hirdetés

A hónap szerzője

Kántor Péter: Valahol itt

Kifelé általában inkább hallgatok, mint beszélek, de ha rám jön, akkor beszélek. Olyankor előfordul, hogy nem is nagyon hagyok szóhoz jutni mást. Befejezted már? – hallom messziről, tőlem tíz centiről. De mivel elég gyakran magányosan sétálok, addig sétálok, amíg be nem fejezem magamban. A mit is? Mikor mit. – A hónap szerzőjével, Kántor Péterrel beszélgettünk.

A hónap szerzője

Kántor Péter: Szereti ön a balettet?

Igaz, hogy itt egy szó sem esett, csak testbeszéd, de az is igaz, hogy közben végig szólt a zene, és a zene beszélt is, táncolt is – mondta-vitte az egész történetet. – Kántor Péter írása A vágy villamosáról, melyet Tennessee Williams művéből Venekei Marianna és Dés László állított az Erkel színpadára.

hirdetés

A hónap szerzője

Kántor Péter: Nyikola Suhaj, a betyár

Olbracht úgy írja le a falut és a tájat, mintha ott született volna (tény, hogy többször is eltöltött ott hosszabb-rövidebb időt), és úgy mondja el a történetet, hogy abban mese és valóság szétszálazhatatlanul összefonódik. Csak egy dologban sültrealista: az emberek viselkedésének bemutatásában. – A hónap szerzője, Kántor Péter Ivan Olbracht könyvét ajánlja.

A hónap szerzője

Kántor Péter: A cirkusz

Vannak illuzionisták, / szelídített vadállatok és született szelíd állatok, / légtornászok, erőművészek, idomárok, / és vannak lovak, / és a lovak patái felverik a homokot, / a nagymama szemébe, a szemüveg alá verik a homokszemeket, / és a nagymama / boldog. – A hónap szerzője, Kántor Péter versét olvashatják.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Kántor Péter

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól. 2017 júliusában Kántor Péter a hónap szerzője a Literán.

hirdetés
  • 1