hirdetés
2009. november 10.

Kertész Imre 1929-2016

A magyar próza 9 hete

Kertész Imre: Az angol lobogó – Danyi Zoltán választása

Kertész Imre nem torzít, nem hazudik, vagy legalábbis mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen hazudnia. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Danyi Zoltán választását közöljük, a szerző kommentárjával.

Kertész-hagyaték

Újabb bonyodalmak a Kertész-hagyaték körül

Korábban már mi is beszámoltunk a Kertész Imre-hagyaték körüli bonyodalmakról, és a történetnek még koránt sincs vége, hiszen most úgy tűnik, a Der Tagesspiegel újságírója, aki Budapesten jártakor személyesen beszélt Schmidt Máriával és Hafner Zoltánnal, új információkra bukkant.

hirdetés

A magyar próza kilenc hete

Kertész Imre: Sorstalanság – Szántó T. Gábor választása

Ha valaki elolvassa a Sorstalanság első harminc oldalát, világossá válik számára, hogy írója olyan tudás birtokosa, melynek forrása legalább annyira a modern lélektan és filozófia, mint a vészkorszak tapasztalata. – Február 18-ától kilenc héten át kilenc író válogatott a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Ma Szántó T. Gábor választását közöljük, a szerző kommentárjával.

Kertész-emléktábla

Sándor Iván: Levél Kertész Imrének!

November 9-én, Kertész Imre 88. születésnapján emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézet a Török utcában. Erre reflektál Sándor Iván szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása, amely egy Kertész Imréhez szóló levél.

Hír

Kiadatlan művek megjelentetését is tervezi a Kertész Imre Intézet

Kiadatlan Kertész Imre-művek megjelentetését is tervezi a 88 éve született irodalmi Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa nevét viselő intézet – közölte november 9-én, csütörtökön az MTI.

Kertész-emléktábla

Krusovszky Dénes: Leplezetlenül

A Kertész Imre-emléktábla avatásáról

A legtöbbször ismételt, tételmondatszerű kijelentés mégis az volt, hogy az író életműve és alakja nem kisajátítható. Csak épp az egész happening mintha mégis valami hasonlóról szólt volna. – Krusovszky Dénes a Kertész Imre Intézet által állított Kertész-emléktábla avatásáról írt.

Hír

Kertész Imre születésnapján, ma emléktáblát avat a Kertész Intézet

Kertész Imre születésnapján, ma avatják a Kertész Imre Intézet által készíttetett emléktáblát a Török utcában, annak a háznak a falán, amelyben Kertész több évtizedig élt. A Magvető Kiadó Tömő utcai emléktábláját a mai napig nem engedélyezte a józsefvárosi önkormányzat.

PROGRAMAJÁNLÓ

Nyomkeresők – Kertész Imre-emléknap

A Magvető Kiadó, a Szépírók Társasága és a Kelet Kávézó közös rendezvényével Kertész Imrére emlékezik április 1-én. Az emléknap címe Kertész egyik művének címét és alkotó szellemiségét idézi. Ekképpen lesznek nyomok Kertész Imre mondatai és jellegzetes motívumai, különleges alakzatai.

Emlékülés

Kertész-emlékülés a veszprémi Pannon Egyetemen

2016. október 13-án Kertész-emlékülést tartanak a veszprémi Pannon Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

A hét prózája

Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért

itt töltöm – töltöttem – az időmet, átmenetileg (és most nem térek ki e szó kínálta kitérőkre), e magyarországi középhegység ölén, egy házban, nevezzük üdülőnek, habár munkahelynek is megjárja... – A hét prózáját, Kertész Imre Kaddisát, melyet az író a szigligeti Esterházy-kastélyban írt, Nagy Gabriella választotta.

Búcsú

Végső búcsút vettek Kertész Imrétől

2016. április 22-én, délután 3 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték végső nyugalomra Kertész Imrét. Oláh Gergely Máté fényképeivel és Tábor Ádám versével búcsúzunk.

Búcsú

Pénteken vesznek végső búcsút Kertész Imrétől

Családja közlése szerint Kertész Imre temetése április 22-én, pénteken, délután 3 órakor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben – közölte ma a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

Kertész-dosszié

Kertész Imre 1929-2016

A Litera élete Kertésszel kezdődött. 2002-ben, indulásunkkal szinte egy időben kapta meg Kertész Imre az irodalmi Nobel-díjat. Fontos számunkra, írásait és a vele kapcsolatos cikkeket sok éve külön dossziéba gyűjtjük. Ebből a dossziéból válogattunk most.

Gyász

Kertész Imre halálának másnapján

Író volt, és íróvá nem a sors tesz, nem az elhatározás, és még csak nem is az úgynevezett tehetség, hanem a halál küszöbéig kitartó egzisztenciális izgalom elevensége, igazsága. Ő ezt az igazságot követte kíméletlenül, radikálisan, és ezzel egyszerre állított példát és mércét. Mindeközben arra ítéltetett, hogy eltűnjék, felszámolja magát. – A csütörtök hajnalban elhunyt Kertész Imrére Schein Gábor emlékezik.

Emlékezés

Magángyász

Kertész Imre halála napján ezt írtam a naplómba: „Mit írhatnék ide Kertész Imre haláláról? Ő azon kevés szerzők egyike, aki hitelesen szólt arról, hogy a halál nem tragédia, hanem az élet része..." – Kertész Imrére Szöllősi Barnabás emlékezik.

hirdetés