hirdetés
2014. július 17.

György Péter 60

Köszöntés

Korok társa

Nekünk – olvasóknak, tanítványoknak, barátoknak – jelenléte, szenvedélyes racionalizmusa, hihetetlen munkabírása, önironikus maximalizmusa állandó biztosíték arra nézvést, hogy ez az ismerős-idegen terep a hazánk, ahol beszélgetni is lehet és felfedezni is régi kincseket. - György Péter ma hatvanéves, ebből az alkalomból - a Litera és mindannyiunk nevében - a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János köszönti.

interjú

Jelen van, de jelt nem ad

Az ELTE BTK kari tanácsa egyhangúan határozott: a Trefort-kertben novemberre elkészül az emlékmű, amely az egyetem halottainak, a második világháború alatt elpusztult és elpusztított hallgatók, tanárok és dolgozók rendhagyó mementója lesz. - A győztes pályaművet jegyző csoport egyik vezetőépítészével, Szabó Leventével és György Péterrel, az elgondolás spiritus rectorával beszélgettünk.

hirdetés

PUBLICISZTIKA

A könyvégetés

Érthető, tiszta tanítás ez, a könyvégetés nyelvén elbeszélve: a gyűlöleten kívül nem számít semmi. - György Péter írása a 2013. november 9-én a "Megtisztulás éjszakája" keretében tartott könyvégetésekről.

A LITERA BEMUTATJA

György Péter: Az alapok

Hevesi Judit verseiről

A magától értetődőség összes lehetséges alternatívája eltűnt, elveszett, nem maradt semmi sem, ami kiszámítható, s ennek igazi kordokumentuma ez a költészet is. - A Litera bemutatjában Hevesi Judit verseit György Péter mutatja be az olvasóknak.

KRITIKA

Száz éve magányban

György Péter: Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély, Budapest, Magvető, 2013

Olyan tisztázás áll előttünk, amely, miként a kötetet „összerántó” és lezáró utolsó fejezetben olvassuk, csak nekünk, a magyarok képezte traumatikus közösségnek fontos, nekünk viszont elkerülhetetlen: „Trianon árvái vagyunk, de soha nem leszünk a helyreállítói. A virtuális traumaközösség lezárása feltétele a modern politikai közösség restitúciójának.” - Szilágyi Zsófia kritikája György Péter  Állatkert Kolozsváron – Képzelt Erdély című könyvéről.

MAGASISKOLA

György Péter: Kolozsvári állatkert - A képzelt Erdély

„A két háború közti fogalmak történeti reflexió nélküli használata: valójában a történetiség kiiktatására vezettek.” A könyvhétre jelenik meg a Magvető kiadónál György Péter Állatkert Kolozsváron - A képzelt Erdély című könyve. Magasiskola rovatunkban ebből olvashatnak most a szerző előszavával kísért részletet.

PUBLICISZTIKA

György Péter: Az archívum kínzó hiánya

A közelmúltban került napvilágra a hír, hogy Kertész Imre a berlini Művészeti Akadémiának ajándékozta minden írásos hagyatékát. Legalábbis elgondolkodtató gesztus. György Péter reflexióit olvashatják a hír kapcsán.

MAGASISKOLA

György Péter: A határon: az átváltozás

A önazonosság kérdései, a személy integritásának lehetőségei a pszichés és testi leigázottság korában, a III. Birodalomban. A biopolitika megkerülhetetlen fogalma a huszadik században és napjainkban. Minderről egy Wehramacht-katona irodalmi igényű feljegyzéseinek tükrében olvashatnak. Magasiskola rovatunkban György Péter esszéjét olvashatják.

No Sleep Till Brooklyn!

2012. augusztus 29. - JAK

A Patak utcai szállásunk a JAK-tábor Brooklynja, mert az Esterházy-kastély ebben az összefüggésben a JAK-tábor Manhattane. Brooklynban már többször is párhuzamos program zajlott. - Ezen a héten a most zajló JAK táborból olvashatnak műhelynaplót, a mait Orcsik Rolandtól.

LiteraTV

Most szólunk - György Péter Vaszilij Grosszmant ajánlja

György Péter rovatunkban két könyvet is ajánl: Vaszilij Grosszman Panta Rhei című művét, mely magyarul az Európa Kiadó gondozásában jelent meg 2011-ben és Élet és sors című regényét, amelynek megjelenése a közeljövőben várható. - LiteraTV.

OTT JÁRTUNK

A nyelv mint hatalom és oltalom

Véget ért a Litera Előhívás című kritikai beszélgetéssorozatának 2012-es tavaszi évada. Az utolsó találkozón, májusban György Péter az Élet és Irodalom hasábjain megjelent Az elveszett nyelv című esszéjét elemezték a résztvevők Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Vári György. - Kassai Zsigmond beszámolója.

Előhívás

ELŐHÍVÁS - György Péter Az elveszett nyelv című cikkéről

2012. május 9-én, szerdán este 7-től az Előhívás című kritikai beszélgetéssorozatunkban György Péter ÉS-ben megjelent, Az elveszett nyelv című cikkéről lesz szó. Németh Gábor, Reményi József Tamás, Vári György és Jánossy Lajos a szerző jelenlétében a Nyitott Műhelyben vitáznak majd.

Könyvajánló

György Péter: Apám helyett

György Péter Apám helyett című esszéregénye felelősségteljes múlt felé fordulás, melyre a legelemibb és legemberibb kérdések késztetik a szerzőt mélyen személyes és társadalmi szinteken egyaránt. A Literán most újabb részletet olvashatnak a Magvető Kiadó februárra ígért kötetéből.

OTT JÁRTUNK

A hely helye

Budapest személyes térképei, párhuzamos életrajzai, felfejthető rétegei és megfejthetetlen talányai szépen elférnek egymás mellett, ezt mutatja az Itt van a város György Péterrel készített beszélgetése is. - Szegő János beszámolója.

It van a város

Itt van a város: György Péterrel

2011-ben havi egy alkalommal várja közönségét a Litera és a Szatyor Bár Itt van a város sorozata a Szatyor Bárban. Január 11-én 18 órától György Péter lesz a vendégünk, akit a sorozat házigazdája, Jánossy Lajos kérdez majd.

hirdetés