hirdetés

Netnapló

Hétfő van, put that soul on me

Helikon folyóirat – 2017. december 11.

Mára ez a kisváros felszívódott, erőszakos és hangos szubkultúrái színfoltokká redukálódtak egy kedves, kozmopolita, európai város divatpalettáján, nem esnek egymásnak (vagy nem olyan gyakran) a rosszarcú fiatalok sötét mellékutcákban, rossz lebujokban – Ezen a héten a kolozsvári Helikon folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Horváth Benji.

A hét prózája / Kilátó

A hét prózája – Vári Attila: A virágmadarak hajnalban lehullnak

A világ nem tudja, hogy csak azt szabad és csak azt érdemes elmesélni, ami rendkívüli. És én mindenben a rendkívülit keresem és találom. Zsóka sem hiszi a történeteimet, pedig ő sem talált soha egyetlen mammutagyarat. – A hét prózáját, Vári Attila novelláját Nagy Gabriella választotta.

hirdetés

KILÁTÓ / MAGASISKOLA

Láng Orsolya: természetes folyamat; le vent nous portera

közöket hordozó közeg vagyok/ de hol kezdődsz te és/ hol végződöm benned én/ anyaország/ gazdatest... – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ezen a héten Láng Orsolya verseit olvashatják.

LiteraTV

Aferim! – Az Írómoziban Láng Zsolt

Az Írómozi legutóbbi vendége, Láng Zsolt, a 2015-ös Aferim! című román filmet hozta magával. Radu Jude westernelemekből épített, a XIX. századi Havasalföldön játszódó road movie-ja azzal szembesít, hogy előítéleteink és ellentéteink mit sem változtak. Láng Zsolttal a vetítés után Jánossy Lajos beszélgetett.

Netnapló

A boldog élet

Látó folyóirat - 2017. december 05.

Másnap Debrecenben dangubáltam, vártam, hogy Imre értem jöjjön. Ő ugyanis Pestre gurult a Parnasszus estjére, és miattam errefelé kanyarodott dél körül. „Zombik, menjetek haza”, szólt a Honeybeast a kocsiban, de a zombik nem mennek, sorosoznak tovább. - A Látó folyóirat írja a héten a netnaplót, a keddi napot Demény Péter.

Kilátó / Magasiskola

Molnár Vilmos: Beton és Mesék

Volt egyszer valaki. Elvártak tőle valamit. Nem azt adta, amit vártak tőle. Nem is úgy, ahogy elvárták volna. Nem is akkor,mikor nekik tetszett. Nem is értékelték, amit adott. Nem is bánta cseppet sem soha. – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ma Molnár Vilmos prózáit olvashatják.

Netnapló

Nem történt semmi

Látó folyóirat - 2017. december 3.

Mi választja el a (jó) poént a bölcsességtől? Avagy a jó aforizma olyan, hogy az ellentettje is igaz? Gómez Dávila mondja, hogy a feminizmus nevetséges, az antifeminizmus szánalmas. – A héten a marosvásárhelyi Látó írja a netnaplót a Literán. A hétfői napot olvashatják Vida Gábortól.

Kilátó / Magasiskola

André Ferenc: sintér; aki másnak verset ás

savanyú káposztás palacsinta külföldről./ az üzenetet az egyetlenjövőbeli lánynak szánták./ látható a szállítási cím. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ezen a héten André Ferenc verseit olvashatják.

Kilátó / Lapszámajánló

Apáink arcán – Kortársak Farkas Árpádról a Parnasszusban

A Parnasszus folyóirat 2017. őszi számát 2017. november 30-án, ma mutatják be az Írószövetség Klubjában. A lapszám centrumában Farkas Árpád költészete áll. A pályatársak, többek közt Féja Géza, Kányádi Sándor, Sütő András, Görömbei András, Csiki László és Czine Mihály szavait olvashatják a költőről, 1981-ből.

KILÁTÓ

Potozky László: Fontos emberi semmiségek

A hetvenes-nyolcvanas évek urbánus erdélyi hétköznapjainak hajszálpontos feltárásáért számít Mózes Attila egyedinek, ő az egyik legéletesebb határon túli prózaíró. – Potozky László esszéje Mózes Attiláról a Kilátó-sorozatunkban.

LiteraTV

Balkán bajnok – extra vendég: Kincses Előd

Legutóbbi Írómozinkon Kincses Réka Balkán bajnok című filmjét vetítettük. Vendégünk volt Vida Gábor mellett a film főhőse, Kincses Előd is, aki az est végén bekapcsolódott a beszélgetésbe. A következő mozi november 29-én, szerdán lesz este 7-től a Nyitott Műhelyben. Vendég Láng Zsolt az Aferim! című filmmel.

Írómozi / Kilátó

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt, a választása pedig Radu Jude: Aferim! című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti a Nyitott Műhelyben.

Kilátó / Magasiskola

Fekete Vince: Kontraszt

Kínosan igyekszünk is elkerülni Az olyan / Témákat Behívják tudom hogy mit csinálnak / Vele felfektetik intravénásan Benyomnak / Még négy deci kontrasztanyagot – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Fekete Vince versét olvashatják.

Netnapló

Szellemidézés a Léda-házból

Várad folyóirat – 2017. november 22.

Rebesgetik a szomszédságban, hogy mostanság mind gyakrabban látnak egy női alakot lebegni ennek a háznak a környékén. A vallomások alapján kiderítettem: nem, nem Léda szellemalakja kísért errefelé, hanem testvérhúga, az Adyval egyívású Brüll Berta lelke jár haza szorgosan. – A Várad folyóirat mai naplóját Szilágyi Aladár írta.

hirdetés