hirdetés
2014. május 12.

Café Amsterdam

INTERJÚ

Arnon Grunberg: Az írás a tudattalan megszelídítése

A New Yorkban élő, német származású, Hollandiában nevelkedett Arnon Grunberggel a Café Amsterdam felsztiválon beszélgettünk magyarul most megjelent könyvéről, a Betegség nélküli emberről és többek között arról, hogyan hat az olvasás és írás természetére a technikai fejlődés, valamint arról vajon mi történik egy író agyában, miközben ír. - Horn Gabriella interjúja.

INTERJÚ

Toine Heijmans: Nincs sok hely ma a világban, ahol egyedül lehetünk

A Café Amsterdam fesztivál vendége volt Toine Heijmans holland szerző, akinek A tengeren című regénye végre magyarul is olvasható a Gondolat kiadó jóvoltából. Toine Heijmansszal beszélgettünk szabadság és szabályok, felnőtt és gyermek lét kérdéseiről. - Réthelyi Orsolya interjúja.

hirdetés

OTT JÁRTUNK

Az emlékezés részletei

A részletek azért fontosak, mert a múlthoz már csak ezek megőrzésével lehet kapcsolódni. Minél feledhetetlenebb egy részlet, annál közelebb járunk az igazsághoz. – Ez derült ki a Café Amsterdam fesztivál utolsó napjának Dragomán György és Jaap Scholten közötti beszélgetéséből. Az estéről Tamás Etelka számol be.

OTT JÁRTUNK

A felejtés emlékezete

Remegő kezével tüstént írni kezdett (talán azt is, hogy remeg a keze), mindezekről Esterházy már mesélt máskor is, és pláne meg is írta mindezt pontosabban, de elbeszélése most is letaglózó és drámai. - A Café Amsterdam fesztivál szombati napján Esterházy Péter és Douwe Draaisma párbeszélgetéséről Szegő János számol be.

OTT JÁRTUNK

Kaput nyitottak egy közös nyelvre

A Café Amsterdam fesztivál az utolsó napján tempót vált: lassít, hogy a kavalkádban utolérje érzékeit a szemlélődő. Még az utolsó pillanatban beiktatott programváltozás sem zavar senkit: Dyzack a kávézóban hangol, majd előad néhány dalt, ráérős várakozással készül mindenki az estére. - Harmos Noémi beszámolója.

OTT JÁRTUNK

Kaleidoszkóp Amszterdamból

A Café Amsterdam miniuniverzumában három pódium, három szint között ingázik ráérősen a tömeg: egymás mellé kerülnek, beszélgetnek, majd továbbállnak az emberek. A határok vékonyak, szinte nincsenek is: a beszélgetésbe beszűrődnek egy koncert hangjai, a zenébe taps vegyül. - A Café Amsterdam fesztivál második napjáról Harmos Noémi számol be.

OTT JÁRTUNK

A felejtés és a Puma-cipő

A Café Amsterdam holland fesztivál első napján Douwe Draaisma és Pléh Csaba beszélgetéséből megtudhattuk, hogy a felejtés bonyulaltabb és kevésbé kutatott folyamat mint az emlékezés, Toine Heijmans pedig a szabadság tapasztalatiról mesélt nekün. - A fesztivál első napjáról Tamás Etelka számol be.

KÖNYVAJÁNLÓ

Douwe Draaisma: A felejtés könyve

Douwe Draaisma pszichológus-esszéista könyvében tovább kutatja az emlékezet működésének titkait, s ezúttal a felejtés jelenségét vizsgálja. Fő állítása az, hogy a felejtés nem valamiféle hiányosság, hanem az emberi elme egyik létfontosságú képessége. A Café Amsterdam fesztivál vendégének kötetéből ajánlunk egy részletet.

Café Amsterdam - 1. nap

Lebilincselő beszélgetéseket, filmeket és zenét hallgathat, nézhet és élvezhet, aki ellátogat a Café Amsterdam háromnapos fesztiváljára. Csütörtökön este többek közt Douwe Draaisma és Pléh Csaba, Arnon Grunberg, Ben Katchor, Toine Heijmans, Frank Westerman és Kiss Judit Ágnes várja önöket.

OTT JÁRTUNK

Írók, kávé, Amszterdam

A május 29-én kezdődő Café Amsterdam fesztivál kapcsán Artner Sisso néhány napot Amszterdamban töltött áprilisban a Holland Irodalom Alapítványa meghívására, és többek között a budapesti rendezvényen részt vevő írókkal is találkozott. Ismerjék meg Arnon Grunberget, Toine Heijmanst, Frank Westermant és Barbara Stokot.

KÖNYVAJÁNLÓ

Frank Westerman: Lipicai - A legenda

Frank Westerman könyve a történelmi ismeretterjesztés, az oknyomozó riport és az útleírás műfajainak egyedi és lebilincselő kombinációja; modern tündérmese, melyben a tisztavérű ló történetén keresztül saját emberi hiányosságainkkal szembesülünk. A Café Amsterdam fesztiválon személyesen is találkozhatnak az olvasók az íróval, addig is egy részletet ajánlunk a könyvből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Toine Heijmans: A tengeren

A Café Amsterdam fesztivál holland vendége lesz Toine Heijmans, akinek A tengeren című regénye a Gondolat kiadónál jelenik meg. A remekül megírt történet mindvégig feszültségben tartja az olvasót, aki csak az utolsó lapokon érti meg, mi is történik valójában. Részletet ajánluk a könyvből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Arnon Grunberg: A betegség nélküli ember

A május 29-31. között megrendezett Café Amsterdam fesztivál vendége lesz a világhírű kortárs holland regényíró Arnon Grunberg is, akinek új regényéből olvashatnak most nálunk el egy részletet. A betegség nélküli ember című könyvében a szerző a tőle megszokott kegyetlen humorral meséli el egy nyugat-európai férfi vesszőfutását a Közel-Keleten.

INTERJÚ

Mireille Berman: Sok közös van bennünk

Május 29. és 31. között rendezik meg a Brody Studiosban a Café Amsterdam elnevezésű összművészeti fesztivált, ahol világhírű holland, magyar és angol és amerikai szerzőkkel találkozhatunk majd. A fesztivál főszervezője Mireille Berman a Holland Irodalom Alapítványától mesélt nekünk arról, mire is számíthatunk ebben a május végi három különleges napban.

JÁTÉK

JÁTÉK! - Nyerjen jegyet a Café Amsterdam fesztiválra!

Különleges, a holland kortárs irodalmat fókuszába állító irodalmi-zenei fesztivált rendez a Holland Irodalom Alapítványa május 29. és 31. között a Brody Studiosban. Hat szerencsés olvasónk most jegyeket nyerhet a fesztivál egy-egy napjára, ha helyesen válaszolnak az alábbi egyszerű kérdésekre.

hirdetés