hirdetés
2018. február 5.

Inspiráció

Inspiráció

Inspiráció: Mohácsi Balázs

„én láttam párist és nem láttam semmit", mondja Kassák Lajos. Ebben (is) különbözünk. Nem láttam még Párizst (sem). (És hogy Kassák Ady-komplexusára is utaljak: Pécs az én Pécsem.) – Az Inspiráció huszonhetedik részében Mohácsi Balázs reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Vida Kamilla

azonos funkciójú épületek egymás mellé helyezve minimális, de végtelen számú variációt képeznek, az egyformának hitt építmények kifinomult konstruktivista esztétikáját tipologizálva, beszélve így egyszerre szintén látásról, történelemről, politikáról, a kapitalizmusról, helyekről és nem-helyekről. – Az Inspiráció huszonhatodik részében Vida Kamilla reflexióit olvashatják.

hirdetés

Inspiráció

Inspiráció: Turi Tímea

Mindig akartam valamit írni Magritte-ről, erről soha nem beszéltem senkinek, mert féltem, hogy akkor majd nem megy, de eddig még tényleg nem ment, úgyhogy végülis most már el is mondhatom. – Az Inspiráció huszonötödik részében Turi Tímea reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Szijj Ferenc

Ősi szokás, hogy a londoni Lord Mayornak minden év júniusában, a hónap tizenötödik napjáig bezárólag el kell mennie három dragonyos kíséretében a Horgony kocsmába, és adnia kell a kocsmáros lányának egy macskafület és egy rókalábat. Újabban bizonyos állatvédők megkérdőjelezik ennek a szokásnak a létjogosultságát. – Az Inspiráció huszonnegyedik részében Szijj Ferenc reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Fehér Renátó

az az univerzális köd (vagy vízalattiság), az az áthatolhatatlan közeg, ami túszul ejti Carrière szereplőit, sokban emlékeztetett arra a klausztrofób gomolygásra, arra a miliőre, az időnek arra a kiismerhetetlen és fullasztó keringető rendszerére, ami aztán az egész Holtidény lírai hangjának természetes élőhelye lett – Az Inspiráció huszonharmadik részében Fehér Renátó reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Borda Réka

Nem maradt más hátra a szerelmükből, mint két kisfiú és ez a festmény. Egy puritán, feszültséggel teli, precíz kép. – Az Inspiráció huszonkettedik részében Borda Réka reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Kabai Lóránt

Erika munkái néha olyanok számomra, mintha lelki akupresszúrában részesítenének: kicsit kényelmetlen, amikor először találkozom velük, feszengek, mert nyomnak, feszítenek, majd egy pillanat alatt kiengedek és eloldoznak – az ott nyugalom, és béke is talán. – Az Inspiráció huszonegyedik részében Kabai Lóránt reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Balogh Ádám

Úgy léptem a szobába, mint festő a vászna elé, felálltam a létrára, áztattam, kapartam, téptem a tapétát, miközben ömlött rólam a víz a munka hevében. – Az Inspiráció huszadik részében Balogh Ádám reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: András László

Szóval, ami most jön, az nem inspiráció, hanem szinkronicitás – nem időbeli, hanem. – Az Inspiráció tizenkilencedik részében András László reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Molnár Krisztina Rita

Szeretem ezeket az alig ismert, kézzel merített papírra készült képeit – átgondolt, elmélyült részleteit. – Az Inspiráció tizennyolcadik részében Molnár Krisztina Rita reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Tóth Krisztina

Mintha az utolsó atlantiszi hajók hagyták volna hátra ezeket a horgonyokat, hogy legyen nekünk is kapaszkodónk, kései embereknek, akik céltalanul lebegünk itt a világban. – Az Inspiráció tizenhetedik részében Tóth Krisztina reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Rényi András

Vojnich színpadán nem látni semmi elbeszélhetőt, semmi olyasmit, ami jelenlétével betöltené a helyet. De a kép mégsem üres, ellenkezőleg. Kitölti a hiány. – Az Inspiráció tizenhatodik részében Rényi András reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Marno János

Elszakadva már emígy az eksztatikus csendtől, a süket csendbe helyeződjék át az önálló életre kelt nyelv bizarr örökmozgása, kommentálása kvázi a teljes értelmetlenség sarába süllyedt háborúskodás fordulatainak. – Az Inspiráció tizenötödik részében Marno János reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Markója Csilla

Látom az elő- és látom az ősképeket, de ilyen erővel, ilyen koncentráltságban, ahogy az elnyílt, a kitátott száj a sötétbe harap, öntudatlan, az álom és a halál közös partjára vetve: ilyen képet én még nem láttam sosem – Az Inspiráció tizennegyedik részében Markója Csilla reflexióit olvashatják.

Inspiráció

Inspiráció: Radics Viktória

Ez a világ legjobb festménye. Nem szép. Egyáltalán nem, alig nézhető, a festő semmilyen díszt, semmilyen szép redőzést vagy cikornyát nem vetett be, egyetlen szép színt sem engedett meg magának. – Az Inspiráció tizenharmadik részében Radics Viktória reflexióit olvashatják.

hirdetés