hirdetés

Hazai Attila-díj

Tóth Kinga kapja a 2017-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2017. április 22-én, szombat délelőtt jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Tóth Kinga veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. 

PROGRAMAJÁNLÓ

REvolúció ’56 – A forradalom olvasatai

Kétnapos tanácskozást tart a FISZ Fiatal Írók Szövetsége április 24. és 25-e délután a Kazinczy utcai Kazimír Ház felső emeletén REvolúció ’56 – A forradalom olvasatai címmel. A konferencia középpontjában az 1956-os forradalom és szabadságharc különböző nézőpontú és megközelítésű olvasatai állnak, azok közéleti és kultúratudományos vetületei.

hirdetés

Nemzetközi Man Booker-díj – Shortlist 2017

2017. április 20-án, tegnap este közölték a 2017-ben Nemzetközi Man Booker-díjra esélyes szerzők és könyvcímek listáját. A díj várományosai: Mathias Enard, David Grossman, Roy Jacobsen, Dorthe Nors, Amos Oz, Samanta Schweblin. 

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/16. számából

Megjelent az ÉS idei 16. száma. Olvasható benne többek között Péterfy Gergely laudációja Orhan Pamukról, Filippov Gábor ex librise Pamuk-regényekről, Zoltán Gábor esszéje az Orgia után, Kovács András Ferenc Petri-átiratai, Egressy Zoltán novellája és Fáy Miklós írása Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra koncertjéről. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból. 

Hír

Megnyílt a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2017. április 20-án 14 órakor kezdetét vette a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos megnyitója a Millenáris B épületének galériáján. A vasárnap estig tartó, négynapos fesztivál díszvendége Orhan Pamuk és a „Visegrádi országok”.

Kis hír

A hely jelentősége az új magyar prózairodalomban - Mészöly Kisorosziban

A hely szelleme címmel kezdődik a Mészöly Miklós Egyesület,  Kisoroszi Önkormányzatával együttműködésben szervezett rendezvénysorozata. - 2017. április 22-én Márton László, illetve Nádas Péter lesznek a találkozó fővendégei.

Tiltakozás

Szépírók tiltakoznak a CEU-törvény ellen a Könyvfesztiválon

Egy közlemény felolvasásával és kitűző viselésével tiltakoznak a Szépírók Társasága tagjai a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményein a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen. 

Hír

Változás a MKKE élén

2017. április 18-án közös megegyezéssel távozik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éléről Keresztury Tibor.

Hírösszefoglaló

A kultúra védelmében

Booker, Folio, BTBA - sorakoznak az irodalmi díjak, sok köztük az átfedés. Mario Vargas Llosa, Nobel-díjas író szolidaritását fejezte ki a CEU-üggyel kapcsolatban. - Hírösszefoglalónkat olvashatják.

Ellenállás és megalkuvás Magyarországon a 19. századtól napjainkig - Konferencia az ELTE-n

A felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosítása és a napokban benyújtott ún. civil törvény erőteljesen veti fel az antidemokratikus politikai törekvések és demokratikus ellenállási lehetőségek viszonyának kérdését a magyar társadalomban. - Konferencia az ELTE-n.

hirdetés