hirdetés
2006. május 10.

Ibsen-év

Ibsen: A vadkacsa

Képgaléria Ascher Tamás új rendezéséről

Ascher Tamás rendezésében mutatta be a Katona József Színház 2007. január 16-án Henrik Ibsen A vadkacsa című darabját Kúnos László fordításában. A darabról Kardos Zsuzsa felvételeit láthatják.

Pasziánsz, vad kacsák, gazemberek és hősök

Helene Uri utószava Ibsen Vadkacsa című drámájához

Helene Uri írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt írásokat a dossziék között az Ibsen-év dossziéban olvashatják.
hirdetés

Olvasatok

Utószó Ibsen Solness építőmester című drámájához

Mari Lending írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt írásokat a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

A bűn

Finn Skarderud utószava a Rosmersholm című drámához

Finn Skarderud írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt három írást a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

A szabadakaratú asszony

Utószó A tenger asszonya című drámához

Shabana Rehman írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt három írást a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

Kísértetek

Utószó Ibsen Kísértetek című drámájához

Tore Rem írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt írásokat a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

Hedda Gabler Hollywoodban

Audun Engelstad utószava Ibsen Hedda Gabler című drámájához

Audun Engelstad írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt három írást a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

Amit Helmer mondott

Brit Bild o en utószava a Babaház (Nóra) című drámához

Brit Bildoen írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg. A korábban közölt három írást a kapcsolódó anyagok között olvashatják.

A világpolgárság előfutára

Utószó a Peer Gynt című Ibsen-drámához

Thomas Hylland Eriksen írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg.

Hogy is állok a Branddal?

Utószó a Brand című Ibsen-drámához

Hanne Orstavik írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg.

Ünnepmentesség és engedetlenség

Utószó A nép ellensége című Ibsen-drámához

Nikolaj Frobenius írása az Ibsen-emlékév kapcsán készült tizenkét írás egyike. Az elkövetkező hónapokban a sorozat valamennyi darabját közöljük. Az írások nyomtatásban a Magyar Lettre Internationale ezévi számaiban jelennek meg.

2006 Henrik Ibsen Emlékév

Ibsen halálának 100. évfordulója 2006. május 23-án lesz

2006. május 23-án lesz száz éve, hogy meghalt Henrik Ibsen (1828-1906). Halálának századik évfordulójáról a Norvég Kulturális Minisztérium kezdeményezésére világszerte megemlékeznek: a minisztérium tizenkét írót kért fel, hogy Ibsenre emlékezzenek. Ezen írások fordításait a Magyar Lettre Internatonale-ban olvashatják negyedévente, de havonta egyet a litera oldalán is közlünk.
hirdetés
  • 1