hirdetés
2017. március 10.

Arany János-emlékév

Szerelmes Arany

Sajó László: Tamburás öreg trubadúr

Ágyon ült Klárcsi, Istók pedig állott, / Szőkén bólingatott a szép soubrette, / Nem volt ablak, de csillagokat látott / Istók: Napot! melyen nagykorú lett – A Litera Szerelmes Arany nyílt pályázatának második díjasa, Sajó László verse.

Szerelmes Arany

Baráth Katalin: Satérozott strófák a Toldi szerelmének krónikájából

„Nem kell a leánynak hímhagyatva várni, / Pinakapu szárnyát hét lakatra zárni! / Higgye sors és törvény, örömtől hogy tilthat, / Szerelem virága csak férfinak nyílhat” – A Litera Szerelmes Arany nyílt pályázatának győztes alkotása.

hirdetés

Szerelmes Arany

Kukorelly Endre: Magányban 2-3.

...Szép maszkok, ismertem párat, / épp eleget is, ha keveset / egyet így, amúgy tán hármat, / s hogy jobban esett-e?, baleset?, // ezt már senki meg nem mondja – A Litera Szerelmes Arany pályázatának győztes alkotása, amellyel Kukorelly Endre elnyerte a 2017-es Litera-díjat.

Értékelés

Szerelmes Arany – A zsűri értékelése

Arany-verset írni: a feladat, valljuk be, abszurd. De egy elérhetetlenül magas célpont is szép nagy ugrásokra sarkallhat. – A Litera Szerelmes Arany pályázatát két zsűri bírálta el, a nyílt pályázatot szakmai, a meghívásos pályázatot volt gyakornokainkból álló zsűri. A pályázat esten elhangzott értékelését olvashatják.

Litera 15 – Galéria

Litera 15 – A Szerelmes Arany pályázat díjátadója

Arany János a hírek szerint egykor létezett, ám megsemmisült szerelmes és erotikus verseit olvasták fel Szerelmes Arany című pályázatunk résztvevői október 20-án a Teslában. A születésnapi rendezvényen díjakat adtunk át, a szerzők sziporkáztak, mi pedig jól mulattunk. Nézzék meg galériánkat. Felnőtt tartalom következik.

Litera-díj 2017

Kukorelly Endre Litera-díjas!

2017. október 20-án a Teslában adta át Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című nyílt és meghívásos pályázatának díjait a Litera. A gyakornokzsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa Kukorelly Endre. A szakmai zsűri a nyílt pályázaton Baráth Katalin, Sajó László, Müller Péter Sziámi és Varga Zoltán Zsolt verseit tartotta a legjobbnak.

Szerelmes Arany / Litera 15

Ki nyeri az idei Litera-díjat? – Tippeljen!

Ön szerint kié lesz az idei Litera-díj? Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T Anna, Varró Dani vagy Vörös István? Tippeljen!

Litera 15

Szerelmes Arany – A Litera 15. születésnapja díjátadással

2017. október 20-a nevezetes nap lesz a Litera életében. Ekkor ünnepeljük 15. születésnapunkat egy fergetegesnek ígérkező, nagyszabású esttel a Margó-fesztiválon, tisztelgünk Arany előtt, és adjuk át 12. alkalommal a Litera-díjat. Van okunk az ünneplésre.

Megsemmisült versek

Tóth Krisztina: Rózsa és Ibolya

Finisben a Litera Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című pályázata, melyben Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek újraírására kértünk költőket. A pályaművek közzététele, a költőverseny lezárása és az október 20-ai eredményhirdetés előtt olvassák el Tóth Krisztina korábban született, most versenyen kívül közölt remeklését.

Pályázat

A Litera Szerelmes Arany / Megsemmisült versek nyílt pályázata lezárult

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és 15. születésnapja évében  Szerelmes Arany / Megsemmisült versek címen nyílt pályázatot hirdetett. A pályaművek beadási határideje 2017. szeptember 30-án, éjfél volt. A pályázat lezárult.

Megsemmisült versek

Tőzsér Árpád: Toldi szerelme

(Apokrif strófák az Ötödik énekhez)

Finisben a Litera Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című pályázata, melyben Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek újraírására kértünk költőket. A pályaművek közzététele, a költőverseny lezárása és az október 20-ai eredményhirdetés előtt olvassák el Tőzsér Árpád versenyen kívüli remeklését.

Ott jártunk

Hurrá, buszozunk!

útinapló

A Petőfi Irodalmi Múzeum a 2017-es Arany-emlékév alkalmából nem csak egy monumentális kiállítást rendezett, ami 2018 végéig látogatható, de egy másik izgalmas projektet is elindított. Az Arany-busz július óta járja az országot és a magyarlakta határontúli területeket, interaktív kiállításával bemutatva a fiataloknak Arany Jánost. Szeptemberben a Felcsút-Biatorbágy-Érd állomásokon turnézott a busz. Ott jártunk, kísértünk, tárlatvezettünk. Seres Lili Hanna útinaplója.

Kozmopolitavita

Szörényi László: „...fajtám korcsa: / Kosmopolita czigány”

...itt a cigányra mint bérzenészre alkalmazott jelző adhatta az ötletet a vers címének átírására is, amely tudniillik eredetileg Világköltészet volt. – Kozmopolitavita című sorozatunk Arany János verséből és az egykori vitából kiindulva kozmopolita és nemzeti eszme viszonyát kutatja. Szörényi László esszéjét olvashatják.

Pályázati felhívás

Szerelmes Arany / Megsemmisült versek – A Litera pályázata

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és 15. születésnapja évében Megsemmisült versek címen meghívásos pályázata mellett, melynek legjobbja kapja az idei Litera-díjat, azonos témában nyílt pályázatot hirdet. A legjobb három írást díjazzuk. Határidő: szeptember 30.

PÁLYÁZAT

„Egyszóval… a költészet” – Az Arany-év és a PIM pályázata

Az Arany János-emlékév keretében a 200 éve született költő, irodalomszervező és kritikus örökségére megemlékezve a Petőfi Irodalmi Múzeum nyílt pályázatot hirdet Arany János életműve által inspirált szépirodalmi és kritikai művek megalkotására.

hirdetés