hirdetés

HÍR

Hajléktalanok árusítják Röhrig Géza új verseskötetét

Röhrig Géza a Szombatnak adott interjút, ebben mesélt arról, hogy új kötete, az angyalvakond decemberig kizárólag hajléktalanoknál lesz kapható, az árával pedig a terjesztőt támogathatja a vásárló.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/40. számából

Az ÉS idei 40. számában Ludassy Mária tanulmánya, interjú Tverdota Györggyel, Bán Zoltán András kritikakötetéről Deczki Sarolta és Visy Beatrix írt, Kálmán C. György József Attiláról szóló tanulmánykötetről és Báron György a Cinefestről írt. Vers Nagy Bettitől és próza Barna Imrétől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

Interjú

Gergely Ágnes 85 – Interjúrészlet

Az emberek hetvenöt százaléka megpróbál a sorsa elől, a hazája elől, az anyanyelve elől elmenekülni. És mint az inga, visszacsapódik. Nem lehet. – A ma nyolcvanöt éves Gergely Ágnessel készített interjúnk részletét olvashatják. A teljes beszélgetés hamarosan megjelenik a Literán.

HÍR

Távozik Prőhle Gergely a PIM éléről

Október 31-én Prőhle Gergely befejezi főigazgatói tevékenységeit a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata szerint a döntés közös megegyezéssel született.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

FILIT fesztivál, Dorian Gray-kézirat és Dragomán francia sikere

Újabb francia díjra jelölték Dragomán regényét, megjelenik a Dorian Gray eredeti kézirata fakszimilében, és megnyílt a jászvásári nemzetközi irodalmi és műfordítói fesztivál, a FILIT. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

HÍR

Tévéreklámban szerepel a Magyar Íróválogatott

Miközben a Magyar Labdarúgó Válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkben harcol, és a klubcsapatok számára is elkezdődött a szezon, a Magyar Íróválogatott is pályára lép, de ezúttal nem a gyepen, hanem a képernyőn. Az egyik ismert sportszeráruház reklámfilmjében szerepelnek, amely már látható a televízióban és az interneten.

FELHÍVÁS

Drámapályázatot hirdet a Színházi Dramaturgok céhe

A Céh a Nyílt Fórum írói vándortáborba várja drámaírók jelentkezését. Teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet pályázni.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/39. számából

Az ÉS idei 39. számában Démény Péter esszéje Závada Pál művéről, Károlyi Csaba kritikája a Krasznahorkai új regényéről, Stőhr Lóránt Moll Zoltán Engedetlen című filmjéről, vers Molnár T. Esztertől és próza Milbacher Róberttől. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍR

Csehy Zoltán kapta a 2018-as Csáth Géza-díjat

2018-ban nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói munkájáért Csehy Zoltán részesül a bizarr elismerésben.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Göteborg, Anna Frank, Updike, szuperhősök és Houellebecq házassága

Megkezdődött a Göteborgi Könyvfesztivál, Anna Frank naplójából képregényt készítettek, végre megjelenik magyarul a Nyúlcipő teljes szövege, Dél-Afrikában olvasással nevelnek szuperhősöket, Michel Houellebecq harmadszor is megházasodott – külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés