hirdetés

Hír

Július 9-én indul a Szekszárdi Magasiskola

2018. július 9. és 13. között rendezik meg Szekszárdon, Szekszárdi Magasiskola címen a Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia írói alkotótáborát és mesterkurzusát.

Hírösszefoglaló

Emberi történetek

Terézia Mora megkapta az egyik legfontosabb német irodalmi díjat, Svédországban alternatív irodalmi Nobel-díjat hirdettek meg, miközben az irodalmi és filmes világ Claude Lanzmannt gyászolja. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

HÍR

A legnépszerűbb pályázat idén is JCDecauxé

A Magvető Caféban hirdették ki a JCDecaux által meghirdetett novellapályázat idei eredményét. Az eseményen részt vett Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója, Grecsó Krisztián, a zsűri elnöke, és Mácsai Pál, aki a győztes műveket olvasta fel.

Felhívás

Küldj egy jelet!

Felhívást intézünk a szerzőkhöz, küldjenek képeslapot az olvasónak, valamint az olvasókhoz, küldjenek képeslapot egy írónak. A küldeményeket postai úton a Litera címére várjuk folyamatosan, hagyományos küldeményként, legkésőbb augusztus 31-ig.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/27. számából

Az ÉS idei 27. számában Szilágyi Ákos esszéje El Kazovszkijról, kritika Kálmán Gábor és Garaczi László könyvéről, az Igaz történet alapján című filmről, a Ludovika campusról és a felújított Orczy-kertről, vers Szonday Szandrától és próza Morsányi Bernadettől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Októberben újra JAK Műfordító Tábor – Felhívás

A József Attila Kör 2018-ban is meghirdeti Műfordító Táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábort 2018. október 7. és 14. között Dunabogdányban rendezik meg, szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Búcsú

Kányádi Sándor búcsúztatása

Kányádi Sándor búcsúztatására 2018. július 7-én, szombaton, helyi idő szerint 15.00 órakor kerül sor a nagygalambfalvi református templomban. A virrasztást 2018. július 6-án, pénteken éjjel ugyanott tartják.

A hónap szerzője: Garaczi László

A hónap szerzője: Garaczi László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 júliusában Garaczi László a hónap szerzője a Literán.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/26. számából

Az ÉS idei 26. számában Láng Zsolt esszéje Szilágyi Domokosról, kritika Krasznahorkai László és Ornan Rotem, illetve Clarice Lispector könyvéről, Glenn Gould új felvételéről és az ATV Heti Naplójáról, vers Varga Imrétől és tárca Radnóti Sándortól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Seregi Tamás Szegedy-Maszák Mihály-díjas

Seregi Tamás kapta az első Szegedy-Maszák Mihály-díjat, melyet az Irodalomtudományi Intézetben működő, az Irodalomelméleti Osztály tagjaiból álló kuratórium ítélt oda. Az átadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett emlékkonferencián került sor június 19-én.

hirdetés