hirdetés

Hír

Az Élet és Irodalom 2018/37. számából

Az ÉS 37. számában Lapis József esszéje, levelek Mándy Ivánhoz, Csuhai István kritikája Agneša Kalinová–Jana Juráňová Hét életem című kötetéről, az EX-Librisben Karsai László, Deres Kornélia és Grecsó Krisztián versei, Tóth B. Judit, Szánthó Erika Emma és Vári Attila prózája, Stőhr Lóránt Nemes-Jeles László Napszállta című filmjéről, Széplaky Gerda Xu Bing kiállításáról.

Díj

Falcsik Mari a Salvatore Quasimodo költőverseny fődíjasa

Huszonhatodszor rendezték meg idén a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt Balatonfüreden. A szeptember 7-ei díjátadón jelentette be a zsűri, hogy a költőverseny fődíját Falcsik Mari nyerte el, Térey János különdíjat, az idén májusban elhunyt Kabdebó Tamás életműdíjat kapott.

hirdetés

Hírösszefoglaló

Alternatív Nobel, elnöki olvasmányok és a jövő könyvtára

Idén a Svéd Akadémia nem ad át Nobel-díjakat, ám lesz alternatív Nobel, amelynek máris kihirdették végső jelöltjeit, Obama elnök Naipault olvas, Grúzia lesz a díszvendég a Frankfurti Könyvvásáron, Han Kang pedig csatlakozott a jövő könyvtárához. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/36. számából

Az ÉS idei 36. számában Arató László elemzése Térey János Káli holtak című művéről, Darvasi László riportja a JAK-táborról, kritika a Trollok alkonyáról, Rainer M. János könyvéről, Erwin Wurm kiállításáról, a Dollár Papa Gyermekei Holtvágány-előadásáról, interjú Szilasi Lászlóval, vers Erdős Virágtól és próza Kassai Zsigmondtól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Konferencia

Irodalom és betegség kapcsolatáról rendeznek konferenciát

Irodalom és betegség címmel rendez közös konferenciát a FISZ és az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszéke szeptember 6-7-én. Az előadások zöme a huszadik századi magyar irodalomban megjelenő betegségábrázolással foglalkozik.

Konferencia

Konferenciát tartanak Bojtár Endre emlékére

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete 2018. szeptember 4-én, ma konferenciát tart Bojtár Endre emlékére az Eötvös Könyvtárban.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Bartók Imre

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 szeptemberében Bartók Imre a hónap szerzője a Literán.

Hírösszefoglaló

Könyvet (nemcsak) borítójáról

Elhunyt Neil Simon Pulitzer-díjas amerikai drámaíró, nyilvánosságra hozták a guantánamói fogolytábor könyvtárának tiltólistáját, és az is kiderült, hogy az Instagram hatással van a könyvborítók dizájnjának fejlődésére. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/35. számából

Az ÉS idei 35. számában Végel László poszttrianoni életérzésről szóló esszéje, kritika Szilágyi Miklós és Dmitry Gluhovsky könyvéről, a Sziget Fesztivál táncelőadásairól, Gáspár Sándor Mikszáth-hangoskönyvéről, vers Hevesi Judittól és próza Gerőcs Pétertől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Koldusopera a TRIP hajón

Tolvajok, csalók, kurvák, piti bűnözők világába vezet ez a XVIII. századi, szatirikus népopera. - A Színház, és Filmművészeti Egyetem, és a TRIP kooprodukciója szeptember 3.-án és 6.-án a TRIP hajón. A litera.hu olvasóinak az évadkezdő két előadásra 50 %-os kedvezmény!!!

hirdetés