hirdetés
2006. december 25.

Best of 2006

szabadpolc

Határőrizetben

Thomas Bernhard: Megzavarodás, Kalligram, 2006; W. G. Sebald: Kivándoroltak, Európa, 2006; Robert Walser: Jacob von Gunten, Scolar, 2006

Különös figurák; távozni készülők, elkószálók, megtorpanók, egy helyben járók. Későromantikus pedigrével és modern jövővel. Sorsválasztó sóvárgással és életre menő szenvedélyekkel.

Kávézók kalauza

Nyitott Műhely

Ha e sorok írójához hasonlóan még annak is a szemtanúi lennének, amint Finta László bőrműves, a hely meg- és kitalálója, nem csupán beenged egy semmiképp sem józan embert - aki közli, hogy e pillanatban a mellékhelyiségek érdekelnék csupán -, de kedvesen el is köszön tőle, oly kedvesen, hogy az jobb meggyőződésével küszködve valóban el is megy, nos ez esetben megtörnének, és a legközelebbi székre szédülve teát rendelnének.
hirdetés

A magyar futball halott

(Puskás Ferenc 1927-2006)

„Az utolsó pillanatban pimaszul arcukba nevetett, még hogy ezt a meccset nem lehet megnyerni! A halhatatlanság, az legalább döntetlen.” - Zilahy Péter írása a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain jelent meg 2006. november 17-én. Puskás Ferenc temetése 2006. december 9-én lesz.

Horus

Sajó László írása

A litera Real Time 1956–2006 című 4. születésnapi partiján Kardos Sándor Horus-archívumának '56-os amatőrfotóihoz írtak kommentárokat az épp  születésnapjukat ünneplő szerzők. E szövegeket közli folyamatosan, több héten át a litera.

Naiv Növény

Az ugrás; Szabad kóborlás

A Harcos Bálint Összes című verseskötet (Palatinus, 2002) szerzője regényírásra adta a fejét. A Naiv Növény című elbeszélés januárban jelenik meg az Ulpius-ház Könyvkiadónál. Portálunk két részt közöl a regényből.

Stuttgarter Nachrichten

Édes

néném, régen adtam életjelet, hogy miért, elmondom majd szépen sorban, de előbb te mesélj: hogy vagy, édesem? Egészség? Kondi? Egyebek? Nem hűltél meg tüntetésen? Nem köhögsz? Vérnyomásod rendben? Nem vágtak fültövön? Kiabáltad rendőrállam? A Fradit az NB 1-be, monnyon le, meg vesszen Trianon? Sóztál retiküllel elnyomó erőszakszervezet hátára a magyar nép nevében egy jó nagyot?

Följegyzések a Pap-lukból 6.

2flekken

Miért van az, hogy a hatalmukat megszilárdító diktátorok olyan sokáig élnek? A hatalom konzervál, vagy csak ezeket jegyezzük meg?

AZ ÍRÁSTUDÓK FELELŐSSÉGE - I.

Május 26.

 A szép irodalom megvívta szabadságharcát. A lángoszlopokból ürgék lettek.  Ha egy politikus igazat hazudik, a tévé mégis íróktól-költőktől várja a valóságot. Új sorozatunkban arra kérjük a ma írástudóit, éljenek felelősségükkel. Elsőként Borbély Szilárd írását közöljük. A sorozatban legközelebb Kukorelly Endre írását olvashatják.

"Nem én egyedül írom a regényt"

Beszélgetés Spiró Györggyel

Spiró György szeptember 29-én jelöli meg és laudálja az AEGON Művészeti Társdíj kitüntetettjét. A díj mintája a Herder-díjhoz csatlakozó társdíj volt, ám  az alapítók szándékainak megfelelően az AEGON-nagydíjas nemcsak fiatal tehetséget választhat, hanem olyan művészt is, aki jelentős művet alkotott, s ez az elismerés is segítheti további munkában.

Nagyvizit

Élőbeszéd

Nagyvizit Kemény Istvánnál

Egy bőröndéletet sohasem élt látens konzervatív anarchista, akinek iskolái többsége romba dőlt. Ugrásra készen lustálkodik át éveket, százkazettányi törzsanyagot gyűjt össze, hogy megalapozza a következő generáció családregényírói ambícióit, egy-két sorokat rejt el takarításkor a lakás különböző pontjain, s a sivatagba nem turistaként jár - ez is kiderül Kemény Istvánról Bartis Attila kérdései nyomán.

A menyasszony

Erdős Virág két flekken

Salamon király bedühödött.
Szórakozol, kisanyám?!
Megfogta a nyakánál és puff, odacsapta a falhoz.
Mit akarsz, te?! Hogy jól seggbe kúrjalak? Mi?
Fújtatott és toporzékolt, mint egy feltüzelt bika.

Akinek megvan Goethe telefonszáma

Nagyvizit Márton Lászlónál

Különös, hét szakaszra tagolt írói pályaterve, Átkelés az üvegen című nagyregénye és az arról készült tanulmánykötet, a történelmi regény magyar irodalomban betöltött szerepéről írott tanulmánya, történelmi regényei, előadói képességei és elsősorban legendásan hatalmas olvasottsága akár el is riaszthattak volna – mi mégis megpróbáltuk.

könyv

Vissza, vissza, vissza

Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben, Magvető Kiadó, 2006

…a Visszaút furcsán lavíroz a költői életmű minden eddigi darabját egybegyűjteni kívánó (jobb híján talán „életmű-összesnek” nevezhető) műfaj és a korábbi verstermés egészéből valamely szempont (jellemzően a költői út jelenbeli fázisához való illés, azaz a jelen felől való megszólaltathatóság szempontja) szerint szelektáló-újrarendező „szerzői válogatás” műfaja között.

Péntek, 05

Könyvheti 2flekken

Már úton vannak, délután kettőre megjönnek a könyvek, mondja a telefonba a kiadó előzékeny munkatársa. Elindultak hát, szépen beszálltak egy mikrobuszba mindannyian, jönnek a szavak, a mondatok, közelednek.

főbejáró

Fekete ünnep

Orbán Ottó (1936. május 20. – 2002. május 26.)

Hetven éve született - "im wunderschönen Monat Mai" – és négy éve halott, ezért a cím, és persze azért is, mert ez volt első kötetének címe.  A sors úgy hozta, hogy személyesen csak életének legnehezebb éveiben ismerhettem meg, pár évvel azelőtt, hogy "csodaöregből" "mázlistává" operálták volna.
hirdetés