hirdetés
2016. február 21.

Bodor Ádám

Részlet a kötetből

Bodor Ádám: Rebi

Dél felé megint fölmennék, éppenséggel brunyálni egyet, amikor hatalmas, tenyérnyi pelyhekben hó kezd hullani. Igen, valódi hó, rá a sötétkék latyakra, és mindjárt Rebire gondolok, úgy hálóingesen, ahogy a kecskék után szaladt. – Az Alibi új, Felhő című kötetét Bodor Ádám novellájával ajánljuk.

Köszöntő

Parti Nagy Lajos: Bodorádámnyolcvan

...becsukhatom, de nem tudom letenni. Hát így. Hozzátartozik a létezésemhez. Szép, száraz, szenvedélyesen és takarékosan reménytelen. Ez viszont ad némi reményt, úgy emberileg, mint művészileg... – Nemrég ünnepeltük Bodor Ádám 80. születésnapját. Parti Nagy Lajos köszöntője a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünneplésen hangzott el.

hirdetés

Tanulmány

Atmoszféra, légkör, haptikus érzék

Közös terek, kontaktzónák – A barátkozás lehetőségei

Bodor Ádám műveinek sokrétű befogadásában egység mutatkozik abban a tekintetben, hogy a szerző írásai erőteljes és felcserélhetetlen atmoszférával rendelkeznek. A szövegek auráját a teljességében megragadhatatlan nyelvi légkör hozza létre. – Dánél Mónika a 80 éves Bodor Ádám műveiből készült, A barátkozás lehetőségei című filmről írt tanulmányának bevezetőjét olvashatják. 

Bodor Ádám 80

Bodor Ádám: A tojásban keresendő

A börtönben, a legeslegfontosabb helyen egy dolgot mindenképp megtanultam: azt, hogy az ember integritása a legnagyobb kincs, ha elveszíted, oda az önbecsülésed, oda mindened. De lehet, ez is a tojásban keresendő. – A 80 éves Bodor Ádámmal készült nagyvizit-interjúnk második részét olvashatják. 

Bodor Ádám 80

Bodor Ádám: Ott lapul a májunkban

Tudtam, hogy a hatalom nagyon jól tudja, ki vagyok, tehát nem járatom le magam előttük sem, hogy írásaimmal a rendszernek benyalok, nem próbálom elhitetni velük, hogy megváltoztam, mert úgysem hiszik, ha lehallgatnak, tudják, hogy nem igaz, így nem kell hamis szerepeket magamra erőltetnem. – A ma 80 éves Bodor Ádámmal készült nagyvizit-interjúnk első részét olvashatják. 

Bodor Ádám 80

Nagyvizit Bodor Ádámnál

Legutóbb Bodor Ádámnál jártunk nagyviziten. Interjúnkban, mely hamarosan olvasható a Literán, többek között fikcióról és szabadságról, becsukódó ajtókról és szuverenitásról mesélt nekünk. A ma 80 éves Bodor Ádámot nagyvizit-interjúnkkal és annak részeként ezzel a felvétellel köszöntjük! - LiteraTV.

Bodor Ádám 80

Fekete Vince: Utasemberek. A visszaút

Mert mit is várhatnánk ettől a naptól? Csodát, varázslatot? / Hogy amikor a kert aljára, a patakig leérünk, ismerős / zúgás jöjjön velünk szembe, a fák hangja, és egy egykori / illat, hajdani virágoké rebbenjen elénk a part mentén… - A 80 éves Bodor Ádámot Fekete Vince köszönti a februári Székelyföldben.

helyyszíni szemle

Farsang a kánikulában és Mukkerman a telefonkönyvben

Térey János felolvasásán régi ismerősökkel találkozhattunk egy farsangi bálon, Bodor Ádámmal pedig ezúttal valódi helyszínekre utaztunk – A Margó Fesztiválon jártunk a könyvhét negyedik napján, 2015. június 7-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

LiteraTV

Milyen a mai prózaíró?

A címben szereplő kérdést 1988-ban, 27 évvel ezelőtt Esterházy Péter tette fel A kitömött hattyú című kötetében (és szövegében). Feltettük újra, válaszolt rá: Kemény István, Závada Pál, Cserna-Szabó András, Barnás Ferenc, Péterfy Gergely, Németh Gábor, Spiró György, Kukorelly Endre, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szijj Ferenc, Bodor Ádám és Esterházy Péter.

A szabadság színes ceruzái

Bodor Ádám: A Matterhorn mormotái

(Egy tudós blogjából)

Aki valamelyest ismeri azt a fajta megszállottságot, amely megszabja a szenvedélyes kutató mindennapjait, bizonyára megérti, hogy az utca zajos forgatagában sem bírtam kilépni az alkotói hevület kedélyállapotából, így történhetett, hogy kissé kábultan, a szó szoros értelmében nekimentem egy járókelőnek. Kiderült, azért nem egészen véletlenül. - Bodor Ádám szövege A szabad színes ceruzái című kötetből.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

Drámai volna a szituáció, ha a kihalt táj keltette baljós hangulatot, az olvasóban feltámadó rossz előérzetet a kezén lógó hálóban magával hozott, eltenni való uborkával nem billentené meg máris a kortárs magyar próza egyik legfinomabb, legjobb humorú szerzője. - A hét prózáját Keresztury Tibor ajánlja.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - Bodor Ádám pályakezdéséről

2013. november 13-án, szerdán este 7-től a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című, közös sorozatában Bodor Ádám pályakezdéséről és Téli napok című, 1965-ös írásáról beszélget: Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György.

ÍRÓMOZI

Dillinger halott - Írómozi Bodor Ádámmal

Az Írómozi legújabb vendége 2013. május 29-én, szerdán este 7-től BODOR ÁDÁM, aki Marco Ferreri: Dillinger halott (Dillinger è morto) című filmjét választotta erre az estére. Az évad utolsó eseményén a vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája - Bodor Ádám: Erdei áldás

Bodorról kábé olyan nehéz lejönni, mint a szeszről, nikotinról vagy bármilyen egyéb szerről: fogva tart, nem ereszt – igaz, tegyük hozzá, feltétlenül mellette szól, hogy siker esetén enyhébbek az elvonási tünetek. - Hét verse című rovatunk idén kibővül: mostantól nemcsak költeményeket, hanem prózai szöveget is válogat szerkesztőségünk. Elsőnek Keresztury Tibor ajánlja nekünk Bodor Ádám írását útravalónak erre a hétre.

Bodor Ádám: Valamit én is kitaláltam, azt hiszem

Bodor Ádám 75. születésnapján egy vele készült tavalyi beszélgetés részletét ajánljuk, amelyben a szerző a minimalista prózához fűződő viszonyáról és meghatározó olvasmányélményeiről mesél. - Videó.

hirdetés