hirdetés
2013. szeptember 26.

Író-olvasó találkozó

Ott jártunk

Félretették a tollat, elhozták az irodalmukat

A japán irodalom hosszú utat bejárt már Magyarországon, a nagyközönség előtt mégis csupán néhány kiemelkedő alak – Abe Kóbó, Murakami Haruki – tudott ismertté válni. Az elmúlt héten a Japán Pen Club öt neves írója érkezett hazánkba, hogy sokszínű előadásokon keresztül nyújtsanak betekintést a japán irodalom gazdagságába. – Ott jártunk.

Író-olvasó találkozó

Simon Márton: A lényeg úgyis maga a futás

A vers fokozottan rétegműfaj, nem is nagyon alkalmas egy csomó dologra – és ezért hála Istennek, mert ettől az, ami. A slam ezzel szemben egy széles közönség jóval közérthetőbb, direkt megszólítására törekszik, logikusan látványosabb eredményekre jutva. – Író-olvasó találkozó című sorozatunk záródarabját olvashatják. Az olvasók kérdéseire Simon Márton válaszol.

hirdetés

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Péterfy Gergely: Hogyan adjuk el a csodakristályt?

„A művészet legnagyobb penészgombája és rákos daganata az unalom: az garantáltan megöl minden zenét, szöveget és képet. Valahol besurran egyszercsak egy mellékmondaton át, eluralja a szöveget és megöli az olvasást, ami most ebben a mondatban a létezés szinonimája.” – Legújabb Író-olvasó találkozónkon olvasóink Péterfy Gergelyt faggatták.

Író-olvasó találkozó

Garaczi László: Ez a nemzedék túlérzékeny, önpusztító, élhetetlen

Az irodalom emancipálódott a politika alól, és bár csökkentek a példányszámok, a folyamatot felszabadulásként éltük meg. Ma mintha lenne valamiféle visszarendeződés, ellenmozgás, láthatók az irodalomban is a jelei (közéleti líra, slam stb.), de azt hiszem, a magam részéről továbbra is főleg privát mániáimnak élek. - Az Író-olvasó találkozó mostani vendége Garaczi László. Olvasóink kérdezték, ő válaszolt.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Péterfy Gergellyel

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Péterfy Gergely válaszol.

HÍR

Író-olvasó találkozó Garaczi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Garaczi László válaszol.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Erdős Virág: Ha egy szövegnek nincs „helyi értéke", akkor „abszolút értéke" sincs

Nekem viszont meggyőződésem, hogy az irodalom lényegét tekintve valami súlyosan „reflexív" dolog, vagy hogy mondjam, vagyis ha egy szövegnek nincs „helyi értéke", akkor „abszolút értéke" sincs. És az irodalmi szövegnek ez a konkrét időbe- és szituációba-ágyazottsága szükségképp és értelemszerűen „választja ki" és egyben legitimálja a formát, amiben végül megtestesül. - Író-olvasó találkozónk vendége Erdős Virág volt.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Erdős Virággal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Erdős Virág válaszol.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Parti Nagy Lajos: Valóban sokat bízok a nyelvre

„Lényegében ez motivál: a lehető legpontosabban körbeírni, amire úgysincs szavunk” - mondja Parti Nagy Lajos, akit Író-olvasó találkozó című sorozatunkban olvasóink kérdeztek nyelvalkotásról, az utánozhatatlanul saját stílus létezéséről, a Magyar mesékről, a történelmi rálátás szükségességéről és az írástudó felelősségéről. 

HÍR

Író-olvasó találkozó Parti Nagy Lajossal

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez –most Parti Nagy Lajos válaszol.

INTERJÚ

Darvasi László: Csináld másképp

„Én kitalálom, hogy ennek, vagy annak kellene megtörténnie, aztán egyszer csak rám szól az anyag, hogy nem. Nem így kell. Soha nem lehetek egészen tisztában azzal, hogy mit hozok létre.” - Az Író-olvasó találkozóban Darvasi László válaszolt olvasóink kérdéseire. Mesélt fociról, mesékről, hazatérésről és arról, mindenki Szív-e. 

HÍR

Író-olvasó találkozó Darvasi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Darvasi László válaszol.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Varró Dániel: Pumuklival értek egyet: „ami rímel, az igaz."

Varró Dániel az Író-olvasó találkozóban: Miért tart a prózától? Írt-e már póker-verset, melyek gyermekei kedvenc Varró-versei? Lesz valaha Varró-regény? – Faragó Izabella, Fejes Tamás, Frank Tibor, Horváth Mária, Keresztes Géza, Nagy András, Szöllősi Anna és Tamás Emma kérdézték Varró Dánielt.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Író-olvasó találkozó Varró Dániellel

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Varró Dániel válaszol.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Závada Péter: A "rút esztétikája" még mindig kevesek számára izgalmas

Sorozatunk legújabb részében Závada Péter válaszolt olvasóink kérdéseire. Mesélt pályakezdésről, új műfajok kipróbálásáról, kihívásokról és a legújabb költőgeneráció egymásra ható inspirációjáról. - Olvasóink közül Horváth Ágota, Horváth Mária, Palinay László, S.X., Tamási Katalin, Török Bernadett és Zarka Máté kérdezték Závada Pétert.

hirdetés