hirdetés
2013. június 29.

Balassa Péter 1947-2003

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak III.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés harmadik, befejező részét olvashatják.

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak II.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés második részét olvashatják.

hirdetés

BP 70

Balassa Péter: Az arányok egész életemben foglalkoztattak I.

Balassa Péter június 3-án lett volna 70 éves. 14 éve ezen a napon, június 30-án halt meg. Születésének évfordulójára Kelevéz Ágnes 1993-as interjúját közöljük három részben. A beszélgetés mellett meghallgathatnak egy rövid hangfelvételt is az eredeti interjúból.

Díjak

Szilágyi Zsófia az idei Balassa Péter-díjas

A 2016-os Balassa Péter-díjat Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus vehette át január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából. 

OTT JÁRTUNK

A mester hallgatása

Balassa Péter halálának tizedik évfordulóján barátai és tanítványai részvételével beszélgetést szerveztek a Nyitott Műhelyben. Czeglédi Andrással, Nagy Gabriellával, Schein Gáborral, Mártonffy Marcellel, Bán Zsófiával, Gelencsér Gáborral és Halász Péterrel Gács Anna beszélgetett. A meghitt hangulatú megemlékezésről Csutak Gabi beszámolóját olvashatják.

Balassa 1947-2003

Nádas Péter: Igen, így van

Igen, így van. Miként lehetne másként. Vagy ha nincs is így, hogyan is ne érteném, hogy miért így gondolta, vagy miért mondta ezen a helyen, ebben az összefüggésben éppen így, habár nyilvánvalóan másként gondolta. - Balassa Péter épp 10 éve halt meg. Nádas Péter írása a rá emlékező esten hangzott el június 28-án, a Nyitott Műhelyben.

Hír

Átadták az idei József Attila-díjakat és a Balassa-díjat

Ma 15 órakor tizenhárom szerző vehette át az idei József Attila-díjakat, ugyancsak ma adták át a Balassa Péter-díjat a Néprajzi Múzeumban.

Ott jártunk

…változatlan

Ma a diskurzus olyan foka, mint a levélváltásban - amire még jellemző a beszédhelyzet keresése - el sem képzelhető... - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról szólt a vita a legutóbbi Előhíváson a Nyitott Műhelyben. Ott jártunk.

Előhívás

Előhívás - Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltásáról

2011. február 9-én a Nyitott Műhelyben az Előhívás témája egy levélváltás lesz, amely Balassa Péter és Csengey Dénes között esett. A beszélgetőtársak: Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos.

Interjú

„Az út mindig elhatárol, szétválaszt”

Beszélgetés Schein Gáborral Balassa Péterről, akinek életművéből Átkelés I. címmel a Balassi kiadó jelentetett meg kötetet az Ünnepi Könyvhétre.

József Attila- és Balassa Péter-díjak átadása

Díjazottak a forradalom előestéjén

Március 14-én délután egytől adták át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-ei évfordulója alkalmából odaítélt kitüntetéseket az oktatás és a kultúra területén kimagasló teljesítményt elért művészeknek, tanároknak, alkotóknak a Szépművészeti Múzeumban.

Végtapasztalat

Balassa Péter: Magatartások találkozója – kötetbemutató, Írók Boltja, 2007. április 18.

A Balassi Kiadónál megjelenő életműsorozat legfrissebb darabja Balassa Péter Babits-, Kosztolányi- és Móricz-tanulmányait, -esszéit tartalmazza. A kötetbemutató beszélgetés vendégei votlak: Szarka Judit, a kötet szerkesztője, Czeglédi András, sorozatszerkesztő és Sándor Iván író.

Balassa-díj idén először

Takács Ferenc kapja az elismerést

Bozóki András kulturális miniszter a díj kuratóriumának javaslata alapján adományozta a művészeti elismerést Takács Ferencnek „szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányaiért, esszéiért, kritikai írásaiért”.

Balassa Péter-díj első ízben

Új elismeréssel bővült a művészeti díjak köre

Ebben az évben alapította meg Bozóki András kulturális miniszter a nemrégiben elhunyt Balassa Péter emlékére az új művészeti elismerést.

Helyszíni szemle

Közös-ség

Balassa Péter-emlékest, Műcsarnok, december 9.

Minden ugyanaz. De nem mindegy, hanem minden-egy. A Műcsarnokban vagyunk, decemberben. Két évvel ezelőtt ugyanitt a Pannonhalmi Szemle estjén, csak vele. Balassa is felolvasott, irtózatosan hosszúra nyúlt est volt a Keller vonósnégyes koncertjével. Levegő után kapkodva kért egy taxit. Azt mondta, semmi baj, jól van, csak valahogy nagyon elfáradt. Akkor láttam utoljára rendezvényen.

hirdetés