hirdetés

Kilátó – Vajdaság / Záró

KILÁTÓ: VAJDASÁG – Leltár

Mi vagy te, vajdasági magyar irodalom? – tette fel a kérdést Patócs László bevezető esszéjében. A Kilátóban márciustól mostanáig erre adott választ tucatnál több friss mű, interjú Végel Lászlóval, Faragó Kornéliával és Kollár Árpáddal, Domonkos István- és Koncz István-archívok, videók, kilenc vajdasági napló, portrék és más írások. Összefoglaljuk.

Kilátó / Interjú

Koncz István: Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt

Szergejev Zsuzsanna beszélgetése Koncz Istvánnal

Nem kisebbségi, provinciális folklórszínfolt a magyar irodalom Jugoszláviában, hanem egy önálló irodalom. Ezt a magabiztosságot az Új Symposion generációja hozta magával... – Koncz Istvánnal 1986-ban Szergejev Zsuzsanna beszélgetett. A Rózsaszín flastromban 1995-ben, majd az Ex Symposionban 1997-ben megjelent interjút olvashatják.

hirdetés

Kilátó / Irodalom

Koncz István: A Tisza partján; Edgar Allan Poe olvasása közben

Ilyen hatalmas erő a félelem - és fél mindenki / mindenkitől, ezeregy éj bűvölete túlélni, ha magával / ragad, a zsarnok stílusa újra átfesti a dagályos / eposz már-már elavult, hatásos történetét – Koncz István versei többek közt az Ex Symposion Koncz-számában jelentek meg 1997-ben.

Kilátó / Portré

A nagy versnek nincs irodalomtörténete – Bányai Jánosról

A kultúra csak teljes kultúraként létezik. Olyan kultúra nincs, hogy részkultúra. Ha azt mondom, hogy kisebbségi kultúra, akkor azt mondtam, hogy magyar kultúra. Ha azt mondom, hogy kisebbségi irodalom, ha az ideológia kalapácsai el nem némítanak, akkor azt mondom, hogy magyar irodalom. – Bányai János portréja.

Kilátó / Interjú

Domonkos Domi István: Nem tudom, ki vagyok

A verset [Kormányeltörésben] Djuphultban, Svédországban írtam. Az idő tájt épp favágó voltam, Mannfreddal, a szomszédommal irtottuk a fenyvest. Közben pityizálgattunk, és hogy, hogy nem, a láncfűrész a bőrkesztyűn keresztül a hüvelykujjamba szaladt. A verset ekkor írtam három nap alatt. – Kőrössi P. József interjúja Domonkos Istvánnal a Várad folyóiratban 2011-ben jelent meg.

INTERJÚ

Faragó Kornélia: A jövőbelátás poétikája

Enver Kazaz azt mondja egy helyen, hogy a jugoszláv háborús realitásba való belezuhanás természetszerűen szakította meg az önelégült posztmodern diskurzust, a posztmodern relativizáló játékosságát (az evidenciák igenis legyenek evidenciák), kiiktatta a túlhajtott asszociációs áramlásokat. - Faragó Kornéliával beszélgettünk.

Írómozi / Kilátó

Találkoztam boldog cigányokkal is – Írómozi Szerbhorváth Györggyel

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. április 25-én, szerdán este 7-től Szerbhorváth György, választása Aleksandar Petrović Találkoztam boldog cigányokkal is című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Netnapló

A baktériumoké az Isten országa

Symposion - 2018. április 12.

A fejjel lefelé függeszkedő denevéreknek van egy pár álemlőbimbójuk a testük ellenkező végén, a denevérkölykök ebben kényelmesen meg tudnak kapaszkodni. De akkor a kölykök táplálkoznak? - A héten a Symposion írja a netnaplót, a csütörtöki napot Nemes Z. Márió.

Netnapló

Határok csak a fejekben léteznek

Symposion - 2018. április 11.

Nem tudom, hogy néz ki igazából a sírja, szerencsére épp pár nappal a halála előtt szereltem le szülőhelyén, Požarevácon, így nem kellett kicaplatnom tiszteletemet tenni a temetésén a büntetőkaszárnyából.  Valamit kezdeni kellene a Húsdiszkonttal is. – A héten a Symposion írja a netnaplót. A szerdát Sirbik Attila.

Netnapló

Ógörög drinking party

Symposion - 2018. április 10.

Ha rákeresünk a symposium kifejezésre, ezt a jelentést találjuk rá: egy téma köré szerveződő vita, konferencia, ógörög drinking party. - A héten a Symposion írja a netnaplót. A keddi napot Borbély Éva.

Netnapló

Néhány közhely az underground művészetről

Symposion - 2018. április 09.

Vajdasági-e, magyar-e, az sem biztos. Szerbiai, közép-kelet-európai, nemzetközi? Minderről majd egy másik napon. Addig itt van Vladimir Palibrk szövege Bakos Petra fordításában az S62-ből, a Symposion egyik 2012-es számából az undergroundról. - A héten a Symposion folyóírat írja a netnaplót. A hétfői napot Sirbik Attila.

Kilátó

Szombathy Bálint az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Szombathy Bálinttal készült beszélgetést közöljük.

Kilátó / Magasiskola

Terék Anna: Háttal a napnak

Ebbe a földbe vagyok én / térdig belefagyva. / És kúszik bennem / egyre feljebb ez a hideg. / Amikor eléri a szájamat, / mások arcához szorítom magam, / de üres maradok, / és csak hullanak a fogak. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Terék Anna versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Bíró Tímea: Fékező, Megelőzés, Fűtés

ha anyám több Pilinszkyt / olvasott volna / egyik este ránk gyújtotta / volna a házat és az éjszakát / hogy meghaljunk mielőtt / annyira elszegényedünk / hogy nem marad bennünk szeretet – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Bíró Tímea verseit olvashatják.

Netnapló

Témaleltár

zEtna – 2018. március 30.

Olyankor pedig, amikor nem sértődöttség, hanem büszkeség van bennem, akkor azt gondolom, olyan értékeket tudunk hozzáadni az egyetemes magyar irodalomhoz, amelyekre annak szüksége van. Nem valami balkáni prosztóságot, hanem multikulturalizmust, a szó legnemesebb értelmében. – A zEtna naplóját Celler Kiss Tamás írta.

hirdetés