hirdetés

„Az ember egyszerűen visszatartja a lélegzetét” – szólal meg az elbeszélő egy ponton. És valóban, talán ez lesz a legjobb trükk, nézzük végig így az idei nyár olimpiai közvetítéseit. – A Litera sorozatában írók ajánlanak sporttémájú műveket az olimpia ideje alatt. Berta Ádám választását közöljük.

[...]

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 22. 

[...]

De hát nem berendezkedsz, hanem életvitelszerűen élsz, máshol és középtávlatosan. Nem glammodell, se Márai. Csak kíváncsi, elszánt, poriomán, fásult. A pózok is készen állnak: honvágygyakorlatok és expatfölény. - Mostantól Kun Árpád mellett Fehér Renátó tárcáit olvashatják a Literán.

[...]

egy hangvilla két ága vagyunk, / zengő érc, / hajnali égalján a rézgálic, / az ébredés szidolja súrol, / álomi hegyhát. szamárköhögés. - A Litera bemutatja sorozatban Mohácsi Balázs verseit olvashatják.

[...]

90 percen át ugyanaz / történik. Egy labda gurul. / A labda nincs is ott. A drukkerek / gyűlöletről énekelnek. / A foci jó hentes, de rossz / pap. – A futball-EB idején A meccs hőse címmel közlünk sorozatot, melynek egyik bevezetőjeként az ellendrukker Vörös István versét olvashatják.

[...]

Egyedül az vonta el a figyelmemet, hogy az előbb, amikor a házba beléptem, szinte letaglózott az iszonyú szag, ami ellen csak részben segített, hogy azóta a számon át lélegeztem, mivel ezzel a technikával viszont öklendezhetnék fogott el. – Kun Árpád A kitakarítottak címen írja ezentúl tárcáit a Literára, 2 flekken. A sorozat első darabját olvashatják.

[...]

és hiszek benne, hinnem kell abban is, hogy ebben / a kontextusban nekem is valahol igazam van, / hogy én nem leszek öngyilkos, akkor is, ha végsősoron, / még mindig ugyanebben a kontextusban valahol mintha,nem mintha, minthanemmintha, ideig, időkig, és az idő feléig /mégiscsak az öngyilkosságomat hajtom végre. − Horváth Benkji Az amnézia útja című kötetét ajánljuk.

[...]

Csendre ébredtem. Lenéztem az alsó ágyra, de nem volt sehol. / Kinéztem az ablakon, nyoma sem volt az állandó kiabálásnak, / meg a mindent körbelengő kávéillatnak, ahogyan apámnak sem. / A vonat egy sötét alagútban állt. − A Litera bemutatja sorozatban Balogh Ádám verseit olvashatják.

[...]

A kutyaszorítóból még nem következik egyenesen, hogy vége van, csak egy szorító, rossz érzés származik belőle, szapora pulzus, élénk szemmozgás, megfeszült izomzat. – Ezen a héten a Litera írja a naplót, elsőként Nagy Gabriella bejegyzését olvashatják.

[...]

Ezen az emlékezetes napon állítólag százegyezer ember jött össze. A nézők egymás hegyén-hátán álltak és ültek, a lámpákról lógtak, gólyalábakon járkáltak, néhány uraság pedig egy miniatűr léghajóból követte a mérkőzést. - Peter Balko az idei Elsőkönyvesek Fesztiváljának szlovák vendége. Anno Lošoncon című írásából olvashatnak részletet.

[...]

A költészet napján fiatal költők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Fehér Renátó állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Csillik Kristóf verseit olvashatják Fehér Renátó reflexióival.

[...]

Kompaníková hétköznapi helyzeteket ír le precízen és líraian. Jarka felnőtt figurájával, apró részletek iránti érzékenységgel meséli el a történetet. – A 2016-os Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia. Az alkalomra számos kortárs kötet jelenik meg magyarul, így Monika Kompaníková regénye és mesekönyve is. Fordítójával, Pénzes Tímea költő, író, műfordítóval Proics Lilla beszélgetett.

[...]

Mivel az elmúlt években sokat forgattam Széchenyi műveit, emlegetni kezdtem Naplójának fullánkos undortól izzó, 1848 márciusától szeptember 4-ig terjedő részleteit... – Báthori Csaba Széchenyi István Naplójához írt jegyzetét olvashatják. Ezzel indítjuk útjára új sorozatunkat, melyben írók adják kézről kézre Széchenyi művét, kommentálva annak kijelölt bekezdéseit.

[...]

„A magyar irodalmi élet felfrissítése” érdekében tehetségvadászatot indít a kormány – közölte ma a hvg.hu az MTI oldalán, valamint más kormányzati fórumokon egyelőre nem olvasható hírt.

[...]

2015. december 30-án 14. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Dragomán György, DrMáriás, Dunajcsik Mátyás, Kun Árpád (Kemény István hangján), Tompa Andrea és Szerbhorváth György. Konferanszié: Vajdai Vilmos. Látvány: Vj Unflyable.

[...]

A Litera az év végén, szokásához híven, neves literátusokat kérdezett a 2015-ös év könyveiről. Idén elsősorban a kritikusok és a kritikus vénájú írók véleményére voltunk kíváncsiak. - Elsőként Károlyi Csaba válaszait olvashatják.

[...]

Esterházy Péter Ottlik Géza 70. születésnapjára egyetlen, 57x77 centiméteres rajzlapra lemásolta az Iskola a határon című regényt. Ezt az emlékezetes, irodalomtörténeti gesztust ismételi meg (másolja) most hét író: Cserna-Szabó András, Garaczi László, Kemény István, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Péterfy Gergely, a Margó Fesztivál őszi különkiadásának eseményén, október 9-én, a Budapest Bábszínházban.

[...]

A szemtelenül fiatal írónő éppolyan természetességgel mozog a fantasztikum, mint a realitás szövegföldjén, sőt, minél távolibb helyekre kalauzol bennünket, annál komolyabban veszi világát és szereplőit. És talán épp ebben rejlik a titka is: regényalakjai az írói kegyetlenségig valóságosak és esendőek. Mintha csak a párkákkal paktálna, Moskát Anita mindig a karma törvényeit, nem az olvasók szimpátiáját szolgálja – A Litera bemutatja rovatunkban Moskát Anitáról Sirokai Mátyás írását olvashatják.

[...]

A Litera új rovatot indít Rendkívüli nyitva tartás címen. Benne írók, költők, kulturális újságírók írnak tárcát már nem működő, számukra fontos helyekről, létesítményekről. Elsőként Pálinkás György írását olvashatják Pécs egykori belvárosáról.

[...]

Szerettem volna visítani, hogy már rég tudom, mi az az a betű, meg a b betű, meg a többi, most már egymás mellé is tudom írni őket, és össze is tudom olvasni, akkor mit számít, hogy néz ki az az átkozott betű, meg kit érdekel az a hülye vonal, amin nem szabad túlcsúszni. – Nagy Márta Júlia tárcája.

[...]

Végtelenített standup-előadás a vele töltött idő... De a két nap alatt elég gyorsan egyértelmű lett, hogy nincs is olyan könnyű dolga annak, aki a végtelen sztorizgatás mellett meg akarja tudni, milyen is az igazi „Cserna Bandi”. – Az irodalom hazatalál program részeként Cserna-Szabó Andrást kísértük el szülővárosába, Szentesre. Útinaplónk első részét olvashatják.

[...]
hirdetés