hirdetés

A költészet napján huszonöt év alatti, még kötet előtti fiatal szerzők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Mészáros Gábor állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Bordás Máté verseit olvashatják Jánossy Lajos reflexióival.

[...]

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 áprilisában Schein Gábor a hónap szerzője a Literán.

[...]

A NoranLibro tavalyi programjának címe K-európai történetek volt. Idei, tavaszi programjuk az Európa női szemmel. Két szlovák, egy cseh, egy lengyel és egy román szerzőjük is jelen lesz a Könyvfesztiválon. – Kőrössi P. Józsefet, a Noran Libro vezetőjét a Könyvfesztiválra és a Könyvhétre megjelenő újdonságokról kérdeztük.

[...]

A Litera minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 márciusában Dragomán György a hónap szerzője a Literán.

[...]

Olyan könnyedén magányos, olyan könnyedén szeret, olyan könnyedén fél, mégis megborzong tőle az ember. Olykor pedig pontos és objektív, tárgyilagosan leíró, de például sohasem hűvös. Soha sem részvétlen. – Pál Sándor Attila költészetét a hónap szerzője, Darvasi László mutatja be a Litera olvasóinak.

[...]

A Litera minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 februárjában Darvasi László a hónap szerzője a Literán.

[...]

Marno János volt januárban a hónap szerzője a Literán, a vele készült interjúnk és saját írásai mellett fiatal tehetségeket is bemutat. Most Solymosi Glória költészetével ismerteti meg az olvasókat.

[...]

Marno János volt januárban a hónap szerzője a Literán, a vele készült interjúnk és saját írásai mellett fiatal tehetségeket is bemutat. Elsőként Kiss Lóránt költészetével ismerteti meg az olvasókat.

[...]

Új sorozatunkban olyan Nobel-díjjal jutalmazott szerzőket mutatunk be, akik számára – eredeti foglalkozásuknál fogva – kacskaringós út vezetett a Svéd Akadémia elismeréséhez. Günter Grass például képzőművészként is jelentős hírnévre tett szert.

[...]

Megjelent az Élet és Irodalom idei 4. száma. Benne Sipos Balázs írt Kis János két szövegéről, Csuhai István Franzen regényéről, Hermann Zoltán és Forgách András Esterházy Péter drámáiról. A vers- és prózarovatot Czifrik Balázs és Markó Béla egy-egy művével ajánljuk. Mostantól heti ÉS-ajánló a Literán!

[...]

„Merthogy messze nem csak azzal tanítunk, amit mondunk, hanem valamilyen módon azzal is, amilyenek vagyunk.” – A Litera új beszélgetéssorozatot indít A katedrán címmel. Oktatóként is tevékenykedő kritikusokat, irodalomtörténészeket, esztétákat, írókat kérdezünk, hogyan látják a magyar oktatást. Elsőként Szilágyi Zsófia válaszolt nekünk.

[...]

A Litera mostantól kezdve minden hónapban "megválasztja" a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 januárjában Marno János a hónap szerzője a Literán.

[...]

2016. december 30-án 15. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Berta Ádám, Kiss Tibor Noé, Márton László, Parti Nagy Lajos, Szécsi Noémi, Szilágyi Ákos és Totth Benedek. Zene: MPSziámi AndFriends akusztik. Konferanszié: Máté Gábor. Látvány: Vj Unflyable.

[...]

Új munkám mustráját szeretettel ajánlom a Litera olvasóinak. – A Literán vasárnaptól olvasható Kornis Mihály regénye folytatásokban. A sorozathoz a szerző írt előszót.

[...]

Számomra a legmegrázóbb könyv idén a Hasnyálmirigynapló volt, elolvasása és a róla szóló recenzió megírása után szabályosan lebetegedtem, aztán a kórházi ágyamon már a gyász jegyében olvashattam újra a Kis Magyar Pornográfiát és a Függőt... – Év végi körkérdésünkre Károlyi Csaba válaszát olvashatják. 

[...]

"így lesz ez a szöveg valaki, az a titka, nem valami, hanem valaki a könyv, ez a valaki megfogalmazhatatlan, de élvezetesen jó ízléssel hiányolt" – Kornis olvas. Vannak nagy olvasó írók, Kornis közéjük tartozik. Mostantól jegyzeteivel rendszeresen jelentkezik a Literán. Elsőként Németh Gábor Egy mormota nyara című regényéről – levélformában.

[...]

A Litera fennállásának 15. évében, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Szigorúan titkos című meghívásos pályázata mellett, melynek legjobbja kapja az idei Litera-díjat, azonos témában nyílt pályázatot hirdet. A legjobb három írást díjazzuk. Határidő: szeptember 30.

[...]

„Az ember egyszerűen visszatartja a lélegzetét” – szólal meg az elbeszélő egy ponton. És valóban, talán ez lesz a legjobb trükk, nézzük végig így az idei nyár olimpiai közvetítéseit. – A Litera sorozatában írók ajánlanak sporttémájú műveket az olimpia ideje alatt. Berta Ádám választását közöljük.

[...]

Szereted az irodalmat? Ismered és naponta olvasod a Literát? Minden vágyad, hogy megismerd, hogy működik egy szerkesztőség? Most itt a lehetőség, gyakornokot keresünk! – Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 22. 

[...]

De hát nem berendezkedsz, hanem életvitelszerűen élsz, máshol és középtávlatosan. Nem glammodell, se Márai. Csak kíváncsi, elszánt, poriomán, fásult. A pózok is készen állnak: honvágygyakorlatok és expatfölény. - Mostantól Kun Árpád mellett Fehér Renátó tárcáit olvashatják a Literán.

[...]
hirdetés