hirdetés

LiteraTV

Balkán bajnok – extra vendég: Kincses Előd

Legutóbbi Írómozinkon Kincses Réka Balkán bajnok című filmjét vetítettük. Vendégünk volt Vida Gábor mellett a film főhőse, Kincses Előd is, aki az est végén bekapcsolódott a beszélgetésbe. A következő mozi november 29-én, szerdán lesz este 7-től a Nyitott Műhelyben. Vendég Láng Zsolt az Aferim! című filmmel.

Írómozi / Kilátó

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt, a választása pedig Radu Jude: Aferim! című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Kilátó / Magasiskola

Fekete Vince: Kontraszt

Kínosan igyekszünk is elkerülni Az olyan / Témákat Behívják tudom hogy mit csinálnak / Vele felfektetik intravénásan Benyomnak / Még négy deci kontrasztanyagot – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Fekete Vince versét olvashatják.

Netnapló

Egy kiállítás képei és kétségei

Várad folyóirat - 2017. november 21.

Börtön ide, letöltendő ítélet oda, azt a majd' százhúsz évvel korábbi magyar sajtót sokkal szabadabbnak érzem a mainál, amelynek fogyasztója és művelője egyaránt vagyok. – A nagyváradi Várad folyóirat naplóját ma Szűcs László írta.

Kilátó – Interjú

A világ lelkiismerete – Beszélgetés Székely Jánossal

Kilátó című sorozatunkban december végéig Erdély irodalma áll a fókuszban. Székely János író, költő, drámaíró, fordító, a kortárs erdélyi irodalom jelentős alkotója 1992 óta nincs közöttünk. A marosvásárhelyi Látó jóvoltából közölhetjük most újra Visky András 1990-es, kiváló interjúját.

Kilátó

Székely János: Mózes Egyiptomban

Most, miután már szívesen, alássan / És tökéletes magunkmegadásban / Lapítunk, félünk, hallgatunk, halunk, // Ki hitte volna, Áron, hogy még mindég / Eretnekségnek tartsák és tekintsék / A puszta tényt, hogy héberek vagyunk? – Székely János versét olvashatják, saját kéziratban és nyomtatásban.

Netnapló

Születésnapi borongósságok

Várad folyóirat – 2017. november 20.

Ugyan meg mernék-e kérdezni egy ma frissen érettségizettet, de akár magyar szakon Váradon egyetemi oklevelet szerzőt, hogy neki mit mond ma ez a költészet, egyáltalán hagyja-e, hogy bármit is mondjon? Vagy hányan olvassuk váradiak nem múló élvezettel Ady izgalmas és modern nyelven szóló publicisztikáit, glosszáit, újságírói aprómunkáit? – Ezen a héten a Várad folyóirat naplóját közöljük Nagyváradról. Az első bejegyzést Szűcs László írta.

Kilátó – Interjú

Király László: Csak a tartalom bírja ki az idő rongálását

Király Lászlóval kolozsvári lakásában találkoztunk. A szobában, ahol beszélgettünk, családi fotók között írók, költők, művészek fényképei. A polcok tömve könyvekkel, de mint kiderült, ez csak a családi könyvtár egy része. A másik része a szülőházban van, Sóváradon. – A november 19-én, ma születésnapját ünneplő Király Lászlóval Szihalmi Csilla beszélgetett.

Kilátó / Magasiskola

Király László: Sókert. Időnként mindig

Erdélyben nincs is kitalált történet. / S jelzem: egy jó(ízű) téli trágyahordás / Sok mindenre rácélozza lankadó figyelmünk. / S hány tél kell, míg Páll Lajival megihatsz / nyílt szavak közt, végre egy pohár vörösbort… – Magasiskola rovatunkban december végéig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Király László versét olvashatják.

Netnapló

Egy netnapló születése

Eirodalom - 2017. november 16.

Mit írjak s miképpen, hogy felkeltsem virtuális olvasóim érdeklődését? Miközben ezen mélázgattam, a szomszéd is akcióba lépett: válogatott káromkodások közepette próbálta a szemközti parkolóban rostokoló ősrégi Daciáját - a román személygépkocsi gyártás eme elvitathatatlan nemzeti büszkeségét - indulásra ösztökélni. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a csütörtöki napot Szakács István Péter.

Interjú

Markó Béla: Van-e közös Erdély?

Mi magyarok, sokszor úgy teszünk, mintha nem értenénk, hogy többféle vallás, kultúra, erkölcs együttélése nem jelent sem hitetlenséget, sem műveletlenséget, sem erkölcstelenséget. - Beszélgetés Markó Bélával Erdélyi pikareszk című könyvéről.

Netnapló

Borlíra, lapozgatás

Eirodalom

A nyár nem a pihenésé. A nyár a munkáé. A közoktatásban dolgozó a sokaktól irigylett vakációját tölti, miközben a Székelyföld folyóirat megbízásából olvas és ír, ezúttal kritikákat kortárs (erdélyi) szerzők könyveiről. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a szerdai napot Borsodi L. László.

Netnapló

Időzavarban

Eirodalom - 2017. november 14.

De mégis, milyen jól telt a múlt heti közös kézdivásárhelyi miniturnénk, az E-MIL „Körút az őszben” című felolvasókörútjának az egyik állomása, annak eredményével bármikor ki is egyeznék, öröm látni a csillogó szemű diákokat, vagy este a felnőtt közönségnek adni a talpalávalót. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a keddi napot Bálint Tamás.

Kilátó / Magasiskola

Jánk Károly: Egy keleti fürdőhelyről

Nem, ez nem az a hely, barátom, / valami ismeretlen időzóna ez már, / titkos és veszélyes fertály, amin / nem lehet csak úgy átlábalni a / bokánkat nyaldosó vízben, ahová / vezető kellene, sztalker... – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Jánk Károly versét olvashatják.

Netnapló

Csavargás egyhelyben

Korunk - 2017. november 10.

China Miéville The City & the City című fantasztikus regényét említi, amelyben két város egyazon fizikai térben helyezkedik el, különböző neveik vannak, és a két különböző város lakóit arra szocializálják, hogy ne lássák egymást, ne vegyenek tudomást a másikról. Szép metaforája ez a párhuzamos Kolozsvároknak és Erdélyeknek. – A Korunk naplóját Balázs Imre József írta.

hirdetés