hirdetés

Könyvajánló

Rakovszky Zsuzsa: Történések (részlet)

Aztán jött, ami jött. / Egy félszívvel adott parancs, egy tétova / aláírás után az / okozatok mennydörgő lavinája. / Fölpattant egy ajtó, amely mögül / vér, láng s tömeghalál dőlt a világra / éveken át. Kidőltek a világ / tartópillérei, s mi ott maradtunk / az omladék alatt. – Rakovszky Zsuzsa könyvhétre megjelenő, Történések című verseskötetéből ajánlunk részletet.

A Litera bemutatja

Rakovszky Zsuzsa: Nagy Zsukáról

A versek anyaga – nehéz emberi sorsok — akár novelláké is lehetne, a szokatlan és merész képzettársítások viszont igazi költői gondolkodásra vallanak, és nagy műveltséganyagot (néha-néha nem könnyen követhető utalásokat) sodornak magukkal. – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa bemutatja: Nagy Zsuka költőt.

hirdetés

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: A vers kirakós játék

Azt lenne jó tudni, hogy van-e valami értelme a szenvedésnek, vagy csak véletlenek sorozata. Egy teljesen abszurd világban élünk, vagy van értelmes világ? Ha értelmes világ van, akkor hogy kerül bele az a sok megmagyarázhatatlan, meg nem érdemelt szenvedés? – A hónap szerzőjét, Rakovszky Zsuzsát Nagy Gabriella és Sárkány Tímea kérdezte.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: Valódi emberek

Régi rögeszmém, hogy a festmények voltaképpen „arra valók", hogy felhívják eltompult figyelmünket a megszokott dolgok eredendő titokzatosságára... – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa Gáspárdy Tibor festményeit, Kenneth Lonergan filmjét, A régi várost, Stephen Knight Locke-ját és a Sopron Gospel zenéjét ajánlja.

A hónap szerzője

Rakovszky Zsuzsa: Az ok

Isten, ki egyedül / látja át lelkünk bonyolult / mintázatának színét és fonákját, / tudja, hogy nem vagyok se jobb, se rosszabb, / mint az a pék, amelyik készakarva / svábbogarat csempész a konkurens pék / kenyértésztájába, vagy az a lány / a tánckarban, aki a záróképben / igyekszik csinosabb társnőjét kitakarni – egy ember, mint a többi... – A hónap szerzője, Rakovszky Zsuzsa verse.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Rakovszky Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 májusában Rakovszky Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.

hirdetés
  • 1