hirdetés

Figyelem!

Kritikapályázat – Január 20-áig meghosszabbítjuk a határidőt!

Az ünnepekre tekintettel a Litera meghosszabbítja Büszkeség és balítélet című kritikapályázata második fordulójának leadási határidejét. Ez alkalommal Csutak Gabi, Deres Kornélia, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Daniel Kehlmann könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat. Az új határidő: 2018. január 20.

Kritika

„Írd újra!”

Havasréti József: Nem csak egy kaland, Magvető, 2017

A történet viszonylag egyszerű. De Havasréti takarékosan bánik az információval, s a végére is marad még rejtély bőségesen. Kíváncsian várjuk a harmadik kötetet. - Havasréti József Nem csak egy kaland című regényéről Ladányi Péter írt kritikát.

hirdetés

Kritika

Óda a magyar krimiirodalomhoz

Molnár T. Eszter: Szabadesés, Prae.hu–Palimpszeszt, 2017

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan, valamint arról is, hogy nem csak a vagyoni, hanem bizony a kapcsolati tőke és a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást, és torzíthatja az igazságképünket. – Beke Zsolt kritikája Molnár T. Eszter Szabadesés című könyvéről.

Kritika

„Pontosan tudja, mi történik”

Vida Gábor: Egy dadogás története, Magvető, 2017

A gyermeknek, kamasznak az a dolga, hogy ezt a rendszert megismerje. Értenie csak annyira ajánlatos, hogy használni tudja, mélyre ásni veszedelmes. Az énkereséssel kezdődik. Végső kérdéseknél. Ki vagyok, hol vagyok. – Vida Gábor Egy dadogás története című könyvéről Benkő Gitta írt kritikát.

Kritika

A mindenségnek peremén és szélén

Háy János: Az öregtó felé, Európa Könyvkiadó, 2017

Háy János ismét verset ír; nyolc év verses termését (2009–2017) gyűjti egybe legújabb kötetében, amelyben a lírai én írott-íratlan stációin keresztül tart az öregtó felé. - Lajtos Nóra a Büszkeség és balítélet pályázaton első helyet nyert kritikáját olvashatják Háy János Az öregtó felé című könyvéről.

Büszkeség és balítélet

A Litera kritikapályázatának eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának I. fordulójára beérkezett tizenöt szöveget elolvasva döntött a szerkesztőség. Az első díjat Lajtos Nóra kapta. További, megjelenésre választott szövegek szerzői: Beke Zsolt, Benkő Gitta és Ladányi Péter.

Kritikapályázat II.

Büszkeség és balítélet – Kritikapályázat II. forduló

A Litera meghirdeti Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának második fordulóját. Ez alkalommal Csutak Gabi, Deres Kornélia, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Daniel Kehlmann könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat –2017. december 23-ig.

Kritikapályázat

Lezárult a Litera 2017-es kritikapályázatának első fordulója

Lezárult a Litera 2017-es Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának első fordulója. Október 12-én éjfélig összesen tizenöt pályamű érkezett be. A Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyvéről szóló kritikákat a Litera október 18-áig bírálja el.

Pályázat

Már csak 12 nap – Kritikapályázat

Finishez közeledik a Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata. 2017. október 12-ig várjuk az értő és érvelő kritikákat Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről.

Kritikapályázat

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikapályázata 2017

A Litera meghirdeti Büszkeség és balítélet című kritikapályázatát. Ez alkalommal Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat - 2017. október 12-ig.

Kritikapályázat

Sziszüphoszi sorsok

Szilasi László: A harmadik híd, Magvető, 2014

A harmadik híd nem csak szociográfia, hanem fejlődésregény is, hiszen nem csak a lecsúszás fizikai vetületeit, az egyre növekvő igénytelenséget mutatja be, hanem azt is, mit tesz a lélekkel, ha az ember hajléktalan. – A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül Kolozsi Orsolya kritikáját olvashatják Szilasi László A harmadik híd című regényéről.

Kritika

A jó és a rossz tudás

Dragomán György Máglya című regényéről

A regény zárójelenetében a politikai eseményeket már átlátó, sőt, a keresett iratok odaszállításával azokban aktívan szerepet vállaló Emma az egész jelenetet a maga abszurditásában látja, és ezáltal meg tudja őrizni józanságát. - A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázata IV. fordulójának díjazottjai közül Gregor Zsófia kritikáját olvashatják Dragomán György Máglya című regényéről.

Kritikapályázat

Szürrealizmuson átszitált elhagyatottság

Az idő múlásával sem fakulnak az érzések, ez a tény a lírai én számára egyrészt meghökkentő, másrészt érzékelhetően nem marad más a számára, „mint a szégyen és a bűntudat felesleges körvonalai.” – A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázata IV. fordulójának egyik legjobb darabját, Bencsik Erika kritikáját olvashatják Bajtai András Kerekebb napok című kötetéről. 

Kritikapályázat

„Ki sem látszom a fényből”

Szijj Ferenc: Agyag és kátrány. Magvető, Budapest, 2014

Az Agyag és kátrány olyan lírai számvetés, amelyet a körültekintő alaposság és a teljességigény létértelmezéssé tágít. – A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata IV. fordulójának egyik legjobb darabját, Domján Edit kritikáját olvashatják Szijj Ferenc Agyag és kátrány című kötetéről. 

Kritikapályázat

Kétféle sötét

Szijj Ferenc: Agyag és kátrány. Magvető, Budapest, 2014

Szijj Ferenc lírája zordan mered ki a földből, lepusztult tájban. Mintha a Sátántangó Doktora jegyzetelne Bukta Imre kibillent tájain, Richard Serra szobrai között. Egyetlen reménye a megszólalás ténye, a halk bizalom az olvasó figyelme felé. – A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázatának egyik legjobbja Molnár Illés volt. Az ő kritikáját olvashatják Szijj Ferenc Agyag és kátrány című kötetéről. 

hirdetés