hirdetés

Faszikáim

Symposion - 2018. április 13.

A Symposion a lehetőségek terepe. A pasizásé. Vagy ahogy a főszerkesztő úr mondaná, a faszizásé. A Symposion az egyesülések, a közös projektek, találkozások terepe. A szabadság nehéz mámora. És kötelessége. - A héten a Symposion írja a netnaplót, a pénteket Bencsik Orsolya.

Netnapló

A baktériumoké az Isten országa

Symposion - 2018. április 12.

A fejjel lefelé függeszkedő denevéreknek van egy pár álemlőbimbójuk a testük ellenkező végén, a denevérkölykök ebben kényelmesen meg tudnak kapaszkodni. De akkor a kölykök táplálkoznak? - A héten a Symposion írja a netnaplót, a csütörtöki napot Nemes Z. Márió.

hirdetés

Netnapló

Határok csak a fejekben léteznek

Symposion - 2018. április 11.

Nem tudom, hogy néz ki igazából a sírja, szerencsére épp pár nappal a halála előtt szereltem le szülőhelyén, Požarevácon, így nem kellett kicaplatnom tiszteletemet tenni a temetésén a büntetőkaszárnyából.  Valamit kezdeni kellene a Húsdiszkonttal is. – A héten a Symposion írja a netnaplót. A szerdát Sirbik Attila.

Netnapló

Ógörög drinking party

Symposion - 2018. április 10.

Ha rákeresünk a symposium kifejezésre, ezt a jelentést találjuk rá: egy téma köré szerveződő vita, konferencia, ógörög drinking party. - A héten a Symposion írja a netnaplót. A keddi napot Borbély Éva.

Netnapló

Néhány közhely az underground művészetről

Symposion - 2018. április 09.

Vajdasági-e, magyar-e, az sem biztos. Szerbiai, közép-kelet-európai, nemzetközi? Minderről majd egy másik napon. Addig itt van Vladimir Palibrk szövege Bakos Petra fordításában az S62-ből, a Symposion egyik 2012-es számából az undergroundról. - A héten a Symposion folyóírat írja a netnaplót. A hétfői napot Sirbik Attila.

Kilátó

Szombathy Bálint az Új Symposionról

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Újvidéki Orfeuszok címmel nyílt februárban kiállítás az Új Symposion folyóiratról. A kiállítás terében végtelenítve látható egy videóinterjú-sorozat, amelynek darabjait megtekinthetik a Literán is. Most a Szombathy Bálinttal készült beszélgetést közöljük.

Kilátó / Magasiskola

Terék Anna: Háttal a napnak

Ebbe a földbe vagyok én / térdig belefagyva. / És kúszik bennem / egyre feljebb ez a hideg. / Amikor eléri a szájamat, / mások arcához szorítom magam, / de üres maradok, / és csak hullanak a fogak. – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Terék Anna versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Bíró Tímea: Fékező, Megelőzés, Fűtés

ha anyám több Pilinszkyt / olvasott volna / egyik este ránk gyújtotta / volna a házat és az éjszakát / hogy meghaljunk mielőtt / annyira elszegényedünk / hogy nem marad bennünk szeretet – Magasiskola rovatunkban februártól három hónapig vajdasági írók műveit közöljük. Ezen a héten Bíró Tímea verseit olvashatják.

Netnapló

Témaleltár

zEtna – 2018. március 30.

Olyankor pedig, amikor nem sértődöttség, hanem büszkeség van bennem, akkor azt gondolom, olyan értékeket tudunk hozzáadni az egyetemes magyar irodalomhoz, amelyekre annak szüksége van. Nem valami balkáni prosztóságot, hanem multikulturalizmust, a szó legnemesebb értelmében. – A zEtna naplóját Celler Kiss Tamás írta.

Netnapló

Üzenet a doroszlói „magoságyból”

zEtna – 2018. március 29.

Az eddigi, többfajta betelepítési, bevándorlási hullám irányában befogadó közösségnek nem szokása elvenni a másét, a magáét (vallását, intézményeit, népviseletét, zenéjét) pedig erős gerinccel megőrzi, megtartja. – A zEtna naplóját ma L. Móger Tímea írta.

Netnapló

Visszavezet

zEtna – 2018. április 28.

Úgy tűnik, elkerülhetetlen, hogy a magyar nyelven alakuló irodalomhoz (is) a Magyarország államhatárát jelentő adminisztrációs vonal elhelyezkedése felől közelítsünk. Így leszünk mi, vajdaságiak/délvidékiek (lám, az államhatár-perspektíva a fogalomhasználatot is kijelöli) határon túliak... – A zEtna naplóját Döme Szabolcs írta.

Netnapló

Szabad-e hűtlenné válnunk szerelmeinkhez?

zEtna – 2018. március 27.

A szerző még kitart, lop magának teremtést, lop szerelmet és boldogságot, lecsíp rá egy kevés időt onnan, ahonnan lehet. Mert annak örülök, hogy énnekem nem hoz pénzt fájdalmas énekem, nem kell kompromisszumokat kötnöm ott, ahol semmi áron nem szabad, csak hát... jó lenne úgy élni, mint az ég madarai. – A zEtna naplóját Szögi Csaba írta.

Netnapló

Helyzetrajz 2018. március 26-áról

zEtna – 2018. március 26.

A biliárd eleganciával telít. Egy délután a szelíd-bölcs Sebők Zoltánnal a zöld posztó felett! Vagy Nagy József táncművész–koreográfus mozdulatai a leszorított lámpafényben! – Ezen a héten a zentai zEtna folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Beszédes István bejegyzését olvashatják.

A hónap szerzője

Végel László: A lelátón vagy az arénában?

Rossz nézni ezt a megtévesztően „bölcs" relativista zsibvásárt. A bölcsességet azért említem, mert manapság a bölcsesség szinonimája az óvatos, kocsonyás relativizmus. Azt vettem észre, hogy ebben az anarchiában az irodalomnak sikerül az elsikkasztott, ellopott, meghamisított történeteink nyomába szegődni. – A hónap szerzőjét, Végel Lászlót a Litera szerkesztői kérdezték.

hirdetés