hirdetés

A Ráday Korzó programjai

Eddig már több mint 40 helyi kávézó, galéria, kisbolt és közösség csatlakozott a Ráday Korzó másfél napos eseményéhez programjaival, mely ezen a hétvégén, szeptember 22-23 között zajlik majd.

Budapest Transzfer

A IX. Budapest Transzfer Nemzetközi Fesztivál részletes programja

A 2017. szeptember 28. és október 1. között megrendezésre kerülő Budapest Transzfer Fesztivál közzétette részletes programtervét. A négynapos eseménysorozat idén a jövőt, az utópia és disztópia világát helyezi fókuszba, a rendezők felnőtt és gyermek látogatókra egyaránt számítanak, így a kerekasztal-beszélgetések mellett könyvbemutatón, filmvetítéseken és izgalmas városi sétákon is részt vehetnek az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

hirdetés

HÍR

Kihirdették a Margó-díj esélyeseit

Nyilvános, hogy melyik könyvek nyerhetik idén a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat. A huszonnégy kötetből tíz került a shortlistre. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti.

Fehérvári Irodalmi Napok

Fehérvári Irodalmi Napok 2017

2017. szeptember 26. és október 1. között újra megrendezésre kerül a Fehérvári Irodalmi Napok (FIN).  A hatnapos fesztiválon 11 helyszínen 14 program közül válogathatnak az érdeklődők. A FIN vendége lesz többek között Bereményi Géza, Závada Péter, Háy János, és a Tünet együttes, de bemutatkoznak a Szívlapát ifjúsági antológia szerzői is, megrendezésre kerül a fehérvári slam poetry verseny, valamint az irodalmi események mellett helyet kapnak színházi előadások is.

SZÉP ERNŐ-DÍJ

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

Kis hír

Félszáznál is több program a külföldi magyar intézetekben

Több mint félszáz kiemelt rendezvény: mások mellett kiállítások, koncertek, könyvvásári megjelenések szerepelnek a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/37. számából

Megjelent az ÉS 37. száma. Olvasható benne Szentmártoni János (Magyar Írószövetség) válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Reichert Gábor esszéje, kritika Tóth Kinga és Tompa Andrea könyvéről, a Nemzetközi Roma Storytelling Fesztiválról és Vidnyánszky Attila Bánk bánjáról, próza Kácsor Zsolttól, vers Szeifert Natáliától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Man Booker, adomány, Austen, Rushdie

Nyilvánossá tették a Man Booker-díj rövid listáját. Megjelent Salman Rushdie új regénye, a The Golden House. Forgalomba került az új Jane Austen-bankjegy. New York-i adományt kapott a Közép-Manhattan-i könyvtár. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Az évad legjobb drámája

Háy Jánosé az évad legjobb drámája

Háy János A halottember című drámája kapta az Évad Legjobb Magyar Drámája díját. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a Szkéné Színházban tartott ősbemutató rendezője volt. A főszerepet Mészáros Sára játsza.

Konferencia a tízéves Apokrifról

Konferencia a tízéves Apokrifról

Konferenciát szerveznek az Apokrif folyóirat tízéves fennállásának alkalmából az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A BA, MA vagy doktorandusz képzésben résztvevő hallgatók egyaránt jelentkezhetnek a 2017. november 24-én megrendezésre kerülő eseményre. A jelentkezés határideje szeptember 24.

hirdetés