hirdetés
2012. március 21.

Jánossy Lajos 2flekken

2flekken

Jánossy Lajos: Ami volt, ami lett

Előre tekintek mégis, bizodalmamat a láthatatlanba vetem. Bizonyosságot azonban a múltból nyerek; egy régi decembervég negatívját merítem az emlékezet előhívóvizébe. – Jánossy Lajos 2flekken.

TGM 70

Jánossy Lajos: Megalkuvás nincs – TGM 70

Az antik etika bázisán lábát szilárdan megvető, a mindenkori zsarnokság fölött pálcát törő ítélő erőre, a hit elszántságát a próbatételeknek kitett emberben ébren tartó prófétai erélyre, az elesettek iránti irgalmas, evangéliumi figyelemre hagyatkozik. – Tamás Gáspár Miklóst 70. születésnapján Jánossy Lajos köszönti.

hirdetés

Köszöntés

Jánossy Lajos: Ami személyes és ami szent – Takács Zsuzsa 80

Személyében életszakaszainak minden állomása egyszerre van jelen, a kislány, a bakfis, a fiatal nő, az érett asszony összegződik mostani, jubileumához ért korában is. – Takács Zsuzsát 80. születésnapja alkalmából Jánossy Lajos köszönti.

2flekken

Jánossy Lajos: Temetői papírok

Neveket is gyűjtöttem temetőben: Barha Barna, Sehr János, Tom Tamás, Brinza Rókus, Mentes Endre, Posta Tibor, Kasics Ozmán, Durigó Ilona. Ezeket majd egy gyerekkönyvbe jól beleírom, gondoltam. Majd jól beleírom. - Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Sas-hegyi álmok

A Sas-hegy vakfolt maradt sokáig, kivéve a nyolcvanas éveket, amikor a Moszkva térről falkákban csaptunk le különböző városrészekre, estünk be ismeretlen címekre. Sötét, neonfény lóbálta utcákon mentünk, részegek voltunk, valaki mindig vezetett, mutatta, kereste az utat. - Jánossy Lajos 2flekken.

2fekken

Jánossy Lajos: Elszállt egy hajó a szélben

Harminc év után, tegnap bezárt a Jupát – a Wichmann. A kóstolódó és érdeklődő ifjúságnak immáron ismét egy hellyel kevesebbet tudunk megmutatni, amely nélkül nem lennék azok, akik vagyunk. - Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Pelerin

Forgatom a néhai önmagamnak formát adó szövetet, az idő foglalatát, egy test bábalakját, a foglalatot, amely valaha körbeölelt, melegített. Anyám aztán megszólal: ebben a pelerinben vitt a nagyapád a mandulaműtétre. - Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: A múltat végképp

Hogy a társadalmi egyenlőség eszméjének jegyében ismét megnyílt az ismert horizont; az alkotókkal és az alkotásokkal szemben elvárásokkal fenyegetőző, feladatokat kitűző, megfellebbezhetetlen ítéleteket hozó önkéntesek falanxai szerveződnek. – Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Benke meg

A népművészet azon kiválóságai közé tartozott, akiknek tágas és szerteágazó műveltségi alapokon nyugvó, vakmerő ötleteit, tűpontos megfigyeléseit, csípős megjegyzéseit magába szívta a környezete. – Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Három holló

És lám és igen, a múlt hét szerdáján az Erzsébet híd pesti hídfőjénél megannyi lelkes ünneplő gyűlt össze, szorult az utcára, mert a Három holló szélesre tárta ajtóit. –  Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Húsz év

Volt, hogy többet láttam, mint az anyámat, többet, mint az aktuális csajomat. Tekintetét sosem feledem, benne aggodalom sűrűsödött, neheztelés komorlott. Máskor lemondás szikrázott. Derű fénylett. Mikor, hogy. - Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Haza

Ezúttal az indiszkréció határain kívül maradhatok, messziről látszik: a lány verseskötetet olvas. Szemben vele megürül egy hely, résen vagyok, a borítót egy sanda pillantással azonosítom: Závada Péter verseit olvassa a lány. – Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: Az olasz omlett

A küszöbön szakállas, negyvenes férfi termett, hevesen belém karolt, hantírozva, operai elánnal invitált üzletébe, dallamos cséphadaróként, megállás és levegővétel nélkül beszélt. - Jánossy Lajos 2flekken.

2Flekken

Jánossy Lajos: Ez nem az

A Ferencvárosi Torna Clubtól elvették a nevét, csináltak belőle Édoszt, majd Kinizsit, a zászlóját is elvették, piros-fehérre cserélték a zöld-fehéret. A csapat a kiesés szélére sodródott, de mindig telt házas meccsek előtt vesztettek, minden alkalom politikai tüntetés volt. – Jánossy Lajos 2flekken.

2flekken

Jánossy Lajos: A szégyen

Felhajtott pulóvergallérja volt, deres halánték, szálanként befésült, zselézett frizura, tévészereplős, talkshow-keretes szemüveg. Határozott, de elegáns parfümfelhő lebegett körülötte. Molesztáltak, ezt a szót használta. - Jánossy Lajos 2flekken.

hirdetés