hirdetés

SZÉP ERNŐ-DÍJ

Megvannak az idei Szép Ernő-díjasok

Elbírálták a Szép Ernő-jutalmakat, melyet drámaírók között osztanak ki évről évre. A kitüntetettek oklevelüket a magyar dráma napján, szeptember 21-én vehetik át ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép Ernő-díj kuratóriuma döntése alapján a 2017-es év díjazottjai Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna.

Kis hír

Félszáznál is több program a külföldi magyar intézetekben

Több mint félszáz kiemelt rendezvény: mások mellett kiállítások, koncertek, könyvvásári megjelenések szerepelnek a külföldi magyar intézetek következő féléves programjában.

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/37. számából

Megjelent az ÉS 37. száma. Olvasható benne Szentmártoni János (Magyar Írószövetség) válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Reichert Gábor esszéje, kritika Tóth Kinga és Tompa Andrea könyvéről, a Nemzetközi Roma Storytelling Fesztiválról és Vidnyánszky Attila Bánk bánjáról, próza Kácsor Zsolttól, vers Szeifert Natáliától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Man Booker, adomány, Austen, Rushdie

Nyilvánossá tették a Man Booker-díj rövid listáját. Megjelent Salman Rushdie új regénye, a The Golden House. Forgalomba került az új Jane Austen-bankjegy. New York-i adományt kapott a Közép-Manhattan-i könyvtár. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Az évad legjobb drámája

Háy Jánosé az évad legjobb drámája

Háy János A halottember című drámája kapta az Évad Legjobb Magyar Drámája díját. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a Szkéné Színházban tartott ősbemutató rendezője volt. A főszerepet Mészáros Sára játsza.

Konferencia a tízéves Apokrifról

Konferencia a tízéves Apokrifról

Konferenciát szerveznek az Apokrif folyóirat tízéves fennállásának alkalmából az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A BA, MA vagy doktorandusz képzésben résztvevő hallgatók egyaránt jelentkezhetnek a 2017. november 24-én megrendezésre kerülő eseményre. A jelentkezés határideje szeptember 24.

Hír

Kálnay Adél kapta a Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját

Kálnay Adél kapta Ami marad című verséért az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíját, a különdíjat pedig Zsávolya Zoltánnak ítélték oda John Keats Rómába indul című művéért. Tolnai Ottónak életműdíjat, Nádasdy Ádám nemzetközi életműdíjat vehetett át. A díjakat szeptember 8-án adták át Balatonfüreden.

hír

Ma kezdődik az Art Capital

A tavalyi nagy sikerű nulladik év után idén szeptember 8-án, ma megnyílik ismét Szentendrén az Art Capital. 2017 témája az otthon és az otthontalanság – e köré épül a hazai és külföldi műveket egyaránt bemutató, klasszikus és formabontó, több mint egy tucat kiállítás, melyek egyike Tolnai Ottó műveiből készült. A Literát Lanczkor Gábor tudósítja majd az Art Capital eseményeiről.

Hírösszefoglaló

Díjak, dúlák, gyászolók

Elhunyt az amerikai költészet egyik legnagyobb alakja, a gyász mellett azonban izgalommal várjuk a Man Booker- és a Nobel-díj győztesének bejelentését, ahogyan a lengyel Angelus-díjét is, amelynek jelöltjei között Tompa Andrea is szerepel; az ausztrál Franklin-díj nyertesének kiléte azonban nemrég kiderült, ahogyan az sem titok többé, kik azok a könyvdúlák. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/36. számából

Megjelent az ÉS 36. száma. Olvasható benne Péterfy Gergely válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Szilágyi Zsófia esszéje Mészöly Miklósról, kritika Graham Swift könyvéről, a Pappa Piáról és a Kossuth Rádió Ütköző című műsoráról, paródiák és vers Fecske Csabától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés