hirdetés
2017. március 10.

Arany János-emlékév

Ott jártunk

Arany-láz, avagy a 24 karátos kötet

Legyen az humoros, tragikus, ironikus vagy emelkedett – a kötet minden darabja Aranyat ér. – A 24 karát című kötet bemutatóján jártunk, ahol hagyomány, kánonképződés és természetesen az Arany János-emlékév volt a téma.

OTT JÁRTUNK

A Látó és az elaggott fülemile

A beszélgetés első felében rengeteg évszám és történet hangzik el a lap és a jelenlévő külső szerzők találkozásával kapcsolatban, én pedig gondolatban kalapot emelek, amiért szinte mindenre minimum éves pontossággal emlékeznek. – A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk, a Látó folyóirat Arany János-számának bemutatóján.

hirdetés

OTT JÁRTUNK

Így nem lett hipster Arany János

Kevés megkapóbb elképzelt kép van a fejemben annál, mint hogy a megőszült Arany János a szó szoros értelmében húrokat penget. – A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-kiállításán jártunk, ahol Péterfy Gergely tartott tárlatvezetést.

Ott jártunk

Toldi-remix, avagy Arany János in he house

Most már egészen biztosan megvan a kedvenc részem a Toldiból, tudjátok, az, amelyikre cigányost lehet táncolni a Tizedik ének végén. – Toldi Miklós szellemét idézte meg a Bob és Bobék Orchestra a Margón a meghívott író-költő bajnokok segítségével. Ott jártunk.

Programajánló

Arany János a Margón

Az idei, Arany-emlékévre eső Margó Irodalmi Fesztiválon három Aranyhoz kapcsolódó programon vehetnek részt az érdeklődők.

Ott jártunk

Arany mindenhol

Arany világába kalauzoltak minket, Toldi Miklós korába, vitézi játékok, egy bábjáték-automata, gólyalábas színjátékok sokasága és szandálos turisták társaságában. – A PIM-ben jártunk, az Aranyvasárnapon.

Ott jártunk

Arany János – Szerep, maszk és álarc

A klasszikus emlékkiállítás stílusa egy modern értelmezéssel áll párbeszédben. Az Önarckép álarcokban témaválasztása és értelmezése nem akar eltávolodni az ismert Arany-képtől, de megpróbálja elmozdítani azt. – A PIM Arany-kiállításának sajtóbejárásán vettünk részt.

Arany-emlékév a Literán

Kozmopolitavita és megsemmisült versek

A Litera az Arany-évben

A Litera az Arany János-emlékévben, amely egyben a Litera fennállásának 15. évfordulója, nagyszabású programba kezd. Ennek része Kozmopolitavita címen egy esszésorozat az egykori kozmopolitavita kapcsán, ősszel Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek újraírt változataival ünnepeljük 15. születésnapunkat, és adjuk át 12. alkalommal a Litera-díjat.

Hírösszefoglaló

Művészet diktatúrában

2017-ben újra kiosztották a legjobb női íróknak járó Baileys-díjat, Julian Barnes könyvet írt a sztálini diktatúrában alkotó zeneszerző, Dmitrij Sosztakovics életéről, a BBC megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják. 

Folyóiratajánló

Arany Jánosra emlékeznek a Székelyföldben

A márciusi Székelyföld is megemlékezik a 200 éves született Arany Jánosról. Az alábbiakban Papp Attila Zsolt, Lövétei Lázár László és Markó Béla verseivel ajánljuk a folyóiratot.

ÉS-ajánló

Az Élet és Irodalom 2017/9. számából

Megjelent az Élet és Irodalom idei 9. száma. Benne Milbacher Róbert Arany Jánosról, Visy Beatrix Németh Zoltán könyvéről írt, a számban olvasható az ÉS-kvartett beszélgetése Bencsik Orsolya regényéről, Mohai V. Lajos Arany szellemében írt versei, Szvoren Edina friss prózája, Grecsó Krisztián a Mindenkiről, Végső Zoltán a Snétberger Trió koncertjéről szóló írása. – Heti ÉS-ajánló.

Hír

A magunk Arany-töredéke

2017. március 2-án, ma ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Az Arany-emlékév megnyitójának sajtótájékoztatóján Prőhle Gergely, Csorba Csilla és Kalla Zsuzsa ismertették az emlékév programjait.

Írók írókról

A világ legnagyobb formaművésze - Lövétei Lázár László Aranyról

Én Toldi vagyok, te Toldi vagy, ő Toldi… Én legalábbis még nem találkoztam olyan hülyével, aki cseh vagy olasz bajnok akart volna lenni. - Írók írókról sorozatunk következő részében Lövétei Lázár László beszél Arany Jánosról.

Karácsony 2013

Arany János és Bari Károly karácsonya

Jaj, fenyőfák, kicsi fenyőfák, / holdfénybe mártott végtelent szopogató / csecsemők... - Karácsony első napjára Keresztury Tibor két verset is választott. Arany János és Bari Károly ünnepi sorait olvashatják. 

Palócföld 2009/április

„Költő” volt-e Arany János?

Megjelent a Palócföld legújabb száma, melyből Balla Zsófia versét és Lövétei Lázár László provokatív kérdésfelvetésű esszéjét nálunk is olvashatják.

hirdetés