hirdetés
2011. március 21.

Duna-legendárium

Videó

Duna-körző

2011. június 25-én Duna-körző címmel tartott a Litera nagyszabású rendezvényt a Március 15-e téren. A Duna-legendárium szerzőivel, Falcsik Marival, Balázs Attilával, Háy Jánossal és Péterfy Gergellyel Jánossy Lajos beszélgetett.

Hír

Duna-legendárium – Írók adományai könyvtáraknak

A Litera és a Hungarofest nemrég megjelent Duna-legendárium című antológiájának egy-egy példányát a kötetben szereplő írók budapesti és vidéki könyvtáraknak adományozták. A Litera is ajándékoz az antológiából, de adományként a Legendary Danube című kötetből is eljuttat példányokat könyvtáraknak.
hirdetés

Hír

A Duna-legendárium nyílt pályázat eredményei

2011. június 14-én, a Nyitott Műhelyben megtörtént a Duna-legendárium nyílt irodalmi pályázat 2. fordulójának eredményhirdetése és a díjátadás. A 3 tagú zsűri döntése alapján a végeredmény: 1. Sajó László, 2. Voyti Attila, 3. Böszörményi Gyula.

Hír

Duna - Újratöltve

2011. június 14-én, kedden 19 órától végre kiderül, kik nyerték a Duna-legendárium nyílt irodalmi pályázatot. A Nyitott Műhelyben rendezett díjátadáson és eredményhirdetésen felolvasnak a győztesek, lesz zene és meglepetés. Itt azonban még nem ér véget a Duna-történet, június 24-én és 25-én újabb legendás események várják az érdeklődőket.

HÍR

Duna-legendárium - Játék és dedikáció

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Litera és a Hungarofest Duna-legendárium című kortárs magyar irodalmi antológiája és a Legendary Danube című angol nyelvű kortárs irodalmi antológia. A magyar nyelvű könyvet 2011. június 5-én, vasárnap 15 órakor dedikálják a szerzők, a Litera Mátyás-ponyva című kötetét kiadó Palatinus Könyvkiadó sátránál, a Vörösmarty téren.

Duna-legendárium

Nácsa János: Kábító Duna

Janis: duna víz az meg mire jó ne akarj átverni!!! / River: Semmi kamu, nincs ennél jobb. / Jim: Tényleg szuper, kipróbáltam! Először felpörget, aztán jön a lebegés, kettő az egyben / janis: víz?????????????? / River: Duna.  - Nácsa János pályaműve Balázs Attila írásának egy mondatára íródott, a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Molnár Krisztina Rita: Erős vár

Hogy szerette nézni este a vizet, a hullámok hegyén megcsillanó fényeket. Nézze, Gyula, nézze, mondta, mennyi csillagot hoz a folyó. Ha annyi ötfilléresem volna, Gyula, úgy otthagynám a selyemfonót, mint annak a rendje... - Molnár Krisztina Rita írása Csobánka Zsuzsa novellájának egy mondatára született. Újabb pályamű a Duna-legendáriumban.

Duna-legendárium

Angyal Gyula: Simike és a sekszuális bozót

Megmakacsolta magát. Csak előre. Simon vagyok, nem Simike. Tizenhárom éve minden lázadása belefért ebbe az egy mondatba. Erőt nem érzett, csak szorongást és svungot. - Angyal Gyula pályaművét Győrffy Ákos egy mondatára írta a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Sajó László: December huszonnegyedike

Duna-legenda a Kvassay-zsiliptől a csőhídig

És akkor nagy fényesség támad a Duna fölött, és feltámad a halottnak hitt Duna-part. Kinyit az erzsébeti strand, a papírgyári uszoda, a Duna csárda, a csónakház, a csónakházban a büfé, mindenütt emberek a parton, a vízen. - Sajó László újabb legendája Kőrösi Zoltán egy mondatára született a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Ripp Gábor: Az emlékező

Megszámlálhatatlan névre és arcra emlékezett, a régiek közül mégis egyre kevesebbre. Mert különös szerzet az emlékezet. Meghal, ha megszűnik, ami élteti. - Ripp Gábor pályamunkája Szentmártoni János írásának egy mondatára született, a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Lokodi Imre: Mittit nézni

Mittit megidézni hiábavaló próbálkozás volt, mert először is látni kellett volna a töltést a Szulinán, ahol Mitti teljesen nyilvánvalóan férfit befogadó vágytól vezérelve ment el, de ilyenkor szemembe szúrt a víztükör fénye, majdnem hogy vakított... - Lokodi Imre pályaműve Háy János írásának egy mondatára született, a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Lantos László Triceps: Vissza a folyóba

A közép szélén lerántott az örvény. Le, az aljáig, felemelt karokkal, azután nincs más sansz, mint az oldalra kiúszás. Ha feljutsz, megint magába ránt. Akarsz játszani? - Lantos László Triceps írása Szálinger Balázs novellájának egy mondatára, a Duna-legendáriumban.

Duna-legendárium

Voyti Attila: Az utolsó szám

Magyarokférfiakésasszonyok!

Na, igen, tehát idejöttetek Európába a nyeregi húsotokkal, de lélekben még mindig ott vagytok valahol..., az isten tudja, hol. És ott is maradtok örökre. Nincs remény, se kompolás. - Voyti Attila álneves szerző Grecsó Krisztián mondatára írt újabb pályaművet a Duna-legendáriumba.

Duna-legendárium

Bencsik Orsolya: Fürdés

Amikor a Duna vacogtat, az picit olyan, mint ülni a konyhaasztal mellett, anyával szemben, és várni, mikor nem néz oda. - A Duna-legendárium nyílt pályázat első tíz továbbjutójának kortárs írók Duna-novelláinak egy-egy mondatára kellett újabb legendát írniuk. Bencsik Orsolya pályaműve Tallér Edina mondatára született.

Duna-legendárium

Böszörményi Gyula: Verébszív

A veréb tehát megült a kereszten, majd a fejét tekergetve lesni kezdte, mi folyik odalenn. Embereket látott, sokat, és igen furcsát. - A Duna-legendárium nyílt pályázatának második fordulójában kortárs írók Duna-legendáira kellett novellát írniuk a továbbjutó szerzőknek. Böszörményi Gyula Szvoren Edina: Szájveréb című írásához kapcsolódott.
hirdetés