hirdetés

Litera-díj 2014

Babiczky Tibor: Szent Vér

A nyomozó megrázta a fejét. Elhelyezkedett a bárszéken és sört kért. A pulton heverő újság címlapjára tévedt a tekintete. „Eltűnt az Éjszakai táj holdvilágnál”.„Pedig holdvilágnál éppenhogy látszania kéne” – gondolta a nyomozó, és maga elé húzta a lapot. - A képtolvaj nyomában című idei pályázatunk szerzői Csontváry eltűnt festményét kutatták. A Litera-díjas Babiczky Tibor írását most Magasiskola rovatunkban olvashatják.

A képtolvaj nyomában

Csutak Gabi: Csontváry Kupás Aladár levele fiához - I. díj

A kép visszaszerzése egyszerű volt. Ha az emberek valakit ártalmatlannak tartanak, mindent megtehet az orruk előtt, anélkül hogy bárki gyanút fogna. Mert a nagysághoz nem csupán idő és pénz kell, de az is, hogy az ember méltósággal tűrje, hogy alábecsüljék. Higgy nekem, ismerem az élet egyszerűségeit. - A képtolvaj nyomában című nyílt pályázatunk első díjasa Csutak Gabi lett, az ő novelláját olvashatják most.

hirdetés

A képtolvaj nyomában

E. Kovács János: A napút dominája - II. díj

Ó a ripők, az érzéketlen kurafi. Eltűnt. De megfestette azt az éjszakát. A titkos szerelmük sötét színeit. Éjszakai táj holdvilágnál... -  A képtolvaj nyomában című nyílt pályázaton második helyezést elért írást olvashatják, E. Kovács János tollából.

A képtolvaj nyomában

Bakos Tamás: Identitás - III. díj

Ő gyerekként is érezte, tudta, hogy Margit mama története a legfontosabb a családban. Olyan dolog, ami kincs lehet az életben, valamilyen igazság, amely a felnőtteknek kínos.Talán a holdfény az oka mindennek, gondolta, és megérintette a kép felszínét. - A képtolvaj nyomában című nyílt pályázaton harmadik helyezést elért írást olvashatják, Bakos Tamástól.

Galéria

Litera-díj 2014 - Díjátadás képekben

2014. június 21-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján került sor A képtolvaj nyomában című meghívásos és nyílt pályázat eredményhirdetésére és a 2014-es Litera-díj átadására, amelyet Babiczky Tibor vehetett át, a nyílt pályázat első díja Csutak Gabié lett. - Galéria.

Litera-díj

Babiczky Tibor az idei Litera-díjas

A Litera 2014-es A képtolvaj nyomában című meghívásos pályázatán első díjat nyert el Babiczky Tibor: Szent Vér című műve, amely egyúttal kiérdemelte az idei Litera-díjat is. A nyílt pályázat első helyezettje Csutak Gabi lett, a második E. Kovács János, a harmadik Bakos Tamás. Gratulálunk!

Litera-díj

A képtolvaj nyomában - A Litera-díj átadása felolvasással

2014. június 21-én, szombaton 19 órától a Műcsarnokban leleplezzük Csontváry-Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál című ellopott festményének titkát. A Múzeumok Éjszakája programján felolvas: Babiczky Tibor, Bartók Imre, Bencsik Orsolya, Dunajcsik Mátyás és Szőcs Petra. Átadjuk az idei Litera-díjat és a nyílt pályázat díjait. Zene: Márkos Albert.

Litera-díj 2014

Dunajcsik Mátyás: Hat hónap holdvilág

– Borges azt ajánlja a bűnösöknek, cseréljék fel a bűn és a bűntudat sorrendjét, ha könnyű lélekkel akarnak a kárhozat útjára lépni – mondta váratlanul a beszélgetőtársam, majd a szájához emelte a pezsgőspoharát, de végül nem ivott belőle. - A képtolvaj nyomában című meghívásos pályázatunk szerzői Csontváry eltűnt festményét kutatják. Dunajcsik Mátyás írását olvashatják.

Litera-díj 2014

Bencsik Orsolya: Család, maffia

Amikor a magyar kormány úgy döntött, hogy a Szerbia és Magyarország közötti jó politikai és ezzel együtt kulturális viszony fenntartása végett a belgrádi Nemzeti Múzeumnak néhány magyar festészeti remeket küld, apám még nem tudta, a képek közül egy végül hátsó udvara diszóóljának falát fogja díszíteni. - A képtolvaj nyomában című meghívásos pályázatunk szerzői Csontváry eltűnt festményét kutatják. Bencsik Orsolya írását olvashatják.

Litera-díj 2014

Szőcs Petra: Szerződés nincs

A közönség átfáradt a kiállítóterembe. Tényleg volt pezsgős koccintás, hozzá pedig broscuţát ettek, azaz zöld marcipánbékát, a kommunizmus undorító, dekoratív édességét. - A képtolvaj nyomában című meghívásos pályázatunk szerzői Csontváry eltűnt festményét kutatják. Szőcs Petra írását olvashatják.

Litera-díj 2014

Bartók Imre: Photophobia

Annaliese kényszerképzetei közül a sápadt fénytől való beteges félelem volt a legkülönösebb. Visszatérő álmában egy ház felé igyekezett leánygyermekével, azonban az épület fénye nem vonzotta, hanem sajátos undort ébresztett benne. - A képtolvaj nyomában című meghívásos pályázatunk szerzői Csontváry eltűnt festményét kutatják. Bartók Imre írását olvashatják.

hirdetés
  • 1