hirdetés

A Litera minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 márciusában Dragomán György a hónap szerzője a Literán.

[...]

Olyan könnyedén magányos, olyan könnyedén szeret, olyan könnyedén fél, mégis megborzong tőle az ember. Olykor pedig pontos és objektív, tárgyilagosan leíró, de például sohasem hűvös. Soha sem részvétlen. – Pál Sándor Attila költészetét a hónap szerzője, Darvasi László mutatja be a Litera olvasóinak.

[...]

A Litera minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 februárjában Darvasi László a hónap szerzője a Literán.

[...]

A bodzavirágot már ellepték a tetvek. A bokor / tövében, a sárga agyagon elterülve pihen a kutya. / Oldalát egyenletesen mozgatja a lélegzés. Az / íriszek körül lustán kerengnek a poszméhek. / Izzó fém illata lengi be a kertet. – A Litera bemutatjában most Solymosi Glória verseit ismerhetik meg.

[...]

„Ez a kiterjedt dolgok / rendeltetése. Közömbösíteni / a felülről érkező káros hatásokat, / formát adni annak, ami / egyébként elpusztítana.” – A Litera bemutatja című rovatunkban most Kiss Lóránt verseit ismerhetik meg.

[...]

Új sorozatunkban olyan Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. Günter Grass például képzőművészként is jelentős hírnévre tett szert.

[...]

Megjelent az Élet és Irodalom idei 5. száma. Benne Ádám Péter Maupassant-esszéjét, Báron György filmkritikáját olvashatják Oláh Kata filmjéről, Visy Beatrix Szálinger Balázs verseskötetéről írt, az ÉS-kvartettben Kun Árpád új regényéről volt szó. A versrovatot Molnár Krisztina Rita versével ajánljuk. – Heti ÉS-ajánló a Literán.

[...]

„Merthogy messze nem csak azzal tanítunk, amit mondunk, hanem valamilyen módon azzal is, amilyenek vagyunk.” – A Litera új beszélgetéssorozatot indít A katedrán címmel. Oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Elsőként Szilágyi Zsófia válaszolt nekünk.

[...]

Legutóbb Marno Jánosnál jártunk nagyvizitben. Kétrészes nagyinterjúnk előzményeként tekintsenek meg egy részletet a beszélgetésből, melyben többek között gesztenyéskerti sétákról, kiábrándulásról, a vers születéséről, kamaszkorról és avantgárdról mesél. – A LiteraTV felvétele.

[...]

2016. december 30-án 15. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Berta Ádám, Kiss Tibor Noé, Márton László, Parti Nagy Lajos, Szécsi Noémi, Szilágyi Ákos és Totth Benedek. Zene: MPSziámi AndFriends akusztik. Konferanszié: Máté Gábor. Látvány: Vj Unflyable.

[...]

Új munkám mustráját szeretettel ajánlom a Litera olvasóinak. – A Literán vasárnaptól olvasható Kornis Mihály regénye folytatásokban. A sorozathoz a szerző írt előszót.

[...]

Számomra a legmegrázóbb könyv idén a Hasnyálmirigynapló volt, elolvasása és a róla szóló recenzió megírása után szabályosan lebetegedtem, aztán a kórházi ágyamon már a gyász jegyében olvashattam újra a Kis Magyar Pornográfiát és a Függőt... – Év végi körkérdésünkre Károlyi Csaba válaszát olvashatják. 

[...]

"így lesz ez a szöveg valaki, az a titka, nem valami, hanem valaki a könyv, ez a valaki megfogalmazhatatlan, de élvezetesen jó ízléssel hiányolt" – Kornis olvas. Vannak nagy olvasó írók, Kornis közéjük tartozik. Mostantól jegyzeteivel rendszeresen jelentkezik a Literán. Elsőként Németh Gábor Egy mormota nyara című regényéről – levélformában.

[...]

A Litera fennállásának 15. évében, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Szigorúan titkos című meghívásos pályázata mellett, melynek legjobbja kapja az idei Litera-díjat, azonos témában nyílt pályázatot hirdet. A legjobb három írást díjazzuk. Határidő: szeptember 30.

[...]

„Az ember egyszerűen visszatartja a lélegzetét” – szólal meg az elbeszélő egy ponton. És valóban, talán ez lesz a legjobb trükk, nézzük végig így az idei nyár olimpiai közvetítéseit. – A Litera sorozatában írók ajánlanak sporttémájú műveket az olimpia ideje alatt. Berta Ádám választását közöljük.

[...]

A Litera Szabadnapló 2016 címmel egész éves netnapló-pályázatot hirdet. A próbanaplók beküldési határideje folyamatos. Oldalunkon havonta egyszer olvashatóak majd a pályaművek. Várjuk a jelentkezéseket!

[...]

De hát nem berendezkedsz, hanem életvitelszerűen élsz, máshol és középtávlatosan. Nem glammodell, se Márai. Csak kíváncsi, elszánt, poriomán, fásult. A pózok is készen állnak: honvágygyakorlatok és expatfölény. - Mostantól Kun Árpád mellett Fehér Renátó tárcáit olvashatják a Literán.

[...]

egy hangvilla két ága vagyunk, / zengő érc, / hajnali égalján a rézgálic, / az ébredés szidolja súrol, / álomi hegyhát. szamárköhögés. - A Litera bemutatja sorozatban Mohácsi Balázs verseit olvashatják.

[...]

A disznótorban először Pista sógor rúgott be, már a hagymásvér előtt. Mire felesége megjött, ő már aludt, de előtte még elénekelte, magyarnak nem való a könny, Nagy István úgyis visszajön! Marika néni a rokonságra támadt, mi az isten pálinkát adtatok neki?, a pálinka volt a hibás. − Sajó László Aszfaltangyal című könyvét ajánljuk.

[...]

90 percen át ugyanaz / történik. Egy labda gurul. / A labda nincs is ott. A drukkerek / gyűlöletről énekelnek. / A foci jó hentes, de rossz / pap. – A futball-EB idején A meccs hőse címmel közlünk sorozatot, melynek egyik bevezetőjeként az ellendrukker Vörös István versét olvashatják.

[...]

Egyedül az vonta el a figyelmemet, hogy az előbb, amikor a házba beléptem, szinte letaglózott az iszonyú szag, ami ellen csak részben segített, hogy azóta a számon át lélegeztem, mivel ezzel a technikával viszont öklendezhetnék fogott el. – Kun Árpád A kitakarítottak címen írja ezentúl tárcáit a Literára, 2 flekken. A sorozat első darabját olvashatják.

[...]
hirdetés