hirdetés

Az Első nyilvánosság - újévi csemegeként - különleges anyagokkal frissül 2003 elején. A párosával felkerülő szövegek a litera Szerves(t) című hagyományteremtő előszilveszteri felolvasóestjén hangzottak el 2002. december 30-án, a Toldi moziban, közel négyszáz fős közönség előtt.

[...]

Nádas Péter egy éven keresztül minden nap készített egy fényképfelvételt a gombosszegi kertjében álló terebélyes vadkörtefáról. Kilenc évvel ezelőtt, Budapesten, egy meleg, fülledt kora nyári szerda délutánon az író klinikai halálától a reanimációig körülbelül három és fél perc telhetett el. Ebből az élményéből született Saját halál című elbeszélése, amely az Élet és Irodalomban jelent meg [2001/51-52.]. Az elbeszélés újabb német nyelvű kiadása nemrég látott napvilágot és érdekes újdonságokkal szolgál. Lényegesen eltér a magyar eredetitől, mert egy százhatvan képből álló, Nádas által készített fényképsorozat kíséri a visszaemlékezés kockáit.

[...]
Ha valaki még nem lett volna biztos abban, hogy az agy egy romló természetű dolog, különböző behatásokra és az idő előrehaladtával így is, úgy is veszít képességeiből, attól a pillanattól kezdve mérget vehet rá, amikor a kereskedelmi televíziók valóságshow fedőnéven ledobták reánk a kulturális atombombát. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ezekkel közel egy időben néhány elmés kiadó irodalomnak mondott bestsellerekkel támadta meg kíváncsi és gyanútlan elménk, a hatás tökéletesnek is nevezhető, ha szürkeállományunk teljes kiirtására tettünk hitet. [...]
Ülnek ők a koponyában,
     majszolják az agyszövet zsíros
     anyagát, mely képes önmagában
 
     gondolatokat termelni: virág a
     semmiből - így Eufémia. Mert kínos,
     hogy az őrület az ideák világa.
[...]

Marianna D. Birnbaum az 1991-ben a Magvető Kiadónál megjelent Esterházy-kalauz szerzője, az író közeli barátja, életművének kiváló ismerője. Az alábbiakban beszél a morális íróról, az eltűnő és örökké létező "édesapáról", illetve a Nobel-díjról.
     

[...]
A könyv Orbán Ottó hátrahagyott, élete utolsó hónapjaiban keletkezett verseit tartalmazza. Minden darabja megrázó erejű vallomás. A nemrég elhunyt költő a rá jellemző mély személyességgel beszél szenvedéseiről és reményeiről, miközben minden sorát áthatja a közösségért, a világért való aggódás és az együttérzés. A kötet az életmű csúcspontja.       [...]
"Össze fogják morzsolni mint ahogyan ő
 Éppen összemorzsolt egy legyet
 De a kezére pillantva
 A légy szemét látta
 Minden egyes gyémántfazettában" - Egy sópárolóban menekült - USA-ceruzák - Signeponge - három vers Tolnai Ottótól.

Tolnai Ottó (1940) Író, költő, műfordító. Palicson (Jugoszlávia) él. Eddig több mint húsz kötete jelent meg, a legutóbbi Balkáni babér címen a Jelenkor Kiadónál.

[...]
Amikor Faludy György feltűnt a képernyőn, és a Kertész Imre Nobel-díjára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy többször jelölték már őt is, mellesleg az Imre nagyon jó barátja, Fanny asszony pedig nyomatékul hozzátette, egyébként a lakásügyük - minden ellenkező híresztelésekkel szemben - még nem, egyáltalán nem oldódott meg, akkor a tévé előtt elszínezte a fejet egy ilyen gyors lefolyású, ám annál intenzívebb vértolulás, ami olyan esetekben szokott jelentkezni, mikor úgy érzi az ember, elfogyott a cérna, betelt a pohár, vagy amikor más helyett is szégyelli magát. [...]

Kérdezhetik. Kérdezhetitek. Portál, ráadásul irodalmi, határozott névelővel, fene az önbizalmukat. Nem lesz ez sok egy kicsit? Kinek kellhet ez. Még egy fórum ahhoz, ami sokak szerint nem is létezik: zártkörű klub, érdektelen szaloncsevej, szigorúan tagságival, haveri alapon. - Keresztury Tibor írása.

[...]

Jól kifogtuk, mi?, megvan a kis jövevény - ebihal vagy sellő, majd elválik -, csapott is egyet-kettőt a farkával, a nevét is bejegyeztette már, most tehát ez afféle keresztelő, dínomdánom, hejehu. Tudjuk már, de szögezzük le: Úgy hívják, hogy litera-pont hu. - A Litera megalakulásáról sajtótájékoztató estet tartott, amelyen Závada Pál mondott nyitóbeszédet.

[...]
Leszólt a főnöklaci, hogy kell a biztonság a fejtőbe. Felügyelet kell a szalaghoz, különben baleset után fizetni kell a németnek. Van egy szék, barna műbőrből, mint a buszokban, a futószalag fölött - hát abban kell ülni ezentúl egész nap a Gézagyereknek, a Rózsika néni hibás gyerekének. Nézni a köveket, a fekete-fehér konyhakő helyett. Megnyomni a gombot, a pirosat, ha valami történik. Tisztára, mint egy király, mint egy Isten. Neki is jó, mert végre megtalálta a helyit, meg a németnek is jó, hogy a Géza hibás, mert nem kell neki annyit fizetni.
[...]

Az ítészek és szépírókból álló új hatosfogat november 8-án Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka című, nagysikerű könyvét vette bonckés alá. Az eseményen kis késéssel - a rajongók örömére - megjelent maga a szerző is. Szó esett itt ki nem élt szenvedélyekről, a női lélek talányairól és persze vonzásról és választásról. Úgyhogy vérteződjenek a tisztelt olvasók, a következő estet boszorkánypénteken tartják, december 13-án Nádasdy Ádám: A rend, amit csinálok című verseskönyvéről lesz szó. - Bedecs László beszámolója. 

[...]

Abban a pillanatnyi, erős pánikban, ami akkor fogott el, amikor (meglehet: hamis) hírét vettem, hogy széles Európában nálunk a legmagasabb az egy olvasóra eső irodalmi lapok száma, vagyishogy (s az összefüggés, bár meglehet, így is hamis, e megközelítésben talán még figyelemreméltóbb) nálunk a legalacsonyabb tehát az egy irodalmi lapra eső olvasók száma, nos, abban a valóban csupán pillanatnyi, de tényleg meglehetősen durva pánikban úgy döntöttem: radikálisan leszűkítem a folyamatosan követendő kánont. - Szilasi szerint.

 

 

[...]
hirdetés