hirdetés

Oláh János szerkesztői ösztöndíjpályázat

Már lehet pályázni az Oláh János szerkesztői ösztöndíjra, melyet fiatal bölcsészek és alkotók számára hirdetnek meg. Az ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez, valamint megfelelő feltételeket biztosítson a magas színvonalú szakmai tapasztalat megszerzéséhez.

Hír

Kezdődik a 2. Látó-tábor

Második alkalommal rendezik meg 2018. augusztus 16. és 19. között Szilágybagoson a Látó szépirodalmi folyóirat táborát, a Látó-tábort. A fiatal alkotókat megszólító írótalálkozó célja és szándéka a „jövő kutatása", szövegek és alkotók által.

hirdetés

Felhívás

Szeptembertől új gyakornokokat várunk! – Jelentkezési határidő: augusztus 27.!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 27., dél.

Hír

Kezdődik a 46. Tokaji írótábor

46. alkalommal rendezik meg a 2018. augusztus 16. és 19. között a tokaji írótábori tanácskozást. A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est, kiállítás és minőségi tokaji borok kóstolója várja a résztvevőket.

Gyász

Elhunyt V. S. Naipaul

2018. augusztus 11-én, életének 86. évében elhunyt Vidiadhar Surajprasad Naipaul, trinidadi indiai családból származó Nobel-díjas brit író.

Hírösszefoglaló

Generációs problémák

Chuck Palahniuk új regénye a milleniumi generáció válságáról, könyvek a magányról és az elszigeteltségről, könyvek, amelyeket a náci rezsim tiltólistára tett a harmincas és negyvenes években. Kína betiltja Micimackót. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/32. számából

Az ÉS idei 32. számában Almási Miklós Szerepruhák és védekezés e göncök ellen című esszéje, összehasonlító kritika egy angol és egy olasz filmről, a Szabadkőművesség titkok nélkül című antológiáról, Uri Asaf kötetéről és az AlkalMáté Trupp Fenyő Iván-előadásáról, vers Schmideg Ádámtól és próza Kemény Zsófitól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Irodalmi Szemle, 2018. nyár

Forgács Péter: Háromezer nap (részlet)

Egyre jobban gyötör a bűntudat, amikor benyitok hozzá. Szinte már szégyellem, hogy táplálkozom, hogy látom az eget és a napot, hogy képes vagyok a mozgásra, hogy uralom a testem. – Az Irodalmi Szemle nyári számát Forgács Péter írásával ajánljuk.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Zoltán Gábor

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 augusztusában Zoltán Gábor a hónap szerzője a Literán.

Hírösszefoglaló

Képregény, menekültek; a világ, ami nem felejt

Meghalt Vlagyimir Vojnovics orosz író, már képregény is szerepel az idei Man Booker-díj listáján, Donal Ryan menekültekről írt regényt, Boyd Tonkin Krasznahorkait dicséri, David Sumpter pedig a digitális világ veszélyeire figyelmeztet. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés