hirdetés
2006. május 25.

Kávézók kalauza

Kávézók kalauza

Hovatovább…

West-Balkán - III.

A mélyzöld repkénnyel benőtt sarokfal mögött lakás volt valaha, most csak az űr örül, hogy levegőzhet kicsit. A nyílt tér minden szeglete-tárgya a Nagytemplom utca 21-es számú – bár onnan már zárt – kétemeletes ház felé vonja a lépteinket, amelynek udvarát befedte, gangos-lépcsős belső terét pedig több szintes, sosemvolt kultúrtérré tette a West-Balkán csapata.

Kávézók kalauza

Megnyílt az ég

Corvintető

Régóta nem láttam Budapestet e magasságból, utoljára valamikor a harmincas évek közepén. Akkor zárt be az Andrássy úti Párizsi Nagy Áruház tetőterasza, amelyen az 1911-es nyitás óta kisebb-nagyobb megszakításokkal korcsolyapálya és café restaurant (étteremként is működő kávéház) várta a budapestieket.
hirdetés

Kávézók kalauza

Az egyik szemem sír, a másikat dörzsölöm

Sirály

A kávézó maga – s végtére ennek bemutatása itt a célom -, a középpontja, a kávéfőző gép folytonos szortyogásától hangos lelke ennek a három szintes, több funkciós kulturális térnek. Egyszerűen jó hely, s ez már az utcáról benézve látszik.

Kávézók kalauza

Az idő méhében

Kuplung

A városjáró lassan mozgó, bámész fajta - könnyű préda. Szíve tompán dobog a zakója alatt, vontatott vágyak hajtják. Kijelöl mondjuk magában egy városrészt, hogy ő ott még nem volt, vagy nem eléggé s főként nem úgy, és addig nem megy haza, amíg annak a negyednek minden utcáját be nem járta. Könnyű belátni, hogy ha az egész várossal, az egész óriás, hemzsegő Budapesttel meg óhajtja tenni ezt, micsoda idő kell hozzá.

Kávézók kalauza

Egy ír úr a Rákóczi térről

Café Csiga

Nyomban szembetűnnek először is a hely élénk színei. [...] A város és lakói lelkének színei egészen mások, ezt e sorok olvasói előtt talán nem kell ecsetelnem. A Csiga ily módon világos - Csehov és Rilke után könnyedebb, ám annál fontosabb - ír intés: másként kéne, másként is lehetne élnünk.

Kávézók kalauza

Szerencsés csillagzat alatt

Ellátó

Mindezek tudatában állíthatom, hogy az `Ellátó` szerencsés csillagzat alatt, érzékeny szülőktől született, s nyílt meg 2005. december 16-án a Klauzál tér 1-2. alatt. A neve nem csupán bájos utalás a szocialista évtizedek központosított büfé-hálózatára, az Utasellátó Vállaltra, de mindjárt új ígéret is, amelynek beváltása felől nem lesz kétségünk, ha egyszer is betettük a lábunkat kies terébe, és ha egyszer is kiszolgáltak bennünket ott.

Kávézók kalauza

Honlap után veletek

Sark kávézó

Hogy is ne boldogultam volna meg (sic!), amikor a Csányi utca és a Klauzál tér sarkán egyenesen egy Sark nevű helyre bukkantam. A nyilvános tér nyelvi leleményein mindig gyermekmód örvendezem, sokat ugyan nem vidulok, kevés van belőlük. Szóval azt a Sarkot nyomban McKiwantam, beleveszem a kötetembe, gondoltam.

Kávézók kalauza

Az igazi hely

Fröccs

Így érkezünk el a mába, ahol e pompásan kialakított tér végre ugyancsak meglelni látszik a formáját, s Fröccs néven a hely szellemének - s nem utolsó sorban a mi szellemünknek – immár megfelelve kocsma-caféként működik tovább. Jók az esélyek, mert az a kávés szellem majd` háromszáz éve tanyázik már arrafelé. Ott, a közelben - valahol a Molnár utca és a Havas utca sarkán -, állt ugyanis 1714-től Pest első kávéháza, melyet a szerb Balázs mester vezetett.

Kávézók kalauza

Mintha a lakásunkban

Csészényi kávézó

Világosbarna parkettán járunk, mintha a lakásunkban, s az itallapról 27 féle Morick kávékészítmény és 13 féle tea közül választhatunk. A bútorzat visszafogottan archaizálva vegyíti – ezt sem először látjuk már! -, a szecessziós és az art deco-s elemeket. Kivált elnyerték tetszésemet tejüveg közép-négyszögükkel az asztalok, valamint a mogyorókrém huzatú pamlagok.

Kávézók kalauza

Szédülök

Café Callas

Ma így, a New-York e hasábokon is fájlalt belsőépítészeti és funkcionális eltévelyedését követően, a felújított Centrál mellett a Café Callas a másik olyan kávéházunk, amelynek belső tere hitelesen idézi meg a múlt századfordulós Budapest tündöklését és önfeledt nárcizmusát. Mintha valami szertartás részesei lennénk, melyen a szecesszió és az art deco összebékült szelleme üli ünnepét, és gyönyörködik a márvány, a fa, a fém, az üveg, a bőr és a majolika mértéktartó, pompás formáiban.

Kávézók kalauza

Nyitott Műhely

Ha e sorok írójához hasonlóan még annak is a szemtanúi lennének, amint Finta László bőrműves, a hely meg- és kitalálója, nem csupán beenged egy semmiképp sem józan embert - aki közli, hogy e pillanatban a mellékhelyiségek érdekelnék csupán -, de kedvesen el is köszön tőle, oly kedvesen, hogy az jobb meggyőződésével küszködve valóban el is megy, nos ez esetben megtörnének, és a legközelebbi székre szédülve teát rendelnének.

Kávézók kalauza

Kávéház a magasban

(Grand Café – Szeged)

Szívszorító, amint a fegyelmezett sétány kétszárnyas ajtaja fölött megpillantjuk az art decós feliratot: Grand Café, belépvén sötéten hunyorog a kapualj, és lépcsők várnak ránk. Izgalmunkban számolunk is, ötvenkét fokra kell combizmainkkal felemelnünk hevülő testünket, hogy odafönt újabb ajtó nyíljék meg előttünk, és megnyugodhassunk: talán nincsen mennyország, ám az előszobáját megleltük e földön.

Kávézók kalauza

A felkelő nap kávéháza

– köszöntő a szegedi Grand Café tízéves fennállása alkalmából –

Milyen volt az a kávé? Selymes, mint a párducnyak, sűrű, mint az eső, kedves, mint a kisasszonyok a romantikában, és ellenállhatatlan, mint a föltámadás. Nem is igen szóltam utána semmit, csak ültem a bérelt autónkban, mint egy utas. Üzemmód zúgó apartmanunk hideg paplana alatt úgy vert a szívem, mintha üldöznének, félelem mégsem volt bennem.

Kávézók kalauza

Jemen partjainál

Mokka

Egy szó mint száz kockacukor, a mai Észak-Jemen partjainál, Mochában (Al Mukha) kötünk ki, a Vörös-tenger déli szélén, ahonnét 1615-ben az első kávéval megrakott brit és holland hajók indultak Velence felé. Nem lepődünk meg ezek után azon, ha a polgári kor Budapestjének messze fénylő kávés múltjában ilyen nevű kávéházra lelünk, mely a régi Lipótvárosban, a Zrinyi utca és a Bálvány (ma Október 6.) utca sarkán állt 1896 és 1916 közt.

Időgyöngy gyönyörködőknek - Turiszt büfé

Kávézók kalauza

Nem csak az történik ugyanis velünk, hogy rövid evilági tartózkodásunk során ismeretlen tájak és házak maradnak elzárva előlünk, amelyeket megtekinteni mégiscsak itt és most lenne indokolt (nem pedig roppant máslétünk távolából visszaálmodni majd), de nem léphetünk be így eme meglátogatni elmulasztott utcák, városok és terek kocsmáiba és kávézóiba sem. Pedig bármely pultnál vár ránk valami, ízes gyönyörűségek, ritka ráncok, édes esélyek…
hirdetés