hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/20. számából

Az ÉS idei 20. számában Demény Péter Művészi lázadók című esszéje, kritika Fehér Renátó és Esterházy Péter kötetéről, Szurcsik József kiállításáról, a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról és vers Falcsik Maritól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Gyász

Elhunyt Bréda Ferenc

2018. május 16-án, életének 62. évében hosszan tartó betegség után elhunyt Bréda Ferenc esszéíró, költő, irodalomkritikus, irodalomtörténész, műfordító, teatrológus.

hirdetés

Libri-díj

Tompa Andrea nyerte a Libri irodalmi díjat

2018. május 15-én, kedden este a Budapest Music Centerben Tompa Andrea vehette át a Libri irodalmi díjat Omerta – Hallgatások könyve című regényéért. A Libri irodalmi közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta Addig se iszik című paródiakötetéért.

Hír

Szkárosi Endre a Szépírók Társasága új elnöke

2018. május 14-én a Szépírók Társasága tisztújító közgyűlést tartott, melyen Szkárosi Endrét elnökké, Kéri Piroskát és Czinki Ferencet alelnökké választották.

Arany 2.0

Indul a Litera Arany-programjának 2. felvonása

Arany balladáinak témájára születő új magyar drámai művekkel és a fiatal generációkat aktivizáló, Arany János életének helyszínein forgatott filmmel folytatja az Arany-életmű feldolgozását a Litera. A Magyar ballada drámapályázat eredményhirdetése június 10-én lesz, a Margó Fesztiválon, a bemutatók ősszel várhatók.

Gyász

Meghalt Choli Daróczi József

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró – tudatta a hírt a család a RomNettel. A magyarországi cigány irodalom egyik legismertebb alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn, a halál 2018. május 12-én, szombat délután érte.

Hír

Lengyel Péter akadémiai székfoglalót tart

Macskakő és a Cseréptörés szerzője, a magyar próza legjelentősebb alkotói közé tartozó Lengyel Péter a Magyar Tudományos Akadémián tartja meg székfoglalóját. Az eseményen, 2018. május 23-án új regényéből is felolvas.

Felhívás

Júniustól új gyakornokokat várunk! – Jelentkezési határidő: május 28.!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2018. május 28., dél.

Hírösszefoglaló

Harcok, háborúk, Ede és Unku

Ezen a héten norvég, amerikai és német írók legfrissebb könyvei kerültek a középpontba. Páran közülük már magyar fordításban is olvashatóak. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/19. számából

Az ÉS idei 19. számában Pálfalvi Lajos esszéje Leszek Kołakowskiról, kritika a „folyékony szobor vagy szilárd szökőkút" és A Harmadik Birodalom kultúrtörténete című kötetről, az Ifjú Koreográfusok Fóruma és a Imre Zoltán Projekt Estek előadásairól, vers Új Krisztinától és próza Térey Jánosról. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés