hirdetés
2007. január 18.

A nézőtérrel szemben

A nézőtérrel szemben 8.

Egyszerűen jól

Beszélgetés Kukorelly Endrével

Kukorelly Endre darabját, az Élnek még ezek?-et 2005 karácsonyán tűzte műsorára a Kamra Máté Gábor rendezésében. A darab kapcsán beszélgettünk a Sirályban 2007. októberében az írásról, a drámaírásról, társadalmi kényszerpályákról és lehetőségekről, realizmusról és kánonokról. Az ott elhangzott beszélgetés nyomán, írásban feltett kérdésekre adott válaszokból állt össze az itt olvasható interjú.

A nézőtérrel szemben 7.

Társasjáték

beszélgetés Kárpáti Péterrel

Kárpáti Péterrel két kötet ( Világvevő; A kivándorló zsebkönyve ) és számos bemutató után arról beszélgettünk, folytatja-e a mesékből építkező darabokat, milyen bemutatókra számíthatunk tőle a jövő évadban, miben fontos a nyelv, milyen viszonyban áll egymással a színdarab- és a prózaírás, s mit gondol az átvételekről és átdolgozásokról. A beszélgetés színhelye 2007. május 9-én a Sirály volt.
hirdetés

A nézőtérrel szemben 5.

A gondolkodás életszerűsége

Beszélgetés Háy Jánossal

Drámáit ( A Gézagyerek , A Pityu bácsi fia , a Senák , és A Herner Ferike faterja ) nagy sikerrel játszották a hazai és külföldi színpadokon is. Történelmi regényei és verseskötetei mellett több kötetnyi novellát publikált már. Legutóbbi novelláskötete, a Házasságon innen és túl a Palatinus Kiadónál jelent meg 2006-ban, legújabb regénye, A gyerek az idei Könyvfesztiválra április elején. A nézőtérrel szemben című sorozatban március elején főként a már megjelent, s a készülő drámákról beszélgettünk.

A nézőtérrel szemben 6.

A pormacskáktól a csillagokig

Beszélgetés Forgách Andrással

Játékos. Vitellius. Tercett. A pincér. A szűz, a hulla, a püspök és a kések.A kulcs. Néhány cím a drámaírói oeuvre-ből. A kulcs 2004-ben az Édes anyanyelvünk pályázat díjnyertes darabja lett, azóta is sikerrel játssza a Katona József Színház. A pincér című darabját legutóbb a Városi Színház tűzte műsorára. Először fordul elő, hogy Pesten négy darabja egyszerre fut: A kulcs, Erik, A pincér, és a Halni jó!  A nézőtérrel szemben sorozat vendége áprilisban Forgách András volt.

A nézőtérrel szemben 4.

Addig jó

Beszélgetés Egressy Zoltánnal

Darabjait számos feldolgozásban, színházban vagy filmen is láthatta a közönség: a Kamrában 1998-ban Lukáts Andor által rendezett Portugál-előadás a Katona nagyszínpadára került, s kilencedik éve teltházzal megy, a darabból film is készült. A Sóska, sültkrumpli köré egész rajongótábor alakult, a Sóska-kommandó tagjai legalább négyszer látták már a darabot - s nincsenek kevesen. Ebből most készült el a film. Egressy Zoltánnal beszélgettünk.

A nézőtérrel szemben 3.

Köztes térben

Beszélgetés Schein Gáborral

Verseskötetek, két kisregény, négy dráma, tanulmányok, életrajzok, publicisztikák és elemző cikkek sora, egy kézikönyv, melynek második kötete az idén jelenik meg, s nem utolsósorban rengeteg tanítvány. Ez a szűk mérlege mindannak, ami az irodalomban eddig Schein Gábor nevéhez kapcsolható - aki talán nincs is, de nagyon érdekli, hogy erről miképpen lehet, ha beszélni nem is, legalább írni.

A nézőtérrel szemben 2.

Tényleg nincs más

Interjú Tasnádi Istvánnal

Jelentős sikerek, néhány botrány, az utóbbi tíz év két leghaladóbb alternatív színházi kezdeményezésében való szerepvállalás, s a legtermékenyebb rendezői-szerzői közös munka; két drámakötet, számos budapesti és vidéki bemutató, musicalek és adaptációk sora. Ezekkel is jellemezhető Tasnádi István, aki pályájáról, darabjairól december 6-án beszélt az R Klubban A nézőtérrel szemben című sorozatban.

A nézőtérrel szemben 1.

Nem a saját életünket éljük 

Beszélgetés Erdős Virággal

Erdős Virág 1968-ban született, költő, író. „Állítólag ő írta, hogy I love Budapest”, áll a Másmilyen mesék csalimeséjében. Eddig négy prózakötete jelent meg (Udvarok, 1993; Belső Udvar, 1998; Lenni jó, 2000, Másmilyen mesék, 2003), jelenleg az ötödik kötetén dolgozik. Három drámát írt, melyeket a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott az utóbbi években Pécsett, a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében megrendezett Kortárs Dáma Nyílt Fórumára.
hirdetés
  • 1