12-én, csütörtökön hirdették ki az idei Nemzetközi Man Booker-díj rövidlistáját. A hat esélyes könyv között találhatjuk a 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László Megy a világ című regényét, mely angolul John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes fordításában jelent meg.

hirdetés