hirdetés

A Litera bemutatja

Legyen kockázat

Csak a független színházi terület az, ahol igazán nagyot lehet kockáztatni, bukást, kísérletet, kudarcot produkálni. Márpedig a tehetségnek erre szüksége van. – A hónap szerzője, Tompa Andrea egy színházi alkotót, Boross Martint mutatja be a Litera olvasóinak.

A hónap szerzője

Jól hatnak az idegrendszerre

Most felidézem az évad legvadabb, velünk esett nevetését. A színpadi feladat a következő: egy nagy csapat civil (és színpadi tapasztalattal bíró), nagyon különböző tudású és habitusú ember együtt mozog, mondjuk táncol, bár ezt olykor túlzás táncnak nevezni. – A hónap szerzője, Tompa Andrea Sven Taddicken filmjét és Jérôme Bel Gala című előadását ajánlja.

hirdetés

Interjú

Tompa Andrea: Valaminek mindig ellent kell állni

Nagyon ritkán találkoztam olyan attitűddel, aki a magáénak érezte azt a mondatot, hogy a dolgok velünk és általunk romlanak el. Nem arra vagyunk szocializálva, hogy rákérdezzünk a döntéseinkre, és azt mondjuk, ez a világ tőlünk is szar. – A hónap szerzőjével, Tompa Andreával Mészáros Gábor beszélgetett a Könyvhétre megjelent Omerta című regényéről.

Kritika

A szolgáló, a rózsanemesítő, a hostati, a nővér és a történelem

Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve, 2017. Jelenkor, 628 old.

A naplószerűséget az is erősíti, hogy Tompa Andreát elsősorban az érzelmek története érdekli: Hogyan reagálnak a történelem, a politika alakulására, a másik emberre, állatokra, tárgyakra; miben lelik örömüket, bánatukat. - Tompa Andrea Omerta - Hallgatások könyve című regényéről Modor Bálint írt kritikát.

Részlet a könyvből

Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve (részlet)

Mikor az ördög megbosszulja magát, vagy a furkósbot a férfi hátán táncot jár. Egészen boldog ez a Kali, mikor eltángálják a férjeket! Meglátszódik a férfigyűlölet. Jót kacagtunk a meséjén, de a magunk dolgát nem tudtuk meg. – Tompa Andrea Omerta – Hallgatások könyve című regényéből olvashatnak részletet.

A hónap szerzője

Tompa Andrea: Omerta – Hallgatások könyve

(részlet)

Mert deklarációba kell adjam, hogy vette meg Horthy és Károly a rózsámat. Most ilyen világ van, mindent ki kell tisztázni és el kell magyarázni. De hogy ne örüljenek annyira, elmondom. El fogom mondani életem fő stációit. Mert aki nem mondja el maga, ahelyett elmondja más. S abban nekem nem lesz köszönet. – A hónap szerzője, Tompa Andrea Omerta című, új regényének részletét olvashatják.

A hónap szerzője

A hónap szerzője: Tompa Andrea

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2017 júniusában Tompa Andrea a hónap szerzője a Literán.

hirdetés
  • 1