hirdetés
2006. július 13.

Búcsú

Nekrológ

A fordítástól a gyászig

Búcsúsorok Vári Erzsébethez

Mélyen és puhán mosolygott a hangod, mert valahogy hanggal, telefonon át is tudtál mosolyogni. - A nemrég elhunyt műfordító, irodalomtörténész és tanár Vári Erzsébettől Zeke Gyula búcsúzik.

Jó utat!

DrMáriás búcsúja Artner Ivántól

Mi követni fogunk, de nekünk van itt még egy-két elintézendő dolgunk, bár semmisségek ezek. Hisz kis játék ez a földi, viszont abban nagy, és izgalmas, hogy egy kifutópálya az ismeretlenbe, feléd. aki már ott vagy, s ott készíted elő nekünk a terepet a megérkezéshez.
hirdetés

Nagy pelyhekben, mint a kegyelem

Lázár Ervin halálára

2006. december 22-én meghalt Lázár Ervin. Temetése napján, január 10-én a litera Tamás Zsuzsa írásával búcsúzik az írótól.

Határiel

„Határ átlépte a Határt / a legvégsőn is átkelt”... Határ Győzőtől Tábor Ádám versével búcsúzunk.

Meghalt Kakuk Judit

Kakuk Judit a Gödör Klub egyik vezetőjeként tevékenykedett

Kakuk Judit jogász férjével, Filep Ákos építésszel alapítója és működtetője volt a Gödör Klubnak. 2006. november 18-án éjszaka, hosszú betegség után érte a halál. Munkájáért ez évben miniszteri elismerő oklevelet kapott, a Gödör sorsa azonban máig bizonytalan. Kakuk Judit temetésére december 5-én 14.15-kor kerül sor a Farkasréti temetőben. A gyászolók 13.45-kor találkoznak a főbejáratnál.

Beney Zsuzsa

1930. április 21. – 2006. július 12.

Ez az egész valahogy olyan igazságtalan. Csupa olyan szó tapadhatna ide, mely a kimondhatatlanságról beszél, de valami egészen más jutott eszembe. Arról, amikor valaki egyszerűen, szépen (?), tényleg, igazából meghal, lehetetlen beszélni…

Elmenni ebből…

Bratka László halálára

Régen láttam ennyire hiúságtól mentes, kisképű embert, mondta K. azután, hogy utoljára látva őt, Balatonfüreden a Fordítóház kertjében beszélgetett vele – a napokban...  Július első napjaiban halt meg Bratka László költő, műfordító. Rácz Péter emlékezik rá.

A szépség szörnyűsége*

Bada Tibor-emlékest a Kultiplexben

2006. július 11-én a Kultiplexben emlékeztek barátai Bada Dada Tibor költő-festő-performerre, a Tudósok zenekar tagjára, aki július 4-én önkezével vetett véget életének.

főbejáró

Fekete ünnep

Orbán Ottó (1936. május 20. – 2002. május 26.)

Hetven éve született - "im wunderschönen Monat Mai" – és négy éve halott, ezért a cím, és persze azért is, mert ez volt első kötetének címe.  A sors úgy hozta, hogy személyesen csak életének legnehezebb éveiben ismerhettem meg, pár évvel azelőtt, hogy "csodaöregből" "mázlistává" operálták volna.

Somlyó György halálára

Báthori Csaba írása

Somlyó fáradhatatlanul ír, napról napra lép tovább, nem ölti magára a „nagy öreg” maskaráit, ellenkezőleg: szinte élete végéig egy örökifjú faun könnyed varázsát árasztotta. Művészete egyfajta mérlegszerepet tölt be; kétségtelen, hogy az elmúlt tizenöt évben az ő versei kínálták az egyik legmélyebb létértelmezést.

Halász Péter halott

Március 9-én meghalt Halász Péter. Februárban, a Műcsarnokban megrendezett Virtuális Temetésén sokan búcsúztak tőle. Többek között Najmányi László, akinek akkori beszédét is tartalmazó végső búcsúsorait közöljük.

Búcsú

Halász Péter virtuális temetésén

2006. február 6-án volt egy performansz a Műcsarnokban: Halász Péter virtuális temetése. Többek között Földényi F. László, Szentjóby Tamás, Kari Györgyi, Sugár János, Bozsik Yvette, Konrád György, Najmányi László és Vágvölgyi B. András vettek búcsút a művésztől. 

Búcsúhappening

2006. 02. 06. - Pályi András

„Te nem színész, hanem színház vagy” – mondja az egyik szónok, nem tudom már, ki. Végül is abban a filmben „csak” színész volt, nem színház. Habár színésznek is kivételes fenomén. Ez a rituálé viszont, amelyben ma részt veszünk, hamisítatlan Halász-színház. Búcsúszertartás, szertartók nélkül. Főleg bárminemű transzcendencia vagy túlvilághit nélkül. Ezért is került át az egész a halálon innenre.

A litera hangja

Tar Sándor ravatalánál

Hát nem jó, nagyon nem jó, hogy így történt, oly elkeserítően, gyalázatosan, szomorúan magyar korunk és terünk története az övé – a végén a váratlanul, de törvényszerűen elszakadt filmmel, melynek tépett csonkja forog és csattog csak fülsértően tovább, míg valaki végképp ki nem kapcsolja a villanyt Tar Sándor mozijában.

A litera hangja

Tar Sándor halott

Keresztury hangja

Tar Sándor "alighanem a Kádár-kori Magyarország legteljesebb irodalmi lenyomatát hagyta ránk. A bokájáig nem értek fel a korszak százezer példányos, ünnepelt sztárjai – az ezredvég magyar nyelvű novellisztikája az ő keze nyomát őrzi meg védjegyként, az ő hangján szólal számunkra meg. Életműve kezdettől a legvégéig póztalan, hiteles, igaz.”
hirdetés