hirdetés

Hír

Konferencia a tízéves Apokrifról

A tízéves Apokrif folyóirat jubileumi fennállásának tiszteletére konferenciát szerveznek az ELTE BTK Kari tanácstermében. A konferencia témája az Apokrif folyóirat elmúlt tíz éve, a folyóirat hatása az irodalmi életre és a folyóirat helye a magyar irodalomban, az apokrifosként ismert szerzők művei, recepciótörténete.

Hír

Megvan a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje

Czinki Ferenc, Potozky László és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. A kortárs magyar irodalom fiatal alkotóit támogató díjat 2017-ben ötödször adják át, ez alkalommal november 30-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

hirdetés

GYÁSZ

Elhunyt Kállay Géza

Néhány nappal 58. születésnapja előtt, 2017. november 17-én elhunyt Kállay Géza irodalomtörténész, nyelvfilozófus, egyetemi tanár, Shakespeare-kutató – közölte a hírt a Pesti Bölcsész Akadémia.

Gyász

Meghalt Brenzovics Marianna

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Brenzovics Marianna, kárpátaljai magyar író, költő, a Kalligram Kiadó szerzője – közölte a hírt a kiadó a Facebookon.

Hírösszefoglaló

Könyvdíjtól megemlékezésig

Elhunyt Sarah Maguire brit költő, aki új szintre emelte az arab költészetet. Tízéves a Kindle e-book. Tizedjére adták át a svájci könyvdíjat, melyet idén Jonas Lüscher kapott. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/46. számából

Megjelent az ÉS idei 46. száma. A 90 éves Lator Lászlót Vörös István és költők, többek közt Várady Szabolcs köszönti. Olvashatnak esszét Márkus Györgyről, kritikát Markó Béla és Bibó István könyvéről, Gerber Pál kiállításáról, a Szegedi Kortárs Balett gálájáról és prózát Lévai Balázstól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hír

November 22-én: Magyar Tudomány Ünnepe

Az Irodalomtudományi Intézet idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepét. November 22-én egész nap várják az érdeklődőket a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Eötvös Könyvtárában, a Ménesi úton.

Hír

Átadták az idei Tengelyi László-díjat

Harmadik alkalommal adták át ma az Atlantisz Könyvkiadó Tengelyi László-díját. A Platón összes művei kommentárokkal könyvsorozat magyar nyelvű kiadása során végzett kiemelkedő fordítói és szakértői munkájáért megosztva három szerző vehette át: Horváth Judit, Bárány István és Steiger Kornél.

Hír

Kiadatlan művek megjelentetését is tervezi a Kertész Imre Intézet

Kiadatlan Kertész Imre-művek megjelentetését is tervezi a 88 éve született irodalmi Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa nevét viselő intézet – közölte november 9-én, csütörtökön az MTI.

hírösszefoglaló

Francia díj, arab irodalom

Eheti hírösszefoglalónkban a francia és az arab irodalomra fókuszálunk. A legrangosabb francia irodalom díj, a Prix Goncourt átadása kapcsán az idei győztest mutatjuk be, a kortárs arab irodalom fordításáról tartott beszélgetés apropóján pedig ennek a kérdésnek eredünk a nyomába. Heti hírösszefoglalónk következik.

hirdetés