hirdetés

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: A megismerés maga a csapda

Folyamatosan ugyanazokat a típustörténeteket éljük újra, amelyek ott vannak a Mahábháratában, a görög mítoszokban, a Bibliában, világibb formában pedig a commedia dell' artéban. Ugyanazokat a maszkokat, viselkedésmintákat, döntéshelyzeteket, krízishelyzeteket éljük át, mint az őseink kétezer vagy négyezer éve, vagy a nagyszüleink hetven éve. – A hónap szerzőjét, Péntek Orsolyát Nagy Gabriella kérdezte.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Mediterrán-indiai-tibeti fúziós II.

Van az a pont, ahol ledob az ember a négy égtájból úgy kettőt – akkor fordul elő, ha évtizedek szisztematikus próbálkozása sem segít leküzdeni az idegenségérzést bizonyos kultúrákkal szemben... – A hónap szerzője Hamvas Béla és Tenzin Wangyal Rinpócse írásait, a milánói Palazzo Reale Dentro Caravaggio kiállítását és a barcelonai Katalán Nemzeti Múzeum kora középkori és gótikus anyagát ajánlja.

hirdetés

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Mediterrán-indiai-tibeti fúziós I.

Van az a pont, ahol ledob az ember a négy égtájból úgy kettőt – akkor fordul elő, ha évtizedek szisztematikus próbálkozása sem segít leküzdeni az idegenségérzést bizonyos kultúrákkal szemben... – A hónap szerzője Giovanni Sollima és a Hesperion XXI zenéjét, Elena Ferrante könyveit és Sergio Castellitto filmjeit ajánlja.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Festmények

Az Andalúz lányai és a Dorka könyve regények szerzője, Péntek Orsolya – mint nyilatkozta ezt sok helyen – elsősorban festőnek tekinti magát. Képeiből már mutattunk válogatást a Literán. Most újabb sor festményt adunk közre az azóta készült művekből.

A hónap szerzője

Péntek Orsolya: Dorka könyve – Kamenjak

Vége volt hát. Sem a fia, sem annak a fia, sem annak a fia nem fekszik majd itt, nem nézi Lőrinc könnyeit, nem megy hajnalban a piacra, nem issza a bort télen a Mirkó fiával, sem a Mirkó fiának fiával az ő fiának fia. – A hónap szerzője, Péntek Orsolya legutóbb megjelent, Dorka könyve című regényének Kamenjak című fejezetét olvashatják.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Péntek Orsolya

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, és megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól is. 2018 februárjában Péntek Orsolya a hónap szerzője a Literán.

hirdetés
  • 1