hirdetés
2011. április 18.

A hét verse / A hét prózája

A hét prózája

A hét prózája – Gao Xingjian: Lélekhegy

Az apja felkapott egy faágat és azzal verte a fiát, akiből hiányzott a szülőtisztelet, az anyja meg hagyta, mert nem viselte volna el, hogy a fiuk otthagyja őket. – A hét prózáját Modor Bálint választotta Gao Xingjian Kiss Marcell fordításában megjelent Lélekhegy című regényéből.

A HÉT VERSE

A hét verse – Balla Zsófia: Metró, aluljáró

Metró, aluljáró egy hétköznapi, fájóan hétköznapi helyzetet ír le, az volt 2012-ben, és még inkább az ma is, a korban, amelyben „szégyenünk jól lakik”. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

hirdetés

A hét prózája

A hét prózája – Bartók Imre: Jerikó épül

A kamera szélsebesen kiront a hangárból. Sirályok köröznek a gyár felett. A környéken ólálkodó gyerekek megpróbálják megmászni a monstrumot. Megcsáklyázzák, mint az Atreidák az óriásférgeket, hogy a szügyükön megállva, gyönyörű ágaskodással döfjék aztán keresztül. – A hét prózáját Modor Bálint választotta.

A hét verse

A hét verse – Zelk Zoltán: Mikor Ilobán este lett

Ha akarom, azt mondom: nem történt semmi különös; olyan magától értődően forgatott meg a vers, lassan ringatott, majd pörgetett, végül rántott be, ahogyan egy nagy költő verse erre képes. – A hét versét Jánossy Lajos választotta.

A hét verse

A hét verse – Szilágyi Domokos: Öregek könyve

Mi örömöt tartogat még az élet? / (Tartogat-e valamit egyáltalán?) / A mások örömét, / örömeinkből fakadottak örömeit / (az öröm megmaradásának elve, / ha mi már meg nem maradhatunk). – A hét versét Nagy Gabriella választotta.

A hét verse

A hét verse – Wisława Szymborska: 1973. május 16.

1973. május 16-án nem történt semmi. A leghétköznapibb, legprofánabb dolgokról a leghétköznapibb nyelven szól ez a szöveg. És közben mégis hatalmas dolgok történnek. – A hét versét Melhardt Gergő választotta.

A hét prózája

A hét prózája – Nádas Péter: Részlet

Nádast választottam. Az ő tiszta, strukturált és érvelő munkáját, amely a pályaív mérlegét négy flekkben vonja meg. Nyoma sincs a hajbókoló, a rajongó akcentusnak. Kortársi tisztelgés, komolyan vett feladat. Nádas megdolgozik az ünnepért. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Szappanos Lajos: „K”

Egy társadalomról sok mindent elmond, hogy bánik a nincstelenjeivel, a méltatlan helyzetbe sodródott, porig alázott szegényekkel, hogy van-e empátia, szolidaritás, van-e kegyelem. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

A HÉT VERSE

A hét verse – G. István László: Hatvanhetedik védőbeszéd

Hosszan vizsgáltam magam az enyhén púderes, hátul foncsoros fényben. Talán a szemem lett ennyire tompa, fénytelen? – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Kellér Andor: Gyula úr

Ifjú koromban magam is hajlamos voltam valamely bohém és hazardírozó veszendőséget ráolvasni Krúdyra. Ma már, hogy „izmaim lazulnak", tudom, nem így van. – A hét prózáját Jánossy Lajos választotta.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – A rövid és a hosszú út

Először csak érdekes, vicces, aztán többszöri meghallgatás után tanít is. Úgy, mint ez az alábbi történet, amit kisfiam szájtátva hallgatott végig. – A hét prózáját Szekeres Dóra választotta.

Rendhagyó hét verse

Sándor Iván: 12 pont Gergely Ágnes verséhez

Sándor Iván Gergely Ágnes Az utolsó pillanat című, a Tiszatájban megjelent verséhez fűzött kommentárjait 12 pontba szedte, „miközben készülnek Nagy Imre szobrának eltávolítására". Rendhagyó hét verse.

A hét esszéje

A hét esszéje – Martin Heidegger: Költők – mi végre?

Saját szellemi honvédelmemet vívom hol sikerrel, máskor elbukva; nagy szavakra vágyom, erőteljes mondatokra, éles észrevételekre. Most épp Heideggerre. – A hét esszéjét Jánossy Lajos választotta.

A hét prózája

A hét prózája – Rejtő Jenő: Az utolsó szó jogán

Az az igazi hatalom, amely bebizonyítja a helytelenről, hogy helyes, a saját javunkra elkövetett igazságtalanságról, hogy igazságos és egyféle híg, de nagyon fűszeres nedűvel átitatott Eszme nevében látszólag következetes, és természetes közérdekű cselekedetté hígítja önző erőszakosságainkat. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

hirdetés