hirdetés

Hír

Pénteken tartja könyvheti estjét a Magvető

Akik már nem leszünk sosem címmel rendezi hagyományos éves könyvheti estjét a Magvető Kiadó a Radnóti Színházban, melyen az idei év könyvtermését mutatják be a szerzők és a színház művészeinek közreműködésével, június 8-án este héttől.

Hír

Szerdán nyílik meg a Margó Fesztivál

Két nap múlva veszi kezdetét a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

hirdetés

Hír

Harmadik alkalommal érkezik az Art Capital

Harmadik alkalommal nyílik meg június 9-én a nagy sikerű Art Capital Szentendrén. A rendezvény központi témája 2018-ban a modern ember természethez való viszonya – ezt járják körül a tematikus kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások és koncertek.

Magyar ballada

Kortárs drámák Arany-balladákra

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany János balladáinak témáira írt egyfelvonásost. 2018. június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge részleteket ad elő a művekből, a zsűri pedig bejelenti döntését.

A HÓNAP SZERZŐJE / HÍR

A hónap szerzője: Térey János

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 júniusában Térey János a hónap szerzője a Literán.

Hírösszefoglaló

Visszatérés Reimsbe

Tovább bonyolódik a Svéd Akadémia és a Nobel-díj ügye, Didier Eribon társadalomról és politikáról írt értekezései végre angolul is megjelennek, mindeközben mindenki Philip Rothra emlékezik. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2018/22. számából

Az ÉS idei 22. számában esszé Markó Bélától az erdélyi valóságirodalomról, kritika Mohácsi Balázs kötetéről, a Balta a fejbe és a Csárdáskirálynő című előadásról, próza Kun Árpádtól és vers Nagy Zsukától. – Ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

GYÁSZ

Elhunyt Székács Vera

Életének 81. évében elhunyt Székács Vera, József Attila-díjas műfordító, szerkesztő, Gabriel Garcia Márquez életművének magyar fordítója, értesült a Litera.

HÍR

Könyvhét 2018: az Írók Boltja programjai

A 2018. június 7-én megnyíló 89. Ünnepi Könyvhétnek az Írók Boltja lesz az egyik budapesti helyszíne, ahol dedikálások, felolvasások, könyvbemutatók és kedvezmények várják az érdeklődőket a bolt galériáján.

Heti hírösszefoglaló

Elismerés, búcsú, gótika, idegenség

A két nyelv szabad keverékeként megírni egy történetet feltételezi az olvasók nyitottságát is, hogy megérthessék az elmondhatóság, a kifejezés nehézségeit. Ez a gesztus az olvasók érzékenyítésére szolgál, hogy ne kezeljék hátrányosan a bevándorlókat, ne váljanak nevetség tárgyává a kínai akcentus, a törött angolság és a másság miatt. - Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés