hirdetés

Hír

Nagy Kata költő a JAK új elnöke

2017. szeptember 1-jei tisztújító közgyűlésén, Szigligeten a József Attila Kör megválasztotta új elnökét. A fiatal írókat tömörítő irodalmi szervezetet január 1-jétől Nagy Kata költő vezeti.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/35. számából

Megjelent az ÉS 35. száma. Olvasható benne Antal Nikolett – Korpa Tamás és Gaborják Ádám válasza Reményi József Tamás nyílt levelére, Szajbély Mihály esszéje Végel Lászlóról, kritika Szerényi Szabolcs és Kemény Zsófi könyvéről, Kaurismäki új filmjéről és az I Fagiolini albumáról, próza Háy Jánostól és vers Piros Verától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

hirdetés

HÍR

Orcsik Roland kapja a 2017-es Csáth Géza-díjat

Vajdasági disznótorra készül a FISZ. A szervezet idén Szabadkán adja át a Csáth Géza-díjat Orcsik Roland költő, szerkesztő, irodalomszervező, kultúrcsempésznek.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Őszi szüret II. – Könyvújdonságok, amelyeket nagyon várunk

Tovább szemezgetünk az ősszel megjelenő könyvújdonságok között, összeállításunkban most magyar szerzők könyveit és több külföldi fontos megjelenést is bemutatunk. – Verseskötetek, krimik, életrajzi nagyregények és családtörténetek, borzongató, szerelmi és történelmi könyvek is sorakoznak válogatásunkban.

Pályázati felhívás

Megsemmisült versek – A Litera pályázata

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és 15. születésnapja évében Megsemmisült versek címen meghívásos pályázata mellett, melynek legjobbja kapja az idei Litera-díjat, azonos témában nyílt pályázatot hirdet. A legjobb három írást díjazzuk. Határidő: szeptember 30.

HÍR

Irodalmi beszélgetések a Dunapest Fesztiválon

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Dunapest fesztivál szeptember 1-től 3-ig tart. Ennek keretében ingyenes irodalmi beszélgetések is zajlanak a Jászai Mari téri hajóállomásról induló Rubin Hajón.

Hírösszefoglaló

Írországtól Kínáig

William Butler Yeats ír költő és családtagjainak művei és használati tárgyai kerülnek árverésre, Karl Ove Knausgårdot olvasmányairól, Orhan Pamukot írásairól kérdezték, Pekingben szakemberek konzultáltak a kínai irodalom fordításának helyzetéről. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/34. számából

Megjelent az ÉS idei 34. száma. Olvashatják benne Selyem Zsuzsa, Demény Péter, Fehér Renátó és Kőrössi P. József válaszát Reményi József Tamás nyílt levelére, Milbacher Róbert Arany-esszéjét, Kácsor Zsolt ex librisét, verset Salamon Jánostól, prózát Vida Gábortól, kritikát a Fidelio táncsátrának előadásairól és Benny Andersson lemezéről. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

PÁLYÁZAT

„Egyszóval… a költészet” – Az Arany-év és a PIM pályázata

Az Arany János-emlékév keretében a 200 éve született költő, irodalomszervező és kritikus örökségére megemlékezve a Petőfi Irodalmi Múzeum nyílt pályázatot hirdet Arany János életműve által inspirált szépirodalmi és kritikai művek megalkotására.

Hír

Esterházy Gitta Krisztina-díjas

Esterházy Gitta, Esterházy Péter Kossuth-díjas író özvegye kapta idén a Krisztina-díjat.

hirdetés