hirdetés

Ünnepi ajánló

A Litera ünnepi kínálata

Különösen gazdag karácsonyi kínálattal várja idén a Litera az olvasót. Nagyvizit-interjú Tolnai Ottóval, nagyinterjú Németh Gáborral, Vajda Mihállyal, sok irodalom, Perneczky Géza esszéje, Lábass Endre ünnepi naplója, delikát tartalom. Boldog karácsonyt kívánunk!

FAKE NEWS - Karácsonyi játék, szilveszteri nyeremény

Játsszatok a Literával, és nyerjetek könyveket vagy páros belépőt a Fake News – A megtévesztés iskolája című előszilveszteri eseményünkre! December 22-ig minden nap posztolunk egy hírt, amelyben egy valós információt valótlanra változtatunk. Sorsolás: december 23

hirdetés

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/51-52. számából

Megjelent az ÉS idei karácsonyi, dupla száma. Benne mások mellett rengeteg irodalom, interjú Kemény Istvánnal, esszé Camus-ről, Mészölyről, Nádasról és Németh Gáborról, kritika A Viszkisről, Platón Parmenidészéről és Heltai Jenő naplójegyzeteiről. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Toplisták és álhírgyár

Az év vége felé közeledve egyre több oldalon érhetőek el olyan összesítő listák, amelyek számba veszik 2017 könyveit. A National Public Radio és a Huffington Post visszatekintő összegzése mellett azonban az Independent oldalán már egy 2018-as ajánló is elérhető. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Átadták a Füst Milán Fordítói Díjat és ösztöndíjakat

A Füst Milán Fordítói Alapítvány Sztefka Hruszanova bolgár fordítónak ítélte oda a 2017. évi Füst Milán Fordítói Díjat. A díjátadásra 2017. december 11-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor.

Hír

Petőcz András Tiszatáj-díjas

A Tiszatáj folyóirat szerkesztősége, egyetértésben a lap fenntartásáért felelős kuratóriummal, a Tiszatáj-díjat 2017-ben Petőcz András írónak adományozta. A díjat december 15-én a szerző otthonában adták át.

Hír

Szkárosi Endre és Kaiser László nyerte a XIII. kerület Kassák-díját

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata irodalmi pályázatot hirdetett XIII. kerületben lakóhellyel rendelkező írók, költők és amatőrök számára. Vers kategóriában Szkárosi Endre, próza kategóriában Kaiser László nyerte az idei Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díjat.

Hír

Kortárs-díjat kapott Tandori Dezső

Tandori Dezsőt a Kortárs folyóirat saját díjával jutalmazta 2017-ben. A díjat a lap szerkesztősége ítélte többek között Tandorinak. Az elismerést olyan szerző kaphatja meg, aki az adott évben publikált a lapban, és művészi teljesítménye alapján érdemes a díjra.

Hír

Alkotói pályázatot hirdet a Római Magyar Akadémia

Az idén kilencvenedik születésnapját ünneplő Római Magyar Akadémia alkotói pályázatot hirdet. Olyan alkotók vagy alkotói csoportok jelentkezését várják, akik feldolgozzák az RMA-hoz kötődő 1947/48-as eseményeket, illetve továbbgondolják az akkor született műveket. – Határidő: 2018. január 15.

Arany-emlékév / Pályázat

Arany-pályázatot írt ki a 2000 és a Szépírók Társasága

Szépírók Társasága és a 2000 Irodalmi és Társadalmi havi lap pályázatot ír ki Arany János bicentenáriumának tiszteletére. Négy témában várnak esszéket, valamint olyan irodalmi művekkel is pályázni lehet, amelyek a parafrázisok, imitációk és paródiák gesztusával közelítik meg Arany János költői tevékenységét. Határidő: 2018. január 3.

hirdetés