hirdetés

Netnapló

100 Esztendo Vandorlas

Székelyföld – 2017. december 18.

mintha mindenki el akarná hagyni az országot a Nagy / Ünnep előtt, állva, fekve, folyosón, budin, mindenhol / utasok, mint blattolós korunkban, mintha húsz-harminc / év alatt nem változott volna semmi az égvilágon – Ezen a héten a Székelyföld írja a naplót a Literán. Elsőként Fekete Vince bejegyzését olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Balázs Imre József: Éjszakai repülés a Bakucz-kontinens fölött

sapkát visel hangszert tart kezében most érkezett az épület tövében állt nemrég és érmék hulltak elé egyre növekvő kupacban elsötétítve az eget menekültek előle az emberek – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Balázs Imre József versét olvashatják.

hirdetés

Netnapló

Hotel Helikon – szivar, szék, szisztolé

Helikon folyóirat – 2017. december 15.

Valaki írjon tanulmányt arról, hogy magyar irodalmi lapoknál milyen napfény-szék-parketta-csésze rátával dolgoznak a szakmabeliek, s hogy ez összefüggésben áll-e vagy sem az említett helyek szakmai és baráti látogatottságával, szociális bekötöttségével. Itt egyelőre szembekötöttségről szólhatunk csak. Nem néz, nem gondol. – A kolozsvári Helikon naplóját László Noémi írta.

Netnapló

Csütörtök földön, levegőben

Helikon folyóirat – 2017. december 14.

Hallom a folyosón hullámzó hangokat, megérkezett Nicolae Manolescu, az Írószövetség elnöke. (...) Mondja, hogy velünk, magyar írókkal nincs baj (kb. száz magyar tagja van a Romániai Írók Szövetségének), néhány gyors aktuálpolitikai mondatváltás. Szépen beméri, mit is gondol a kolozsvári magyar főszerk., kézfogás, Áldott Ünnepeket. – A kolozsvári Helikon naplóját Karácsonyi Zsolt írta.

Netnapló

Örökországi levelek. Turkálós identitás

Helikon folyóirat – 2017. december 13.

Tudom, hogy nem vagyok jó. De kérlek, add, hogy mindenkinek legyen olyan jó, mint most nekem. És add, hogy én is mindig tudjam, mikor jó nekem (és add, hogy ezért soha ne kelljen Ocho Machot hallgatnom). Add, hogy ne úgy keljek fel minden reggel, mint Lázár Nemes Nagy Ágnes versében. – A kolozsvári Helikon naplóját szerdáról André Ferenc írta.

Netnapló

Hétfő van, put that soul on me

Helikon folyóirat – 2017. december 11.

Mára ez a kisváros felszívódott, erőszakos és hangos szubkultúrái színfoltokká redukálódtak egy kedves, kozmopolita, európai város divatpalettáján, nem esnek egymásnak (vagy nem olyan gyakran) a rosszarcú fiatalok sötét mellékutcákban, rossz lebujokban – Ezen a héten a kolozsvári Helikon folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Horváth Benji.

A hét prózája / Kilátó

A hét prózája – Vári Attila: A virágmadarak hajnalban lehullnak

A világ nem tudja, hogy csak azt szabad és csak azt érdemes elmesélni, ami rendkívüli. És én mindenben a rendkívülit keresem és találom. Zsóka sem hiszi a történeteimet, pedig ő sem talált soha egyetlen mammutagyarat. – A hét prózáját, Vári Attila novelláját Nagy Gabriella választotta.

KILÁTÓ / MAGASISKOLA

Láng Orsolya: természetes folyamat; le vent nous portera

közöket hordozó közeg vagyok/ de hol kezdődsz te és/ hol végződöm benned én/ anyaország/ gazdatest... – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ezen a héten Láng Orsolya verseit olvashatják.

LiteraTV

Aferim! – Az Írómoziban Láng Zsolt

Az Írómozi legutóbbi vendége, Láng Zsolt, a 2015-ös Aferim! című román filmet hozta magával. Radu Jude westernelemekből épített, a XIX. századi Havasalföldön játszódó road movie-ja azzal szembesít, hogy előítéleteink és ellentéteink mit sem változtak. Láng Zsolttal a vetítés után Jánossy Lajos beszélgetett.

Netnapló

A boldog élet

Látó folyóirat - 2017. december 05.

Másnap Debrecenben dangubáltam, vártam, hogy Imre értem jöjjön. Ő ugyanis Pestre gurult a Parnasszus estjére, és miattam errefelé kanyarodott dél körül. „Zombik, menjetek haza”, szólt a Honeybeast a kocsiban, de a zombik nem mennek, sorosoznak tovább. - A Látó folyóirat írja a héten a netnaplót, a keddi napot Demény Péter.

Kilátó / Magasiskola

Molnár Vilmos: Beton és Mesék

Volt egyszer valaki. Elvártak tőle valamit. Nem azt adta, amit vártak tőle. Nem is úgy, ahogy elvárták volna. Nem is akkor,mikor nekik tetszett. Nem is értékelték, amit adott. Nem is bánta cseppet sem soha. – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ma Molnár Vilmos prózáit olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

André Ferenc: sintér; aki másnak verset ás

savanyú káposztás palacsinta külföldről./ az üzenetet az egyetlenjövőbeli lánynak szánták./ látható a szállítási cím. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Ezen a héten André Ferenc verseit olvashatják.

Kilátó / Lapszámajánló

Apáink arcán – Kortársak Farkas Árpádról a Parnasszusban

A Parnasszus folyóirat 2017. őszi számát 2017. november 30-án, ma mutatják be az Írószövetség Klubjában. A lapszám centrumában Farkas Árpád költészete áll. A pályatársak, többek közt Féja Géza, Kányádi Sándor, Sütő András, Görömbei András, Csiki László és Czine Mihály szavait olvashatják a költőről, 1981-ből.

KILÁTÓ

Potozky László: Fontos emberi semmiségek

A hetvenes-nyolcvanas évek urbánus erdélyi hétköznapjainak hajszálpontos feltárásáért számít Mózes Attila egyedinek, ő az egyik legéletesebb határon túli prózaíró. – Potozky László esszéje Mózes Attiláról a Kilátó-sorozatunkban.

hirdetés