hirdetés
2017. március 10.

Arany János-emlékév

Ott jártunk

Arany János – Szerep, maszk és álarc

A klasszikus emlékkiállítás stílusa egy modern értelmezéssel áll párbeszédben. Az Önarckép álarcokban témaválasztása és értelmezése nem akar eltávolodni az ismert Arany-képtől, de megpróbálja elmozdítani azt. – A PIM Arany-kiállításának sajtóbejárásán vettünk részt.

Arany-emlékév a Literán

Kozmopolitavita és megsemmisült versek

A Litera az Arany-évben

A Litera az Arany János-emlékévben, amely egyben a Litera fennállásának 15. évfordulója, nagyszabású programba kezd. Ennek része Kozmopolitavita címen egy esszésorozat az egykori kozmopolitavita kapcsán, ősszel Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek újraírt változataival ünnepeljük 15. születésnapunkat, és adjuk át 12. alkalommal a Litera-díjat.

hirdetés

Hírösszefoglaló

Művészet diktatúrában

2017-ben újra kiosztották a legjobb női íróknak járó Baileys-díjat, Julian Barnes könyvet írt a sztálini diktatúrában alkotó zeneszerző, Dmitrij Sosztakovics életéről, a BBC megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják. 

Folyóiratajánló

Arany Jánosra emlékeznek a Székelyföldben

A márciusi Székelyföld is megemlékezik a 200 éves született Arany Jánosról. Az alábbiakban Papp Attila Zsolt, Lövétei Lázár László és Markó Béla verseivel ajánljuk a folyóiratot.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/9. számából

Megjelent az Élet és Irodalom idei 9. száma. Benne Milbacher Róbert Arany Jánosról, Visy Beatrix Németh Zoltán könyvéről írt, a számban olvasható az ÉS-kvartett beszélgetése Bencsik Orsolya regényéről, Mohai V. Lajos Arany szellemében írt versei, Szvoren Edina friss prózája, Grecsó Krisztián a Mindenkiről, Végső Zoltán a Snétberger Trió koncertjéről szóló írása. – Heti ÉS-ajánló.

Hír

A magunk Arany-töredéke

2017. március 2-án, ma ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Az Arany-emlékév megnyitójának sajtótájékoztatóján Prőhle Gergely, Csorba Csilla és Kalla Zsuzsa ismertették az emlékév programjait.

Írók írókról

A világ legnagyobb formaművésze - Lövétei Lázár László Aranyról

Én Toldi vagyok, te Toldi vagy, ő Toldi… Én legalábbis még nem találkoztam olyan hülyével, aki cseh vagy olasz bajnok akart volna lenni. - Írók írókról sorozatunk következő részében Lövétei Lázár László beszél Arany Jánosról.

Karácsony 2013

Arany János és Bari Károly karácsonya

Jaj, fenyőfák, kicsi fenyőfák, / holdfénybe mártott végtelent szopogató / csecsemők... - Karácsony első napjára Keresztury Tibor két verset is választott. Arany János és Bari Károly ünnepi sorait olvashatják. 

Palócföld 2009/április

„Költő” volt-e Arany János?

Megjelent a Palócföld legújabb száma, melyből Balla Zsófia versét és Lövétei Lázár László provokatív kérdésfelvetésű esszéjét nálunk is olvashatják.

Recenzió

Toldi 2.0

Több mélymagyar mókamester nemzetféltő kritikáját olvastam ezzel a könyvvel kapcsolatban, igen tanulságos olvasmány volt valamennyi. Olyannyira, hogy az azokból elcsent gondolatmenetet követve szeretnék mindenkit rábeszélni erre a kötetre.

Arany János és a vízitornyok

NDA: a gyűjtemények találkahelye

A kulturális nemzeti örökség megőrzése és dokumentálása egy újabb állomásához érkezett: pár hete megújult az NDA, vagyis a Nemzeti Digitális Adattár. A projekt szellemi és technikai irányítói a Millenárison mutatták be az oldalt, s a jelen lévő újságírókkal rögvest demonstrálták is annak a webkettes tudásnak a szerkezetét, amely újdonságként beépült az adattár működési mechanizmusába.

Helyszíni szemle

A mindig időszerű Arany Jánosról

A Magyartanárok Egyesületének konferenciája

A Magyartanárok Egyesülete április 2-án Arany János költészetéről rendezett konferenciát a Széchényi Könyvtárban. Az esemény nem kötődik évfordulóhoz, s a közelmúltban Arany életművének megítélésében sem tapasztalhattunk nagyobb szemléleti átrendeződést. Miért mégis a kezdeményezés, ha költészete a többiekétől jelentősen eltérő mértékű, kiemelkedő népszerűségnek sem örvend a középiskolák diákjai között?

Magyar ballada

Szil Ágnes: Cybergésa (dráma)

Na, meg az élet nagy dolgai… Jöttök ezekkel mindig. Kurva közhelyes. Egész csomót tudunk már az életről, nem? Elég csak figyelni benneteket. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Szil Ágnes a Szőke Pannit dolgozta fel.

hirdetés