hirdetés

Aegon-díj 2018

Megvan a 2018-as Aegon-díj rövidlistája

Bravúrlíra, trópusi őserdők, szerelmi háromszög és Erdély-történetek, családregények, közérzetversek és világló részletek – az év egyik legfontosabb magyar irodalmi listáján Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor könyve.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/7. számából

Az ÉS idei 7. számában Pataki Viktor esszéje Oravecz Imréről, kritika Karafiáth Orsolya és Milbacher Róbert kötetéről, próza Szív Ernőtől és interjú Susan Rubin Suleimannal. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Programsorozat

Térey János válogatásában Csokonai-versekkel folytatódik a MÜPA sorozata

A március elsején megtekinthető Csokonai Vitéz Mihály-esttel immár hetedik állomásához érkezik a 2016 végén indult VERS-ESTEK A MÜPÁBAN című sorozat. A Térey János összeállításában, Máté Gábor rendezésében megvalósuló előadás ismét izgalmas párbeszédet ígér a klasszikus életmű és annak válogatója, újraértelmezője között.

Felhívás

Márciustól új gyakornokokat várunk!

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2018. február 26., dél.

HÍR

Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992

Egy lap, ami majd harminc éve alatt túlélt betiltásokat, pereket és mindig újra tudott indulni. Egy legendás, kultúrtörténeti folyóirat a Vajdaságból. – Február 10-én megnyílt a szentendrei Ferenczy Múzeum Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992 című kiállítása.

– Február 10-én megnyílt a szentendrei Ferenczy Múzeum Újvidéki Orfeuszok – a vajdasági Új Symposion 1965-1992 című kiállítása.

Hír

Ad notam Jókai - A FISZ kétnapos programsorozata

Hol élt Jókai, hogyan írta a tárcaregényeit? És hogyan írnak a fiatal kortárs prózisták? Főként ezen kérdések köré épül az idén 20 éves jubileumát ünneplő Fiatal Írók Szövetségének Ad notam Jókai programsorozata 2018. február 15-én és 16-án a Lumen Kávézóban.

Hír

Átadták az idei Corvin-láncokat

2018. február 12-én, hétfőn a magyar kultúra és tudomány hét kiemelkedő képviselője kapott magas kitüntetést: Ritoók Zsigmond és Maróth Miklós klasszika-filológus, Huszti Péter színművész, Martonyi János jogtudós, Melocco Miklós szobrászművész, Sir George Charles Radda kémikus és Sótonyi Péter orvos Corvin-láncot vehetett át.

Gyász

Meghalt Bojtár Endre

2018. február 11-én, vasárnap elhunyt Bojtár Endre Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, József Attila-díjas műfordító, a 2000 folyóirat és temérdek kötet szerkesztője. 77 éves volt.

Hírösszefoglaló

Eltűnt könyvek és emlékek nyomában

Hogyan lehet megírni az irodalom nagy szereplőit saját emlékeink alapján? És ezt hogyan tudjuk mégis fikcionalizálni? Mit jelent egy könyv, ami nem képezi a kulturális tudásunk részét, mivel egyszerűen nincs, eltűnt vagy meg sem íródott? Miért és mikor kezdett el írni Nádas Péter? - mindez kiderül heti hírösszefoglalónkból.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Új sorozat a Literán

Vendég: Versum címmel ma új sorozatot indítunk a Literán. A versumonline.hu friss és archív versfordításai közlése mellé interjút készítünk az adott fordítóval, műhelytitkokról és az általa fordított költő szövegvilágáról. A csütörtökönként frissülő sorozat szerkesztője: Seres Lili Hanna.

hirdetés