hirdetés

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Írni, összefogni, hátrahagyni

Két fontos díjat adtak át Franciaországban, világszerte demonstráltak az antikváriusok, Murakami Haruki kéziratokat, lemezeket adományoz és Sylvia Plath eddig kiadatlan novelláit jelentetik meg. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Négy év kihagyás után ismét átadták a Szépíró-díjakat

A Szépíró-díj 2018-as újraindításával egy több mint évtizedes tradíciót folytat a Szépírók Társasága. A négy év kihagyás miatt idén hat díjat adtak át 2018. november 8-án este a FUGA-ban. Az idei díjazottak: Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László és Tolnai Ottó.

hirdetés

PÁLYÁZAT

Pályázat a Visegrádi Irodalmi Rezidencia Programra

Ismét tavaszi és őszi pályázatot hirdet a visegrádi országok által támogatott Visegrádi Irodalmi Rezidencia program. Írók, költők és kulturális újságírók jelentkezését várják.

HÍR

Lator László a Nemzet Művésze lett

A 2013-ban alapított Nemzet Művésze díjat vehette át Lator László költő, esszéista, műfordító november 5-én a Pesti Vigadóban.

KILÁTÓ: FELVIDÉK

Tűnődés a túloldalon: Zalabai Zsigmondról

Már az első kötete bevezetésében, az Ars critica című rövid esszében megmutatkozik elméleti felkészültsége és átgondolt elemző módszere. Sőt, mintha a felvázolt teoretikus megkülönböztetéseivel a húsz évvel későbbi magyarországi kritikavitát is megelőlegezné, fejben előre lejátszaná, és szektás különállás helyett kompromisszumos békekötéssel zárná le azt. – Portré Zalabai Zsigmondról.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Szilasi László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 novemberében Szilasi László a hónap szerzője a Literán.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Könyvek Közép-Európában és az Antarktiszon

Belgrád, Pozsony, Marosvásárhely, Darmstadt – rendhagyó heti hírösszefoglalónkban e városokról lesz szó. Könyvvásárokról, magyar irodalomról külföldön. És antarktiszi kutatókról.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/44. számából

Az ÉS idei 44. számában Herczog Noémi esszéje a feljelentő sajtóról, Reményi József Tamás és Szántai Márk írása a FISZ tanulmánykötetéről. Kritika Gyukics Gábor kötetéről és Szilágyi Zsófia filmjéről, vers Visky Andrástól, próza Szív Ernőtől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Gyász

Elhunyt Polgár Ernő

2018. október 28-án a Brunei Szultanátusban szívinfarktus következtében elhunyt Polgár Ernő író, drámaíró, dramaturg; a temetés időpontjáról és a búcsúztatásról később intézkedik a család– adta ma hírül a Szépírók Társasága.

Gyász

Meghalt Zudor János nagyváradi költő

Életének 65. évében, október 30-án Margittán elhunyt Zudor János költő – közölte ma a hírt a Várad folyóirat.

hirdetés