hirdetés
2017. június 1.

Gondolatok a könyvtárban

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Iskola a határon innen és túl

Az 1968-as, második kiadású Iskola a határon belső borítóoldalain, mint igyekeztem hűen lefényképezni, remélem, kivehető, a regény nyugat-európai recepciójából olvashatók idézett mondatok. – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Határozószók

Az elején teszem le a pontot; nagyszerű novellisztikába keveredtem. Jól rémlett, valóban a határra, az elaknásított területre vezetnek Gáll figurái. Az egyes szám első személy hiteléért nem az életrajz kezeskedik, nem az, hogy Gáll hosszú éveket töltött katonaként itt. - Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban Gáll Istvánról.

hirdetés

Gondolatok a könyvtárban

Vágóhíd vagy vesztőhely

A napokban került a kezembe a Kényszermunka, erőltetett menet, tömeghalál című kiadvány, amelyben a bori tábor egykori lakói idézik meg azt, ami velük történt. Amennyire Kertészt ismerni vélem, és amennyire a hozzá hasonlóan gondolkodó kevesek, mindenekelőtt Primo Levi és Borowski műveit, annyira kevéssé, ütköztem meg magamon legott, a túlélők irodalmát. – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban.

Gondolatok a könyvtárban

Akácillat a könyvtárban

A szöveg naivitása ma is élénk, friss lendületet közvetít. Szép Ernő a fiatalságról ír. Keservesnek, tébolynak, stupidnak írja le az ifjúságot, mégis milyen szép, illatos, színpompás emléknek. – Mészáros Gábor gondolatai a könyvtárban Szép Ernő prózájáról.

Gondolatok a könyvtárban

Az idő újraalapítása

Ahhoz, hogy a brit gondolkodó történetét elkezdje, hasonló nehézségekbe ütközik, mint a modern próza annyi jelese. Meddig menjen vissza, hol húzza meg az értelmezés határait? Honnan induljon? – Jánossy Lajos gondolatai a könyvtárban Niall Ferguson A világ háburúja című könyvéről.

Gondolatok a könyvtárban

Jánossy Lajos: Dilemmák

A méltatlan unokaöcs, aki vagyunk, felbukkan a pincemélyből, nem átall a teraszra telepedni, kikér még egy kisfröccsöt, szemből szél támad, írni kezd. Az első gondolatokat Márványi Judit Kapaszkodók című könyvéről. – Jánossy Lajos olvasónaplója a Litera Gondolatok a könyvtárban című új sorozatában.

hirdetés
  • 1