hirdetés

HÍR

Meghirdették a 2019. évi Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjpályázatot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú  Nonprofit Kft. pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázatok benyújtásának határideje február 11.

HÍR

Ady Endre halálának 100. évfordulójára pályázatot hirdet a Napút

A Napút folyóiratot kiadó Cédrus Művészeti Alapítvány Ady Endre halálának 100. évfordulóján kettős pályázatot hirdet.

hirdetés

HÍR

Haiku-pályázatot hirdet a Napút

A Cédrus Művészeti Alapítvány 2019-ben is meghirdeti éves haiku-pályázatát.

Hír

Arany Sas Díj 2019 – Novellapályázatot hirdet a Magyar Irodalmi Lap

Történelmi novellapályázatot hirdet a Magyar Irodalmi Lap. A 2019. évi pályázat témája: Az egyetemes magyarság sorsa, Kárpát-medencei története.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Tintin, Franz Kafka és Patti Smith

Heti külföldi hírösszefoglalónkban Michel Houellebecq új könyvéről, Stanisław Lem lengyel tudományos-fantasztikus íróról, Kafka hagyatékának sorsáról, Tintin első kalandjáról és Patti Smithről olvashatnak.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/02. számából

Az ÉS idei 2. számában Láng Zsolt köszönti Balla Zsófiát. Szilasi László esszéje, Selyem Zsuzsa Röhrig Géza kötetéről, Margócsy István Visy Beatrix kritikagyűjteményéről, Stőhr Lóránt pedig Reisz Gábor új filmjéről írt kritikát. Vers Ozsváth Zsuzsától és próza Turi Tímeától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Előhívás

Az Előhívásban Lénárd Sándor: Római történetek

2019. január 9-én, szerdán 19 órakor a Nyitott Műhelyben Lénárd Sándor: Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve az Előhívás témája.

A HÓNAP SZERZŐJE

A hónap szerzője: Balla Zsófia

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2019 januárjában Balla Zsófia a hónap szerzője a Literán.

És-ajánló

Az Élet és Irodalom 2019/01. számából

Az ÉS idei 1. számában Almási Miklós esszéje, Deczki Sarolta és Kácsor Zsolt kritikája Tar Sándor posztumusz könyvéről. Fáy Miklós az Óbudai Danubia Zenekar születésnapi koncertjéről, Csengery Kristóf pedig Giuliano Carmignola új Bach-lemezéről írt. Vers Krusovszky Dénestől és próza Szaniszló Judittól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hírösszefoglaló

Ámosz Oz, John Steinbeck, a nemzetközi young adult irodalom evolúciója

Elhunyt Ámosz Oz világhírű író. A The Outsiderstől a Harry Potteren át a The Hate U Give-ig – a nemzetközi ifjúsági irodalom evolúciója. 50 éve hunyt el John Steinbeck. – Heti nemzetközi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés