hirdetés
2011. szeptember 30.

Magasiskola

Magasiskola

Mary Oliver: Gombák, Vakondok és más versek

Bár ez az az erdő, amelyet szeretsz, / ahol újra él a titkos neve / minden halálnak – e csoda / nem a körforgás kedvéért munkálkodik, / hanem a sűrű, forró megújulás érdekében. – A nemrég elhunyt Mary Oliver öt versét olvashatják Gyukics Gábor fordításában.

Kilátó / Magasiskola

Polgár Anikó: Hippolütosz-társas; Széttaposósdi, összerakósdi

(A Mitológiai játékok sorozatból)

Vajon te vagy-e a Hippolütosz kocsija elé / befogott négy ló közül a legvadabb? / Kattints a startra: jobbról a lovasfogat, / balról a bika magától indul. –Magasiskola rovatunkban októbertől mostanáig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Polgár Anikó verseit olvashatják.

hirdetés

Karácsony 2018

Kerékgyártó István: Korona

(részlet egy készülő regényből)

Másnap délután fél négykor a parlament előtt nézték az ünnepségre érkezőket, Sigray némelyiket fel is ismerte, és sorolta Lukácsnak a neveket: – Az ott az Aczél, az meg az Apró, ott meg Kállai és Pulya – mutogatta. De Lukács csak rángatta a vállát, neki semmit nem mondtak a nevek. – De róluk csak hallottál? Azokról a művészekről, ott! – Karácsonyi Magasiskolánkban Kerékgyártó István készülő regényéből olvashatnak.

Kilátó / Magasiskola

Balázs F. Attila: Késő délután; Töredék

...lepusztult borotválatlan férfi ül melléd / műanyag butykosból valamit kortyol / mentő visít a megbolydult autók között / hányadik forradalmadat fojtod el magadban? – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Balázs F. Attila verseit olvashatják.

Karácsony 2018

Horváth Viktor: A teremtés

Vártuk a tanárt. A pocakos Dr. Tóbiás Frigyes bácsi, a püspöki bazilika oltárigazgatója késett. Máskor pontos volt. Aztán megérkezett ez a lágyszívű öregember a viseltes, zsírpecsétes reverendájában, kis cseréppipájával, táskás szemeivel, de addigra már ki is találtuk, hogy miért késett: a fejedelemasszony új testvérkénk miatt hívathatta magához. – Karácsonyi Magasiskolánkban Horváth Viktor készülő regényébe olvashatnak bele.

Karácsony 218

Balázs Attila: Szamaras Simeon

Karácsonykor nagyapámékhoz átjött szokása szerint a szomszéd szövetkezet őre, Simo bácsi. Teljes nevén Simon Palikuca. Nagyanyám magyarosan Pali kutyának nevezte ezt az embert, akinek a szerb édesapja korán meghalt, magyar anyja nevelte valahol Zenta környékén, úgyhogy aztán a „dobár dánnal" nagyjából ki is merült Simo bácsi szerb tudása. – Ünnepi Magasiskolánkban Balázs Attila novelláját olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Fellinger Károly: Ébredés; Takarékmély; Horizont; Sorfal

Az ártatlanság, miután meghalok, / két kézzel szétosztogatja kincseim, / nem felejti el megjutalmazni katonáit / a győztes csata után. – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Az év utolsó hetén Fellinger Károly verseit olvashatják.

Karácsony 2018

Györe Balázs: 3 bagatell

Az újpesti Erzsébet utcai ház megtölti álmaim. / Egyre többször vagyok ott. Legutóbb nagyanyám / tartott az ölében mint csecsemőt. Szoba-konyhás / lakásunk a sarokban. Mostani énemmel látogattam / meg álmomban csecsemőkori magam. Nyugodtan / ébredtem. Egy kutya ugatott. – Ünnepi Magasiskolánkban Györe Balázs verseit olvashatják készülő kötetéből.

Karácsony 2018

Milbacher Róbert: Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet

...amióta az emberiség fölköltözött arra a francos drótpostára, azóta se búja, se baja, se öröme, se boldogsága nincsen neki, vagy legalábbis semmi nyomát nem lelni. – Karácsonyi Magasiskolánkban Milbacher Róbert meséjét olvashatják.

Karácsony 2018

Várady Szabolcs: Kaliforniában egy dán falu és más versek

Hogy is hívták azt a kis dán falut? / Azt hittem, soha nem érünk oda, / nem jó felé megyünk vagy micsoda, / elfogy a benzin, nincs egy árva kút, / megyünk, megyünk, mióta és miért? / Csinos kis házak, mikor végre meglett, / és egy házon kiírva persze, Hamlet, / és úgy voltunk, mint aki célba ért. – Karácsonyi Magasiskolánkban Várady Szabolcs verseit olvashatják készülő kötetéből.

Kilátó / Magasiskola

Baka L. Patrik: A hallgatás balladája

A figyelem halotti lepelként fodrozódik / az arcon, ahogy vággyal próbálja / meggyújtani a gyertyát, / és sorsszerűen hull le / – a meglepetéstől? – / amikor sikerül. / Dermesztő, mélykék lánggal ég. / A második szólam az övé. – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Baka L. Patrik versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Czucz Enikő: Járulékos veszteség

Alice Munro Runaway-ének margójára

Más utat választottunk, / öncélúan emeltük az égig érő falakat, / festettük a napot a tetőre, / éjszakát a mennyezetre, / résnyi helyet hagyva a fénynek. –Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Czucz Enikő versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Szászi Zoltán: Szomjúság és más versek

a fröccs / amit fizetett / boldoggá nem tett // magam ellen győzök / vele – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Szászi Zoltán verseit olvashatják.

Magasiskola / Kilátó

Pénzes Tímea: Iker-Anya-Versek (részlet)

...ahogy a gondolat bennük feltündöklik, / öröm ragyogja be arcukat, / nem haboznak: sebbel-lobbal magukra öltik / sarokba dobott madárszárnyukat. – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Pénzes Tímea verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Csehy Zoltán: Beatrix útjai Pannóniába és más versek

A király orrára rászállott a páva. / Vagy nagy az orra, / vagy nem ismerem a madarakat. / A király orrára ne kössél madarat! – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Csehy Zoltán verseit olvashatják.

hirdetés