hirdetés
2006. november 28.

Határ Győző 1914–2006

Határiel

„Határ átlépte a Határt / a legvégsőn is átkelt”... Határ Győzőtől Tábor Ádám versével búcsúzunk.

Elhunyt Határ Győző

93. életévében érte a halál

Hétfőn délután a londoni St. George’s kórházban elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas magyar író.Az író tíz nappal élte túl feleségét. Az író két hete még részt vett azon a nagyszabású megemlékezésen, amelyet Károly brit trónörökös hivatalában, a St. James,s palotában rendeztek a trónörökös jelenlétében és fővédnökségével az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A magyar előadóművészeket felvonultató rendezvényen az író 56-os visszaemlékezéséből olvasott fel egy részletet angolul.
hirdetés

Határ Győző versei

A lajtos ember; Leonardo; Meddig még; Tömegsír

hja! nincs másképp ezt
       jól eszedbe vésd
te ne akarj ne is akarj te mást
hogy gyűlölöm az
       újraébredést
a moccanást új napra robbanást

Határ Győző: Kiszera

...zavard el anyázzad basszamázz
a rím csak kiszera méra gyatra máz

te sose búsulj és akkor sincs harag
ha kiszera méra kacska rím a rag...

Aktuál

Határ Győző: ZSARGONURALOMBÓL - ZSARNOKURALOM

vagy EITHER/OR - ENTWEDER/ODER - OU L'UN OU L'AUTRE avagylan A NAGY VAGY-VAGY

Határ Győző írása arról, miért nem lép ki az Írószövetségből.
Korábbi dokumentumok az Aktában.

Mitől félsz?

2004. 03. 24. - Határ Győző netnaplója

Te jól tudod, édes Gerdám - te ne tudnád, hiszen érted is azért evett az avas! - hogy világéle-temben Vénusz Kallipűgé roppant férfi-uszályában a Gyönyörű Fenekű istennő egyik hódolója voltam; s ma is megesik, ha megszáll a szentlélek, hogy (lelki szememmel amaz elragadó Gluteólán) huncut klapanciákat szerzek a tiszteletére. Nem tabutéma ez sem, ma már nincs olyan, és ahhoz képest, amit harsányan leírdogálnak költőtársaim, jómagam igencsak bátortalan vagyok.

Mindig új

2004. 03. 23. - Határ Győző

Valójában marad az, ami teljességgel megismerhetetlen: a vissza-nem-térők tapasztalata, mikor is a megtapasztaló leépül, a szinapszisok elektromos kisülése nem következik be, az afferens-efferens rendszerek nem innerválnak (a szplanchnikus szervek ősidegrendszerei dögölnek el legutoljára) és az elroncsolódó elmében a reflexintegrál jelzőberendezése leáll...

Vedlés

2004. 03. 22. - Határ Győző

Mert tegnap is, mint minden egyes alkalommal, valahányszor hazatérünk a késő délutáni sétából, azt a bizonyos, erősen hegynek futó mi-utcánkat meglátva, feleségem fel-felsóhajt és egy idevágó régi versem refrénjét idézi: "rémülten rámeredek / nem volt ilyen meredek". Amire magam is erősen rezonálok, lévén már minden olyan szörnyen fárasztó, vagy tán még inkább: hiábavaló. Egy másik, honi refrén motoszkál az eszemben, sepertem eleget, seperjen már más is.

Majdszinte bűnös

2004. 03. 21. - Határ Győző

"A gondolkozó önéletírása: elmélődésének története". [Nem én mondom, ilyen magvasat én nem tudok; hanem egyik kedvenc angol gondolkozóm, a filozófus/archeológus Collingwood (és hogy miért olyan nekem-igen-kedves? Nos, egyebek közt azért, mert az abszolút előfeltevések fogalmának megújrázásával/bevezetésével és frontális rohamra indításával kirántotta a repülőszőnyeget minden, akár monoteisztikus, akár politeisztikus vallás-spekulációk alól).

Rezonáló húrok

2004. 03. 20. - Határ Győző

Ilyen ráhangzó húr voltam, annak éreztem magam, amikor Szirák Péter VAN HONNAN c. írását olvastam, amelyet ő maga pastiche-nak nevez. Mintha én lettem volna az a Viola d'Amore, amely mögötte ott függött a falon, amikor írta: mind a hét ráhangzó húrom veleremegett és hogy miért? Azt is megmondom, vagyis hát magyarázattal tartozom. Ám ez a magyarázat amilyen visszatetsző, olyan nehéz.

Öreg házaspár balladája

2004. 03. 19. - Határ Győző

...mondom, ahogy ott mentünk-bandukoltunk a "tünde dombon" fel- és hazafelé, a levegőből belémhullott ez a közel hatvan évvel ezelőtti felütés és kicsengő kóda. Elkaptam. Strófákba ugrott élethelyzetünk, ahogy a lenti versben kiábrázolódik; előreküldtem életem párját, mert ilyenkor így szoktam, előkaptam diktafonomat és - esti hét óra fele járhatott - a fasor alatt felfele bandukolva, belesugdostam a verset, amint következik.

Ott vagyunk

2004. 03. 18. - Határ Győző

Mert az igazság az, hogy távolságaival amilyen emberevő-fárasztó, látványaival olyan káprázatos ez az óriásváros, tündéri parkjaival, váratlan visztáival, vöröslámpás negyedeivel nem marad el Párizs mögött. Nemhiába írta róla Dr. Johnson: csak aki életfáradt, az fáradhat bele London városrengetegébe: "When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford" - mert Londonban mindent megtalál, amit az élet nyújthat.

Kérdez-felel

A litera év végi körkérdései 4.

Acsai Roland, Szabó T. Anna és Határ Győző válaszolnak

A nyári körkérdéseink sikerén felbuzdulva, most újabb fogas kérdéseket indítottunk útjukra: Mi volt számodra az idei év legnagyobb öröme és csalódása?
Mit remélsz a jövő évtől, és mitől áll beléd a frász?

A válaszokat folyamatosan közöljük, a negyedik körben Acsai Roland, Szabó T. Anna és Határ Győző válaszolnak.

Kérdez-felel

Hol nyaral Határ Győző?

Itt a nyár, mindenkiben túlbuzog a nyaralási hajlam, menni, menni, menni akar, ide, oda, amoda, bárhova, ahol van víz, vagy hegy, vagy völgy, vagy erdő, vagy kényelem, vagy sátorhely, vagy strand, vagy biciklikölcsönző, bármi, ami a nyárhoz tartozik fogalmilag, kinek-kinek.
     A litera stábja írókat kérdezett meg arról, ők hol és hogyan töltik a nyári szünetet. Megkértük az írókat arra is, hogy küldjenek nekünk egy képeslapot. Az írók válaszai és a képeslapok a nyáron folyamatosan láthatók, olvashatók lesznek a rovatban, hogy annak is jusson egy kicsi a nyár örömeiből, aki a képernyő elé szorult.
hirdetés
  • 1