hirdetés
2011. szeptember 30.

Magasiskola

Magasiskola

Lengyel Péter: Innen (Szeletek egy hazai történetből)

A ritkán publikáló és megszólaló író, Lengyel Péter évtizedek óta készülő regényéből nem olvashattunk eddig semmit. Nemrég azonban az Élet és Irodalomban megjelent a szerző akadémiai székfoglaló előadásaként egy szöveg, amely önálló, a regénytől független darab, ám a titokzatos műből már sejtet valamit.

Kilátó / Magasiskola

Terék Anna: Háttal a napnak

Ebbe a földbe vagyok én / térdig belefagyva. / És kúszik bennem / egyre feljebb ez a hideg. / Amikor eléri a szájamat, / mások arcához szorítom magam, / de üres maradok, / és csak hullanak a fogak. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Terék Anna versét olvashatják.

hirdetés

Kilátó / Magasiskola

Bíró Tímea: Fékező, Megelőzés, Fűtés

ha anyám több Pilinszkyt / olvasott volna / egyik este ránk gyújtotta / volna a házat és az éjszakát / hogy meghaljunk mielőtt / annyira elszegényedünk / hogy nem marad bennünk szeretet – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Bíró Tímea verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Csorba Béla: leír kiráj

kopott térd / minek / fájó derék / eddig se / hajlott / fülek / szőr / ös disznóparéj –Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Csorba Béla versét olvashatják.

Magasiskola

Tőzsér Árpád: Az Ember halott

Ez itt nem Michel Foucault. A különböző vo- / nalak, görbék, valamint a szinek eme fenti e- / gyüttese nem bölcselkedik, nem érdekli a ha- / talom, a tudás és a szubjektum összefüggés- / rendje, nem él homoszexuális élettársi kap- / csolatban Daniel Defert szociológussal, soha / nem volt a kaliforniai Halálvölgyben, s nem / halt meg AIDS-ben, 1984-ben – Tőzsér Árpád versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Géber László: Egy érzelemmel...; Nincs; Kis kocka

Nincs szó, nincs szöveg. / Nincs halál, nincs élet. / Nincs reggel, nincs este. / Nincs honnan, nincs merre. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Géber László verseit olvashatják.

MAGASISKOLA

Kornis Mihály: Kuty kurutty

A „Mi a marxizmus?” című szamizdatkötetbe szánt monológ

Magadra hagylak, Kádár elvtárs. Boldogulj nélkülem. „Ma már nyugodtan ejtem a neved ki, ma már nem reszketek tekintetedre, ma már tudom, hogy egy voltál a sokból…." Búcsúzzunk, cica. – Magasiskola rovatunkban Kornis Mihálynak egy 1977-ben született írását olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Harkai Vass Éva: Karácsony, 2017; kizuhan a végtelenbe

Az apám már rég kilépett / a karácsonyt tagadó időkből, / nem tudván: nem az a jövő lett / jelenné, amelyben annyira hitt. / Az anyámról fél évszázad múltán / kiderült, hogy el tudja készíteni / (mindig is tudta) a vajon főtt böjti / bablevest s a mézes mákos gubát. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Harkai Vass Éva verseit olvashatják.

Magasiskola

Tábor Ádám: Héthalál

Hét hét alatt hét halott / legsötétebb napok – In memoriam Votisky Zsuzsa, Miklóssy Endre, Litván Péter, Bíró Eszter, Bojtár Endre, Dúl Antal, Melis László. – Tábor Ádám verse a Magasiskolában.

Kilátó / Magasiskola

Böndör Pál: Míg lejár a lemez

Betölti a hetvenet / a sok billió makromolekuláris / gépecske, ami én vagyok. –Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Böndör Pál versét olvashatják.

Magasiskola / Kilátó

Benedek Miklós: Apa és a darazsak, Égő bokor, A régi malomnál

Az ablakból néztük / ahogy összegyűrt újságpapírt / tesz az ágak közé / majd gyufát gyújt / és a legalsó papírhoz nyomja a lángot. / Anya eltolt az ablaktól / és behúzta a függönyt. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Benedek Miklós verseit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Jódal Kálmán: Lemerült Pixeldínó

Fáj. Kifejezetten fáj az egyik őrlőfogam. És nem hanyagolhatom el, ugyanis egy jobb oldali gangrénásodás folytán elég régen kirohadt már kettő. Hosszú és bonyolult előzmények után a Vajdasági Klinikai Központ Fogászati Intézetébe utaltak be. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Jódal Kálmán novelláját olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Bogdán László: Még hallani azt a hegedűszót

Ott állunk máris a brassói állomáson, a város tegnapi / büszkesége eléggé lerobbant állapotban várja a változást. / A bejáratnál ott ül a lábatlan koldus és hegedül. / Minden megvan. Minden ugyanolyan. – Októbertől pár hónapon át erdélyi szerzők műveit közöljük a Magasiskolában. Bogdán László versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Borbély András: Az irodalmi tér

Az úgynevezett irodalmi életről szólóhomályos fogalmak birtokában / kiáltványt írtunk egy bizonyos háromfejű szerző nevében, / előkapartam kortárs erdélyi szerzőket, / bár erdélyiségük lehetett volna hottentotta is akár – Októbertől néhány hónapon át erdélyi szerzők műveit közöljük a Magasiskolában. Borbély András versét olvashatják.

KILÁTÓ / MAGASISKOLA

Horváth Benji: A dicsőséges Európa; Amit a gyomor

Hetek óta úton volt, de vigasztalta a tudat, / hogy estére viszontláthatja a barlangot, / ahol anyja hetedmagával megszülte, / és először osztozott a Föld álmaiban. – Magasiskola rovatunkban októbertől erdélyi szerzők műveit közöljük. Most Horváth Benji verseit olvashatják.

hirdetés