hirdetés

DÍJ

Deákpoézis 2018 – végeredmény

Április 6-án átadták a 2018-as Deákpoézis díjait Miskolcon. Az idei Málik Roland-díj győztese: Rékai Anett.

ÖSZTÖNDÍJ

A 2018-as Babits Műfordítói Ösztöndíj nyertesei

Babits Műfordítói Ösztöndíjat nyert 2018-ban: André Ferenc, Borda Réka, Bordás Máté, Juhászné Hahn Zsuzsanna, Keresztes Balázs, Lesi Zoltán, Marsó Paula, Mohácsi Balázs, Patkó Éva, Rácz Katalin, Simon Márton, Terék Anna, Tóth Kinga, Varju Kata.

hirdetés

DÍJ

Kiosztották a 2018-as sárvári írótábor díjait

A 41. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot és Tábort az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata rendezésében 2018. április 3-a és 6-a között rendezték meg Sárvárott. Íme az idei díjazottak névsora!

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/14. számából

Az ÉS idei 14. számában Magyar Miklós esszéje Sartre-ról, kritika Miranda July és Totth Benedek könyvéről, a Sztálin halála és a Lajkó – Cigány az űrben című filmről, az Örkény Színház A hattyú-előadásairól, Grendel Lajos köszöntése, vers Wirth Imrétől és próza Méhes Károlytól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hír

Puskás Dániel kapja a Makói Medáliákat

A vakok zsoltára címen megjelent kötet szerzőjének, Puskás Dánielnek ítélték oda a 2018-as Makói Medáliákat. Az első kötetes költőknek járó elismerést a magyar költészet napján, azaz április 11-én adják át.

Hír

Emléktáblát avatnak Réz Pál tiszteletére

2018. április 11-én 14 órakor avatják Réz Pál, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, kritikus emléktábláját a Jászai Mari téren.

A hónap szerzője: Kemény István

A hónap szerzője: Kemény István

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 áprilisában Kemény István a hónap szerzője a Literán.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/13. számából

Az ÉS idei 13. számában Marsó Paula esszéje Rousseau-ról, kritika Wu Ming-yi és Schein Gábor könyvéről, a Badora Társulat és a Budapest Táncszínház  előadásairól, Christa Ludwig lemezéről, interjú Király Kinga Júliával, vers Szenderák Bencétől és próza Vári Attilától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Hírösszefoglaló

Traumák, forradalmak és új utak

A héten főleg a traumákról és azok feldolgozásáról olvashattunk, tanúi lehettünk egy új kezdetnek, modernizációnak és aktivizmusnak, foglalkoztunk forradalommal, szabadsággal, láttunk kitörésre lehetőséget, de találkoztunk elnyomással és magánnyal is. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Örkény-ösztöndíj

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj díjazottjai 2018-ban

2018-ban Pass Andrea, Znajkay Zsófia, Formanek Csaba, és megosztva Kemény Lili és Cziglényi Boglárka nyerte el az Örkény István drámaírói ösztöndíjat.

hirdetés