hirdetés

PORTRÉ

Monumentális, emocionális, tragikus – Talamon Alfonzról

Ha Talamon Alfonznak hosszabb élet adatik, minden bizonnyal legismertebb kortárs szerzőink között tudhatnánk. A fiatalon elhunyt szlovákiai magyar író elbeszélései, összetéveszthetetlen óriásmondatai különleges helyet foglalnak el a magyar prózában. – Talamon Alfonzról készült portrénkat olvashatják.

Magasiskola / Kilátó

Pénzes Tímea: Iker-Anya-Versek (részlet)

...ahogy a gondolat bennük feltündöklik, / öröm ragyogja be arcukat, / nem haboznak: sebbel-lobbal magukra öltik / sarokba dobott madárszárnyukat. – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Pénzes Tímea verseit olvashatják.

hirdetés

Kilátó / Magasiskola

Csehy Zoltán: Beatrix útjai Pannóniába és más versek

A király orrára rászállott a páva. / Vagy nagy az orra, / vagy nem ismerem a madarakat. / A király orrára ne kössél madarat! – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Csehy Zoltán verseit olvashatják.

Netnapló

Ma jó napom-pom-pom van

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 30.

Az élénk beszélgetés közepén megint egy gyermekirodalmi kurzusos pillanat tolakodik a gondolataim közé, ahogy az egyik hallgató Békés Pál A kétbalkezes varázslóját elemezve főszereplő helyett főszeretőt mond. Felnőttolvasat. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Petres Csizmadia Gabriella írta.

Netnapló

Horla Nyitrán

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 29.

A mai műfajtörténeti szemináriumon váratlanul kinyitódott az ajtó. Ez keltett némi riadalmat, mivel pont a fantasztikus irodalom, konkrétan pedig az Horla volt terítéken. Épp arról esett szó, hogy miként szállja meg fokozatosan Maupassant klasszikus novellájának elbeszélőjét egy láthatatlan, természetfeletti lény, s veszi át gondolatai és mozdulatai felett a hatalmat... – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Benyovszky Krisztián írta.

Netnapló

A szerda ritmusa

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 28.

A harmadéves mediátorokkal kezdek, regionális kultúra a tárgy, gömöri hallgatók tartanak kiselőadást Tompáról és Madáchról, emlékezetük őrzésének módozatairól, majd a kortárs szlovmagy irodalom témáját zárjuk le. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját ma N. Tóth Anikó írta.

Netnapló

Kegyes kedd

Nyitrai Konstantin Filozófiai Egyetem – 2018. november 27.

Túrázok a guglin, magyarul, angolul, franciául, szerb-horvátul, se sehogy sem kerül elő a Beriszlót és a Bali béget összekötő kapocs. Nincs mese, rendes forráskutatás kell, azonnal meg kell tanulnom latinul és elolvasni a Verancsics összest. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját ma Száz Pál írta.

Netnapló

A másütt töltött idő

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem – 2018. november 26.

Vannak az embernek ezek a titkos, párhuzamos életei. És a helyek, amik előhívják őket. Ahány hely, annyi élet. És mindig ott lehet folytatni, ahol legutóbb abbamaradt. Belső időutazás helyek és életek között. Felvillanó lehetőségek arról, aki lehetnék vagy lehettem volna másütt, máskor. – A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem naplóját Bárczi Zsófia írta.

Magasiskola / Kilátó

Mellár Dávid: Kitépett idegcsomó

Lebeg nyolcezer energiától feszült, elvarratlan / szál a semmiben, akár egy kibelezett tárgy / a laborban, vagy egy kiállításon – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Mellár Dávid versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Juhász Katalin: Vágy és más versek

Az örök városban nincsen szállásunk, / állunk a bezárt bazilika előtt, / mint egy eltévedt küldöttség,és tudjuk, hogy kora reggel / mindenképp tovább kell menni – Magasiskola rovatunkban októbertől év végéig felvidéki írók műveit közöljük. Ezen a héten Juhász Katalin verseit olvashatják.

hirdetés