hirdetés
2007. január 18.

Interjú

Interjú

Gergely Ágnes: Amikor rád zuhan a szabadság

Meggyőződésem, hogy csak az látja jól a háború okozta sebeket, aki minden sebet lát. Csak úgy tudom jól megírni a háború alatti zsidó szenvedést, ha melléje látom, hogy mi történt az örményekkel, vagy a németek elfoglalta Dániában. – Gergely Ágnessel Seres Lili Hanna beszélgetett.

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

hirdetés

Interjú

Kelet Kult - irodalmi és science café: Kulcsszavunk a párbeszéd

A kultikus vendéglátóhelyekről híres Bartók Béla úton három éve nyílt meg a Kelet Kávézó és Galéria. Papírlampionok, könyvektől roskadozó polcok sora. A menün találunk néhány egzotikumot, de alapvetően nem ez határozza meg a hely arculatát: januártól heti rendszerességgel várja az érdeklődőket a kávézó kulturális, tudományos és művészeti klubja, a Kelet Kult. – Tímár Tiborral, a kávéház vezetőjével, és Marczisovszky Annával, a Kelet Kult főszervezőjével beszélgettünk.

interjú

Urbán Ákos: Csapatmunka volt

Ezek a faluképek ellepték a kortárs magyar irodalmat, és engem ez a sztereotip falukép nagyon zavar. Igyekszem bensőségesebb és számomra hitelesebb falvakat ábrázolni. - Beszélgetés Urbán Ákossal a pályakezdésről és az Egy helyben című kötetéről.

Interjú

Ijjas Tamás: "Őszintébb anyagnak vélem a második könyvemet"

A költői hangom kialakulását nagyban befolyásolta Milan Kundera a lírát démonizáló gondolkodásmódja. Szerinte a lírikus narcisztikus figura, aki mindenben a saját tükörképét akarja látni, a líra pedig eleve totalitárius természetű, a lírai én „abszolút igazságát” akarja ráerőszakolni az olvasóra. - Ijjas Tamással Hipnózis című, könyvhétre megjelent kötete kapcsán Nagy Márta Júlia beszélgetett.

interjú

Húszéves a Scolar

A figyelemfelhívás erőssége párosuljon a szakmai színvonallal. - Húszéves a Scolar könyvkiadó. A jubileum alkalmából Sugár S. Andrással, a kiadó igazgatójával a Scolar történetéről, a profil alakulásáról, a könyvtervezők fontosságáról, a hazai kiadói viszonyokról és a kiadó könyveiről beszélgettünk.

A nézőtérrel szemben 6.

A pormacskáktól a csillagokig

Beszélgetés Forgách Andrással

Játékos. Vitellius. Tercett. A pincér. A szűz, a hulla, a püspök és a kések.A kulcs. Néhány cím a drámaírói oeuvre-ből. A kulcs 2004-ben az Édes anyanyelvünk pályázat díjnyertes darabja lett, azóta is sikerrel játssza a Katona József Színház. A pincér című darabját legutóbb a Városi Színház tűzte műsorára. Először fordul elő, hogy Pesten négy darabja egyszerre fut: A kulcs, Erik, A pincér, és a Halni jó!  A nézőtérrel szemben sorozat vendége áprilisban Forgách András volt.

Szakregény a loviról

Interjú Tandori Dezsővel

„A szakregény tanusítja, hogy valamihez legalább én is értettem ezen a világon. Jellemző módon olyasmihez, amihez nem lehet!”

Egy egy-ügyű polihisztor

Interjú Umberto Ecóval

Umberto Eco a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. A szerzővel Váradi Júlia készített angol nyelvű interjút, mely itt hallgatható meg.

Bocsássunk meg a regényünk összes szereplőjének

Interjú Jesús Ferreróval

A Könyvfesztivál spanyol íróvendégei közül Jesús Ferrero már magyar fordításban is kezébe vehette legutolsó regényét, A bukott angyalokat (Patak Könyvek, 2006, ford. Pávai Patak Márta). Ennek ürügyén válaszolt néhány olyan villámkérdésre, amely a regénybeli történet szempontjából talán különösképpen fontos.

„… mert egy történet mindig egy hatásos képpel kezdődik”

Interjú Elvira Lindóval

A Budapesti Könyvfesztivál alkalmából hazánkba látogatott Elvira Lindo, író, újságíró, forgatókönyv-író, számos regény, ifjúsági regény és cikkgyűjtemény szerzője. Pályafutásáról a Pápaszemes Manolito sorozat fordítója, Ruppl ZsuZsanna beszélgetett vele.

Egy modern kalóz az öngyilkos vidékről

Interjú Rui Cardoso Martins-szal

Rui Cardoso Martins (1967) az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának portugál vendége, regénye a Se eu gostasse muito de morrer (Ha nagyon szeretnék meghalni) megnyerte Antonio Lobo Antunes tetszését is – ő mutatta be elsőként a nagyközönségnek. A szerző a Público című napilap munkatársa, a Contra-Informacao társalkotója, egész estés mozifilm forgatókönyvírója. Vele regényéről beszélgettünk.

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

A nyomozó író

Beszélgetés Saša Stanišić-csal

Beszélgetés Saša Stanišić (1978) német elsőkötetes íróval, aki a kilencvenes évek boszniai polgárháborúi elől szüleivel menekült nyugatra. Két éve megjelent regénye, a Hogyan javítja a katona a lemezjátszót, új hazájában, Németországban hangos sikert aratott, Bachmann-díjra is jelölték – a regénnyel az Európai Elsőkönyvesek fesztiváljának német résztvevőjeként üdvözölhetjük a Könyvfesztiválon.

Egy elkötelezett közép-európai

Interjú Eva Menasse-vel

Eva Menasse (1970) osztrák írónő az Európai Elsőkönyvesek fesztiváljának vendégeként érkezik a Könyvfesztiválra. Regénye, a Vienna két évvel ezelőtt jelent meg Ausztriában. Az írónőt e-mail interjú során Jánossy Lajos kérdezte a kötetről.

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

...megnézném én azt a boldogságot

Interjú Berta Marséval

Berta Marsé az Európai Elsőkönyvesek fezstiváljának spanyol résztvevője nem regénnyel, hanem egy novelláskötettel érkezik az idei Könyvfesztiválra. A szerzőt könyvének fogadtatásáról is kérdeztük.
hirdetés