hirdetés

A hónap szerzője

Tóth Krisztina: Roskó Bea képéről

...a juhbelet összecsomózva árulják. Ki kell bogozni, beáztatni és csíkocskákra vágni, hogy lapot lehessen belőle ragasztani. Az így létrejövő hártyavékony felület aztán észrevétlenül változik, mozog, mint valami élő bőr. A kékeslilás ceruzafoltok is olyanok rajta, mint a véraláfutás. – A hónap szerzője Roskó Bea Hangok folyója című képéről írt.

A hónap szerzője

Tábor Ádám: A rendszerváltás kori budapesti dadaisták

„A kopár szík sarja” – A Hejettes Szomlyazók kiállítása a Ludwigban

A kopár szík sarja című kiállításon a csoport 1987-92 közti munkássága látható. Anonim festményeken, rajzokon kívül videók és néhány fontos installációjuk – A hónap szerzője, Tábor Ádám a Hejettes Szomlyazók kiállítását ajánlja a Ludwig Múzeumban.

hirdetés

Program

MÁSODLAT — Irodalom

2017. június 29-én, csütörtökön 17 órakor a Budapest Galéria Másodlat című kiállításában másolás, reprodukció, utánzat kérdéseiről a kiállító művészekkel, valamint Péterfy Gergellyel és Závada Péterrel Zsikla Mónika és Nagy Gabriella beszélget.

Kiállítás

György Péter: Szijj Ferenc képeiről

Szijj Ferenc kiállítása a Nyitott Műhelyben

Kevés ilyen őszinte képet látni mifelénk, ha az őszinteségen a magunkramaradottság ábrázolását értjük, s nem a megfelelően szolgáló, hasznot hajtó testért leélt életet. – Szijj Ferencnek március 9-én Hibás torzók címen nyílt kiállítása a Nyitott Műhelyben. A képek mellett György Péter megnyitószövegét olvashatják.

Galéria

Péntek Orsolya: Zöld – Egy kiállítás képei

Péntek Orsolyának, Az Andalúz lányai című regény szerzőjének Zöld címen kiálíltása nyílt a Nyitott Műhelyben. A porpasztell-képek mellett egy nagy méretű olajfestmény is látható a legújabb művekből rendezett tárlaton. A festményeket az alkotó kommentárjaival mutatjuk meg olvasóinknak.

Helyszíni

Üzemlátogatás: a Műfordítógép

„Betenni egy fachba a szöveget, majd hónapok múltán kivenni lefordítva. Ez volna a műfordítás? Elindítani egy gépet, egy automatát, és várni?" – A PIM  Műfordítógép című kiállítása ledönti a fordítói munkáról alkotott tévképzeteket, a műfordítás mechanikus, automatizált jellege helyett a hozzá kötődő szellemi tevékenységet, alkotóművészi folyamatot hangsúlyozza, s ezzel párhuzamosan világít rá a műfordítóknak járó művészi elismerés hiányára.

#moszkvater

Zár a #moszkvater

#moszkvater ‒ A Széll Kálmán tér története című nagy sikerű kiállítás október első hétvégéjén bezár, de addig is izgalmas programokkal várja látogatóit a Kiscelli Múzeum. Vendégek lesznek többek között: Para-Kovács Imre, Legát Tibor, Kisfaludy András, Ujlaki Dénes, Török Ferenc és Szabó Simon.

Kiállításmegnyitó

Zeke Gyula: Hauer Lajos képei közt

Van, hogy naponta negyven képet is készít, ám az esti munkaszemle alkalmával kidob belőlük harmincnyolcat, másnap pedig a maradék kettőt. Általában így tett idáig, ám a szerencsénkre nem mindig. – Hauer Lajos kiállítását, mely június 26-ig látható a Mai Manó Házban, Zeke Gyula nyitotta meg. 

Lengőhidak

Megtisztulás

Le se vettem a szemem a másfél méternyi ösvénydarabról és az ezüstszínű sárhányóról, és úgy szorítottam a kormányt, hogy már pár perc után érződött a bőr savanykás szaga. A töltésből és a folyópartból csak annyit láttam, amennyi magától odakerült a szemem sarkába. − Lengőhidak című társművészetekhez kapcsolódó sorozatunkban Csutak Gabi ezúttal Szőcs Petra fotójához írt novellát.

Kép + szöveg

Kazovszkij – Csendéletek

A túlélő árnyéka című El Kazovszkij-kiállítás képei ihlették Csutak Gabi szövegeit, melyeket egy új sorozat első darabjaiként közlünk. A rendszeresen jelentkező rovatban képzőművészeti alkotásokhoz született írások olvashatóak majd.

Képmegnyitás

Kukorelly Endre: Természetes négyzetek

Nagy Bernadett négyzetei előtt

A kép, ami előtt állok, Malevicséhez képest épp száz évvel későbbi. Nincs alatta más kép. Nem fekete. Hanem színes. Nyilván nem egy kultúrkör végét jelzi: de részek egysége, arányos, elrendezett, összefogott, áttekinthető. Van benne báj. –  Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Kukorelly Endre írását olvashatják.

Képmegnyitás

Tóth Krisztina: Kódok kódja

Kemény György gyanúsított... azt bizonygatja, hogy a rendőrség teljesen félreérti a képeket, ezek valójában narratív alkotások. Nagy Bernadette leinti, és a faszfejek kifejezést használja, ezt kérésre jegyzőkönyvben rögzítem. – Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Tóth Krisztina írását olvashatják.

Képmegnyitás

Wirth Imre: Színmű – párbeszédtöredékek

– Homályos mértani kudarcpont. Bekeretezett mezőben áttetsző síkidom.– Begyakorolt szabadulás, fokozódó sebességgel elernyedő test. –  Idei képmegnyitásunkon Nagy Bernadette műveihez írtak szövegeket az írók. Wirth Imre írását olvashatják.

LiteraTV

Németh Gábor tárlatvezetése

Németh Gábor a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, Gerhes Gábor műveihez fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

LiteraTV

Spiró György tárlatvezetése

Spiró György a Kiscelli Múzeum Privát nacionalizmus projekt keretében megrendezett Képzelt közösségek, magánképzetek című kiállításán tartott tárlatvezetést. Választott alkotója, Martin Piacek szlovák művész alkotásaihoz fűzött kommentárt. A rendhagyó tárlatvezetést megtekinthetik a LiteraTV-ben.

hirdetés