hirdetés

Hír

Szőcs Petra filmje a Velencei Filmfesztiválon

Az augusztus 29-én induló Velencei Filmfesztiválon lesz a premierje Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének, a Biennale College Cinema szekcióban.

Hír

A Magvető a 11. Ördögkatlan Fesztiválon

Öt irodalmi beszélgetés, tizenegy szerző – ezzel várja a katlanlakókat a Magvető a 11. Ördögkatlan Fesztiválon a Vylyan Pincészet teraszán. A 2008-ban indult összművészeti fesztivál egyik díszvendége idén a Magvető Kiadó.

hirdetés

Hír

A Bárka folyóirat pályázatot hirdet

A 25 éves Bárka tanulmány- és esszépályázatot hirdet, melynek beküldési határideje 2018. augusztus 1. A pályázat célja a magyar irodalom elmúlt tíz évének föltérképezése, számbavétele.

Hírösszefoglaló

Levelek a börtönből

Különleges könyvben közel egy évtizednyi levelezés Thomas Bernharddal, Philiph Roth jelentőségének vizsgálata új szemszögből, és Nelson Mandela börtönből írt levelei, interjú Anne Tylerrel, és Sir Conan Doyle nyomoz. Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/29. számából.

Az ÉS idei 29. számában Weiss János esszéje Adornoról, kritika Jim Crace és Tolnai Ottó könyvéről, a Katona Ithaka című előadásáról, vers Nyirán Ferenctől és próza Kiss Lászlótól. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Gyász

Elhunyt Papp Tibor

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus. A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője szerdán Budapesten élete 83. évében halt meg – közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely csütörtökön az MTI-vel.

Hír

Kamila Shamsie nyerte a Women's Prize for Fiction díjat

Kamila Shamsie nyerte a 2018-as Women’s Prize for Fiction díjat a Home Fire (A fiúk hazatérnek) című könyvével, amit 1996 óta a legjobb, női szerzőtől származó, angolul írt, Nagy-Britanniában kiadott regényért ítélnek oda.

HÍR

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei

Megvannak a Hévíz U25 verspályázat döntősei. A zsűri, melynek tagjai Beck Zoltán, Kemény István és Takács Zsuzsa, öt vers közül választja majd ki a győztest. Az eredményhirdetésre a Hévíz 25 Fesztivál nyitónapján, július 20-án kerül sor.

Hír

Hévíz 25 Fesztivál – program!

Július 20-án és 21-én kerül megrendezésre a Hévíz 25 Fesztivál. A folyóirat 25. születsénapjának alkalmából tartott esemény nemcsak a Hévíz negyedszázados múltját eleveníti fel, hanem átadják az idei Hévíz Díjat és az U25 verspályázat fődíját is.

Hírösszefoglaló

Kilátás a Panelből

A Man Booker-díj 50 éves jubileuma alkalmából Michael Ondaatje kötete nyerte el a legjobb regénynek járó díjat, ukrán író lett az ausztriai Bachmann-díj nyertese, és Budapest központtal megjelent a Panel Magazin, ami angol nyelvű szövegeknek ad helyet. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés