hirdetés
Amikor Faludy György feltűnt a képernyőn, és a Kertész Imre Nobel-díjára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy többször jelölték már őt is, mellesleg az Imre nagyon jó barátja, Fanny asszony pedig nyomatékul hozzátette, egyébként a lakásügyük - minden ellenkező híresztelésekkel szemben - még nem, egyáltalán nem oldódott meg, akkor a tévé előtt elszínezte a fejet egy ilyen gyors lefolyású, ám annál intenzívebb vértolulás, ami olyan esetekben szokott jelentkezni, mikor úgy érzi az ember, elfogyott a cérna, betelt a pohár, vagy amikor más helyett is szégyelli magát. [...]

Kérdezhetik. Kérdezhetitek. Portál, ráadásul irodalmi, határozott névelővel, fene az önbizalmukat. Nem lesz ez sok egy kicsit? Kinek kellhet ez. Még egy fórum ahhoz, ami sokak szerint nem is létezik: zártkörű klub, érdektelen szaloncsevej, szigorúan tagságival, haveri alapon. - Keresztury Tibor írása.

[...]

Jól kifogtuk, mi?, megvan a kis jövevény - ebihal vagy sellő, majd elválik -, csapott is egyet-kettőt a farkával, a nevét is bejegyeztette már, most tehát ez afféle keresztelő, dínomdánom, hejehu. Tudjuk már, de szögezzük le: Úgy hívják, hogy litera-pont hu. - A Litera megalakulásáról sajtótájékoztató estet tartott, amelyen Závada Pál mondott nyitóbeszédet.

[...]
Leszólt a főnöklaci, hogy kell a biztonság a fejtőbe. Felügyelet kell a szalaghoz, különben baleset után fizetni kell a németnek. Van egy szék, barna műbőrből, mint a buszokban, a futószalag fölött - hát abban kell ülni ezentúl egész nap a Gézagyereknek, a Rózsika néni hibás gyerekének. Nézni a köveket, a fekete-fehér konyhakő helyett. Megnyomni a gombot, a pirosat, ha valami történik. Tisztára, mint egy király, mint egy Isten. Neki is jó, mert végre megtalálta a helyit, meg a németnek is jó, hogy a Géza hibás, mert nem kell neki annyit fizetni.
[...]

Az ítészek és szépírókból álló új hatosfogat november 8-án Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka című, nagysikerű könyvét vette bonckés alá. Az eseményen kis késéssel - a rajongók örömére - megjelent maga a szerző is. Szó esett itt ki nem élt szenvedélyekről, a női lélek talányairól és persze vonzásról és választásról. Úgyhogy vérteződjenek a tisztelt olvasók, a következő estet boszorkánypénteken tartják, december 13-án Nádasdy Ádám: A rend, amit csinálok című verseskönyvéről lesz szó. - Bedecs László beszámolója. 

[...]

Abban a pillanatnyi, erős pánikban, ami akkor fogott el, amikor (meglehet: hamis) hírét vettem, hogy széles Európában nálunk a legmagasabb az egy olvasóra eső irodalmi lapok száma, vagyishogy (s az összefüggés, bár meglehet, így is hamis, e megközelítésben talán még figyelemreméltóbb) nálunk a legalacsonyabb tehát az egy irodalmi lapra eső olvasók száma, nos, abban a valóban csupán pillanatnyi, de tényleg meglehetősen durva pánikban úgy döntöttem: radikálisan leszűkítem a folyamatosan követendő kánont. - Szilasi szerint.

 

 

[...]

Na, meg az élet nagy dolgai… Jöttök ezekkel mindig. Kurva közhelyes. Egész csomót tudunk már az életről, nem? Elég csak figyelni benneteket. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Szil Ágnes a Szőke Pannit dolgozta fel.

[...]

Nem lehetek az éjszaka, sem az uszodakijárat, / Csak magam lehetek, amint kilépek az ennyiedik / Kerületi uszodából, az ilyen és ilyen utcában, ennyi órakor, / Holnap ez és ez a nap, ilyen és ilyen feladattörmelék. – Guillaume Métayer Türelemüveg című verseskötetéből ajánlunk részletet.

[...]

Az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat Pintér Béla, az Artisjus Irodalmi Díjakat Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József veheti át 2014. április 23-án az Artisjus-székházban, a díjátadón. Laudációt mond: Margócsy István, Báthori Csaba, Reményi József Tamás és Grecsó Krisztián. 

[...]
hirdetés