hirdetés
2017. augusztus 26.

Dunapest Fesztivál

Dunapest

Karl-Markus Gauss: A Dunán lefelé

Alighanem ez is egyedülállóvá teszi a Dunát a folyók között, hogy kilométer-számlálása ott kezdődik, ahol a folyó véget ér, és a tengerbe vész. Vég és kezdet itt ugyanúgy egybeesik, amint fordítva a Fekete-erdőben is, ahol egyesül a két picinyke patak, a Breg és a Brigach... – Karl-Markus Gauss osztrák író augusztus 31-én a Dunapest Fesztivál vendége.

Dunapest

Katarína Kucbelová: lélegzet nincs más választás

a részletek öröme nélkül / nem oszthatom el semmimet / hogy az egésztől ne függene / örömtelenül / a maradék ideája – Katarína Kucbelová szlovák költő 2018. augusztus 31-én a Dunapest Fesztivál vendége.

hirdetés

Dunapest Fesztivál

Kezdődik a Dunapest Fesztivál

A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen. – Az augusztus 31-én kezdődő és szeptember 2-áig tartó Dunapest Fesztivál temérdek programmal – többek közt izgalmas irodalmi rendezvényekkel is – várja az érdeklődőket.

Interjú

Cristian Teodorescu: Borzasztó szociális egyenlőtlenségekkel találkozunk

Íróként nem engedhetem meg magamnak, hogy úgy tegyek, mintha nem látnám, hogy egyesek palotákat építenek maguknak, míg másoknak a mindennapi betevőre sem jut. – Cristian Teodorescu Budapesten járt, a Dunapest Fesztiválon. A román íróval Csutak Gabi beszélgetett.

PORTRÉ

No place like home – Zuska Kepplová portréja

Repterek, városok, couchsurfing. Honvágy és Horalky, a nemzeti ostyaszelet. Hotel Sza_adság. És Budapest egy szlovák szemével. – A Dunapest vendége lesz Zuska Kepplová. Portré.

ESSZÉ

Miljenko Jergović: Ott, ahol más emberek élnek

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy meg tudnám nevezni az idősebbik bátyám hazáját. Annál biztosabb viszont, hogy nekem nincs hazám. – Az egyik legjelentősebb kortárs horvát író, Miljenko Jergović lesz a Dunapest fesztivál vendége, akinek most az egyik esszéjét olvashatják el nálunk Csordás Gábor fordításában.

PORTRÉ

Miljenko Jergović, a Balkán vándora

Miljenko Jergovićot a történelem pokoli laboratóriuma érdekli, műveiben a történelemről, a történelem sokkhatásairól olvashatunk. A boszniai horvát író, napjaink horvát irodalmának meghatározó alakja a Dunapest Fesztivál vendége lesz szeptember 1-én.

KÖNYVISMERTETŐ

Egy hajdanvolt város

Cristian Teodorescu is „csak" mesél: 102 humoros, édesbús rövid történetében ott nyüzsögnek előttünk a dobrudzsai városka lakói: románok, cigányok, zsidók, örmények, törökök, tatárok, makedónok, s történetükből szinte egy komplett, irodalmi „városmonográfia" kerekedik ki. – A Medgidia, a hajdani város című könyvről Lövétei Lázár László könyvismeretőjét olvashatják.

Portré

Cristian Teodorescu, az irodalmi szabómester

Cristian Teodorescu fogott egy végnyi Dobrudzsát és egy olyan kifogástalan öltönyt szabott belőle, amilyent a nagy írók korában viseltek, olvashatjuk róla. A balkáni kisváros, Medgidia lakóinak történeteit elbeszélő író, aki a romániai irodalom legérdekesebb regényét írta meg 1989 óta, a Dunapest Fesztivál vendége lesz szeptemberben. – Portré.

HÍR

Irodalmi beszélgetések a Dunapest Fesztiválon

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Dunapest fesztivál szeptember 1-től 3-ig tart. Ennek keretében ingyenes irodalmi beszélgetések is zajlanak a Jászai Mari téri hajóállomásról induló Rubin Hajón.

hirdetés
  • 1