hirdetés

90 percen át ugyanaz / történik. Egy labda gurul. / A labda nincs is ott. A drukkerek / gyűlöletről énekelnek. / A foci jó hentes, de rossz / pap. – A futball-EB idején A meccs hőse címmel közlünk sorozatot, melynek egyik bevezetőjeként az ellendrukker Vörös István versét olvashatják.

[...]

Egyedül az vonta el a figyelmemet, hogy az előbb, amikor a házba beléptem, szinte letaglózott az iszonyú szag, ami ellen csak részben segített, hogy azóta a számon át lélegeztem, mivel ezzel a technikával viszont öklendezhetnék fogott el. – Kun Árpád A kitakarítottak címen írja ezentúl tárcáit a Literára, 2 flekken. A sorozat első darabját olvashatják.

[...]

és hiszek benne, hinnem kell abban is, hogy ebben / a kontextusban nekem is valahol igazam van, / hogy én nem leszek öngyilkos, akkor is, ha végsősoron, / még mindig ugyanebben a kontextusban valahol mintha,nem mintha, minthanemmintha, ideig, időkig, és az idő feléig /mégiscsak az öngyilkosságomat hajtom végre. − Horváth Benkji Az amnézia útja című kötetét ajánljuk.

[...]

Csendre ébredtem. Lenéztem az alsó ágyra, de nem volt sehol. / Kinéztem az ablakon, nyoma sem volt az állandó kiabálásnak, / meg a mindent körbelengő kávéillatnak, ahogyan apámnak sem. / A vonat egy sötét alagútban állt. − A Litera bemutatja sorozatban Balogh Ádám verseit olvashatják.

[...]

A kutyaszorítóból még nem következik egyenesen, hogy vége van, csak egy szorító, rossz érzés származik belőle, szapora pulzus, élénk szemmozgás, megfeszült izomzat. – Ezen a héten a Litera írja a naplót, elsőként Nagy Gabriella bejegyzését olvashatják.

[...]

Ezen az emlékezetes napon állítólag százegyezer ember jött össze. A nézők egymás hegyén-hátán álltak és ültek, a lámpákról lógtak, gólyalábakon járkáltak, néhány uraság pedig egy miniatűr léghajóból követte a mérkőzést. - Peter Balko az idei Elsőkönyvesek Fesztiváljának szlovák vendége. Anno Lošoncon című írásából olvashatnak részletet.

[...]

A költészet napján fiatal költők verseit közöljük. A válogatást tehetséggondozó műhelyek vezetőinek, szerkesztőinek javaslataiból Fehér Renátó állította össze, a műveket a Litera szerkesztői látták el széljegyzettel. Csillik Kristóf verseit olvashatják Fehér Renátó reflexióival.

[...]

Kompaníková hétköznapi helyzeteket ír le precízen és líraian. Jarka felnőtt figurájával, apró részletek iránti érzékenységgel meséli el a történetet. – A 2016-os Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia. Az alkalomra számos kortárs kötet jelenik meg magyarul, így Monika Kompaníková regénye és mesekönyve is. Fordítójával, Pénzes Tímea költő, író, műfordítóval Proics Lilla beszélgetett.

[...]

Mivel az elmúlt években sokat forgattam Széchenyi műveit, emlegetni kezdtem Naplójának fullánkos undortól izzó, 1848 márciusától szeptember 4-ig terjedő részleteit... – Báthori Csaba Széchenyi István Naplójához írt jegyzetét olvashatják. Ezzel indítjuk útjára új sorozatunkat, melyben írók adják kézről kézre Széchenyi művét, kommentálva annak kijelölt bekezdéseit.

[...]

„A magyar irodalmi élet felfrissítése” érdekében tehetségvadászatot indít a kormány – közölte ma a hvg.hu az MTI oldalán, valamint más kormányzati fórumokon egyelőre nem olvasható hírt.

[...]

2015. december 30-án 14. alkalommal rendezi meg a Litera nagyszabású előszilveszteri partiját a Trafóban. Az irodalmi óévbúcsúztatón fellép Dragomán György, DrMáriás, Dunajcsik Mátyás, Kun Árpád (Kemény István hangján), Tompa Andrea és Szerbhorváth György. Konferanszié: Vajdai Vilmos. Látvány: Vj Unflyable.

[...]

A Litera az év végén, szokásához híven, neves literátusokat kérdezett a 2015-ös év könyveiről. Idén elsősorban a kritikusok és a kritikus vénájú írók véleményére voltunk kíváncsiak. - Elsőként Károlyi Csaba válaszait olvashatják.

[...]

Esterházy Péter Ottlik Géza 70. születésnapjára egyetlen, 57x77 centiméteres rajzlapra lemásolta az Iskola a határon című regényt. Ezt az emlékezetes, irodalomtörténeti gesztust ismételi meg (másolja) most hét író: Cserna-Szabó András, Garaczi László, Kemény István, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Péterfy Gergely, a Margó Fesztivál őszi különkiadásának eseményén, október 9-én, a Budapest Bábszínházban.

[...]

A szemtelenül fiatal írónő éppolyan természetességgel mozog a fantasztikum, mint a realitás szövegföldjén, sőt, minél távolibb helyekre kalauzol bennünket, annál komolyabban veszi világát és szereplőit. És talán épp ebben rejlik a titka is: regényalakjai az írói kegyetlenségig valóságosak és esendőek. Mintha csak a párkákkal paktálna, Moskát Anita mindig a karma törvényeit, nem az olvasók szimpátiáját szolgálja – A Litera bemutatja rovatunkban Moskát Anitáról Sirokai Mátyás írását olvashatják.

[...]

A Litera új rovatot indít Rendkívüli nyitva tartás címen. Benne írók, költők, kulturális újságírók írnak tárcát már nem működő, számukra fontos helyekről, létesítményekről. Elsőként Pálinkás György írását olvashatják Pécs egykori belvárosáról.

[...]

Szerettem volna visítani, hogy már rég tudom, mi az az a betű, meg a b betű, meg a többi, most már egymás mellé is tudom írni őket, és össze is tudom olvasni, akkor mit számít, hogy néz ki az az átkozott betű, meg kit érdekel az a hülye vonal, amin nem szabad túlcsúszni. – Nagy Márta Júlia tárcája.

[...]

Végtelenített standup-előadás a vele töltött idő... De a két nap alatt elég gyorsan egyértelmű lett, hogy nincs is olyan könnyű dolga annak, aki a végtelen sztorizgatás mellett meg akarja tudni, milyen is az igazi „Cserna Bandi”. – Az irodalom hazatalál program részeként Cserna-Szabó Andrást kísértük el szülővárosába, Szentesre. Útinaplónk első részét olvashatják.

[...]

Elmeséli sétáinak útvonalát, és hogy nem érez semmit, semmi különöset. Ez egyelőre egy város, nem több, nem törtek rá érzések, le kell ülepednie, ha hazaér, most még csak látvány van, fák, bokrok, házak, templom, várfal, utcák, kanyarok, körforgalom. – Az irodalom hazatalál program részeként Dragomán Györgyöt kísértük el szülővárosába, Marosvásárhelyre. Útinaplónk első részét olvashatják.

[...]

ez egy eszméletlen nyár / a homok is másképp sistereg az aranyparton / mielőtt bárki belelép nyelvem fúr lyukat csókjaidon / ez egy kétszemélyes nyár miénk az egész balaton – A Szelfibojkott című nyári sorozatunkban íróktól kértünk olyan, saját készítésű fényképeket, melyeken ők maguk nem szerepelnek. Ez alkalommal Murányi Zita képeit láthatják, a hozzájuk választott versekkel. 

[...]

Hazám című esszégyűjtemény 14 magyar értelmiségi – köztük író, orvos, szociológus, filozófus – vallomását tartalmazza arról a hazáról, amelyet többségi vagy kisebbségi alkotóként, gondolkodóként nap mint nap megélnek. A kötetet, melynek szerzője mások mellett Dragomán György, Kemény István, Kun Árpád, Lángh Júlia, Markó Béla, Parti Nagy Lajos és Végel László, Bitó László esszéjével ajánljuk.

[...]

A 86. Ünnepi Könyvhéten, 2015. június 6-án 17 órától a Vörösmarty téren dedikálnak a Noran Libro Kiadó Hazám című esszégyűjteményének szerzői. 

[...]
hirdetés