hirdetés
2012. április 6.

Hazai Attila 1967-2012

Interjú

Tóth Kinga: Izgat a behatolás a nyelv szövetébe

Adott a vizsgálat tárgya (saját test, szövegtest, egyéb médiumok), és a megfigyelés, szét- és összeszerelés, tapasztás, ragasztás, fel-túl-szétértelmezés tudományos izmusok meg jó nagy röhögések segítségével. – 2017-ben Tóth Kinga kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat, legújabb kötete a könyvhétre várható. A díjazottat Mészáros Gábor kérdezte.

Hazai Attila-díj

Tóth Kinga kapja a 2017-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2017. április 22-én, szombat délelőtt jelentette be, hogy a szakmai zsűri döntése szerint ebben az évben Tóth Kinga veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. 

hirdetés

Hazai Attila-díj

Bazsányi Sándor: Experimentalizmus helyett technológia van

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentik be, ki nyeri az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat. Ennek apropóján megkérdeztünk néhány kritikust, irodalomtörténészt, mit gondolnak, mennyire jellemzi ma az irodalmat az új utak keresése, a kockázatvállalás, mindaz, ami Hazai prózáját jellemezte. Bazsányi Sándor válaszol.

Hazai Attila-díj

Sipos Balázs: Az elmúlt 25 év valódi bukástörténet

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentik be, ki nyeri az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat. Ennek apropóján megkérdeztünk néhány kritikust, irodalomtörténészt, mit gondolnak, mennyire jellemzi ma az irodalmat az új utak keresése, a kockázatvállalás, mindaz, ami Hazai prózáját jellemezte. Sipos Balázs válaszol.

Hazai Attila-díj

Gaborják Ádám: Az új trendi téma az animal studies

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentik be, ki nyeri az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat. Ennek apropóján megkérdeztünk néhány kritikust, irodalomtörténészt, mit gondolnak, mennyire jellemzi ma az irodalmat az új utak keresése, a kockázatvállalás, mindaz, ami Hazai prózáját jellemezte. Gaborják Ádám válaszol.

Díj

Hamarosan kiderül, ki nyeri idén a Hazai Attila-díjat

Március közepén ismét összeült a Hazai Attila Irodalmi Díj zsűrije, hogy eldöntse, ki nyeri idén az 5 éve elhunyt író emlékére alapított, jelentős összeggel járó elismerést. A nagy bejelentés április 22-én, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon várható.

Laudáció

Frankenstein és Robben

Bartók Imre Hazai Attila Irodalmi Díjára

Bartók Imre különleges térképpel és több úti céllal indult el az irodalom hol egymással párhuzamosan futó, hol egymásra merőlegesen bukó ösvényein. Testesült tudatok és tudatlan testek. Celan, Rilke, Marx és Goebbels. Szellemtudományok és tévésorozatok. Fájdalom és kegyelem. Az ahumanitás problémája és kérdése mögött az ember maga; az ember magja. – Szegő János laudációja Bartók Imre Hazai Attila Irodalmi Díjához. 

Díj

Új szakmai elismerés a magyar irodalmi életben: Hazai Attila Irodalmi Díj

A 2012-ben elhunyt szerző, Hazai Attila emlékére díjat alapított a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére. A zsűri döntését az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelenti be.

Könyvajánló

Hazai Attila: A maximalista

A kép érdekessége, hogy a jegyespár tekintetén látszik, sokat vitatkoztak, vajon katolikus vagy protestáns szertartás szerint keljenek-e egybe, és az egyik pap barátja kilopta a homárt a hűtőből, és el akarta adni a bolt előtt, az esküvő utáni fotózáson pedig töltött káposztát és rántott pulykamellet dobált a férj a szürkemarháknak, hogy közelebb jöjjenek, de a marhák végül nem akarták megenni. − Hazai Attila: A maximalista című könyvét ajánljuk.

A hét prózája

A hét prózája – Hazai Attila: Pihenés

Leültem az asztalomhoz, és kiborítottam a bögrét, amiben az aprópénzeket tartom. Tervet eszeltem ki. Lényege az volt, hogy lemegyek az utcára, és minél gyorsabban megveretem magam. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

interjú

Garaczi László: A radikalitástól a rezignációig

Ez a könyv sűrítmény, minden benne van, ami Attilát jellemezte – a radikális provokációtól a végtelen rezignáltságig, minden húr megpendül. Hazai Attila hagyatékából válogatott kötet jelenik meg. - Az egyik szerkesztővel, Garaczi Lászlóval beszélgettünk.

Emlékezés

Hazai Attila: Közeleg a vég

(A férj negyedik monológja)

Hogy a fenébe jutottam el idáig? Bárcsak látnám magam előtt a lépcsőfokokat, melyek ilyen egyértelműen ebbe az aszexuális, aluszékony, melankolikus és poshadt árnyékvilágba, ebbe a bűzös, sötét, idegbeteg mélységbe vezettek! - Hazai Attila ma lenne 46 éves. Egy régi szövegével emlékezünk rá, amely 2001-ben a Légyott - Irodalmi orfeumra készült. 

interjú

"Lapos megfontolások helyett"

Létrejött a Hazai Attila Emlékére Alapítvány, melynek elnöke Garaczi László lett, a kuratórium tagjai Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. Az Alapítvány célkitűzéseiről Garaczi Lászlóval beszélgettünk.

Búcsú

Hazai Attila búcsúztatása

Hazai Attila búcsúztatása május 5-én 13 órakor lesz a Fiumei úti Köztemetőben.

Búcsú

Hazai Attila (1967-2012)

Az április 5-én váratlanul elhunyt íróra, Hazai Attilára emlékezik Falcsik Mari, Garaczi László, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Lengyel Péter és Nagy Gabriella.

hirdetés