hirdetés

Hír

Harag Anita és Fekete Ádám vehetik át a Petri György-díjat

A Petri György-díj kuratóriuma 2018 áprilisában döntött a 2017-es díjazott személyéről. A díjat Fekete Ádám író, költő nyerte el. A 2018-as díjazottról év végén novemberben hozták meg a döntést. A díjat idén Harag Anita prózaíró kapta. A két díjat egyszerre, 2018. december 22-én, Petri György 75. születésnapján adják át.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Marina Abramović, Michelangelo és a Pet Shop Boys

Heti külföldi hírösszefoglalónkban Mathias Énard nemrég magyarul is megjelent regényéről, a Pet Shop Boys dalszövegeinek irodalmi vonatkozásairól és az ausztrál írónő, Heather Rose Museum of Modern Love című új regényének Marina Abramović-csal való összefüggéseiről is olvashatnak.

hirdetés

ÉS-AJÁNLÓ

Az Élet és Irodalom 2018/50. számából

Az ÉS idei 50. számában Teplán Ágnes esszéje Bergmanról. Kritika Catherine Millet és Frank Tibor könyvéről és Kossuth rádió Irodalmi újság című műsoráról. Vers Czigány Györgytől és próza Centauritól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Az író karácsonya – Találkozás Saly Noémivel a Karácsonyi Vásárban

December 14-én Saly Noémi lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Saly Noémivel a kisböjti időszak ételei és szokásai kerülnek terítékre.

Füst Milán-díj 2018

Uri Asaf és Antal Balázs kapta a Füst Milán-díjat

Uri Asaf és Antal Balázs az idei Füst Milán-díjasok. A díjat, melyről a díj kuratóriuma – Gergely Ágnes, Marno János és Térey János – döntött, ma adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hír

Sajó László Zelk Zoltán-díjas

Sajó László nyerte el az idei Zelk Zoltán-díjat. Az elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Forgó Zsuzsa, Bazsányi Sándor, Kántor Péter. Sajó László ma veheti át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a 18:00 órakor kezdődő díjátadó ünnepségen. Laudációt mond: Várady Szabolcs.

Tandori 80

Tandori Dezsőt ünnepelik a szépírók

Tandori 80 – 23 koan a költészet becsületéről címmel 2018. december 8-án, szombaton, ma nagyszabású eseményen köszönti a Szépírók Társasága és a Litera a 80 éves Tandori Dezsőt a Szimpla kávézóban.

Díj

Görgey Gábor Prima Primissima-díjas

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat pénteken este a Müpában. Magyar irodalom kategóriában Görgey Gáboré lett a kitüntetés, a szintén esélyes Bertók László és Vári Attila Prima-díjasok előtt.

ÉS-Ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/49. számából

Az ÉS idei 49. számában Kálmán C. György és Bedecs László köszönti Tandori Dezsőt. Az ÉS-kvartettben Tolnai Ottó regénye. Kritika Lars von Trier filmjéről, az Erkel színház Puccini feldolgozásáról és Robert Seethaler regényéről. Vers Aczél Gézától és próza Kováts Judittól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Az író karácsonya – Találkozás Schein Gáborral a Karácsonyi Vásárban

December 7-én Schein Gábor lesz a Litera és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös beszélgetéssorozatának vendége: hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Schein Gáborral a Hanuka ünnepkör ételei és szokásai kerülnek terítékre.

hirdetés