hirdetés
2018. február 18.

A magyar próza kilenc hete

A magyar próza 9 hete

Kosztolányi Dezső: Pacsirta – Havasréti József választása

Itt sem történik semmi: Pacsirta sírásának egyik szemtanúja sem reagál, azon kívül, hogy néhány futó pillantást vetnek rá. A szerző mondatai többnyire rövidek, tárgyilagosak, noha az egészet átszövi a Kosztolányi írásait meghatározó részvét – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma, utolsóként Havasréti József választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza 9 hete

Galgóczi Erzsébet: Végül ez marad – Mán-Várhegyi Réka választása

...ez a reménytelenség olyannyira gazdag, színes (vö.: tele van élettel), hogy az olvasó máris szaladna vissza, hogy újból fejest ugorjon bele. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Mán-Várhegyi Réka választását közöljük, a szerző kommentárjával.

hirdetés

A magyar próza 9 hete

Kádár Erzsébet: Herta – Tönkő Vera választása

Páratlan, senkihez sem hasonlítható hangja van. Az olvasónak beleremegnek a gyomoridegei, és megkérdőjeleződnek az emberekről szerzett tapasztalatai. Irodalom ennél többet aligha tehet velünk. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Tönkő Vera választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza 9 hete

Kertész Imre: Az angol lobogó – Danyi Zoltán választása

Kertész Imre nem torzít, nem hazudik, vagy legalábbis mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen hazudnia. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Danyi Zoltán választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza 9 hete

Tömörkény István: Kun László szekere – Bánki Éva választása

Az öregek világértelmezésével máshol sem lehet lázadni: ők állítják, hogy a rend az, hogy a leggyengébbek feláldozzák magukat, hogy nincs más, mint szót fogadni és a szekérhez láncolni magunkat. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Bánki Éva választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza 9 hete

Agota Kristof: Trilógia – Kiss Noémi választása

A nagy könyvek gyűjteményében ül, hogy könnyen hozzáférjek. Ide rakom a vékony köteteket, amik valamikor nagy hatással voltak rám, papír is van benne, jegy. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Kiss Noémi választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza kilenc hete

Szathmári Sándor: Kazohinia – Horváth Viktor választása

Ez a regény a Platónnal kezdődő tradíció nagy pillanata... Világot alkot, nem nyelvet, és így elér a lakosságig. 2010 óta különösen nagy szükségünk van rá. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogatott a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Horváth Viktor választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza kilenc hete

Kertész Imre: Sorstalanság – Szántó T. Gábor választása

Ha valaki elolvassa a Sorstalanság első harminc oldalát, világossá válik számára, hogy írója olyan tudás birtokosa, melynek forrása legalább annyira a modern lélektan és filozófia, mint a vészkorszak tapasztalata. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogatott a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Szántó T. Gábor választását közöljük, a szerző kommentárjával.

A magyar próza kilenc hete

Rubin Szilárd: Római egyes – Szilasi László választása

Könyvként talán Ottlik Géza Hajnali háztetők című műve lehet a példa, szerzőként pedig Rubin Szilárd. Csirkejáték, Római egyes, Aprószentek: kutató lépések egy ismeretlen területen. – Mától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Elsőként Szilasi László választását, Rubin Szilárd Római egyesének részletét közöljük, kommentárral.

hirdetés
  • 1