hirdetés

Netnapló

Álommunka

Korunk - 2017. november 9.

A szerkesztés stádiumai: tagadás és izoláció, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. Orromat vakarom, nézem a talajt, mert órákon át semmi sem történik, és egyáltalán nem fest szépen és festőien, ha valaki gondolkozni próbál, bár természetes életműködés ez is, mint a savelválasztás a gyomorban. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Rigán Lóránd írta.

Netnapló

Ha szerda, akkor Litera

Korunk – 2017. november 8.

Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Cseke Péter írta.

hirdetés

Netnapló

Fülöp és a Korunk

Korunk – 2017. november 7.

Így történt, hogy gazdi társaságában menedékjogért kényszerült folyamodni a Korunk szerkesztőségéhez, amit meg is adtak neki. Ettől kezdve Fülöp magánkutyából közösségi – pontosabban szerkesztőségi – ebbé avanzsált, és átvette az uralmat a Rákóczi úti kert fölött... – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő írta.

Netnapló

Nézőpontkibillenések

Korunk – 2017. november 6.

Borbély András egyetemi kollégám érkezik, állóvízfelkavarós volt a hétvégi szövege a Literán, Totemállam címmel. Mondom neki. Próbálunk kontextusokat találni a szövegéhez – mihez, mikhez lehet mostanában kapcsolni a magyar kulturális térben. – Ezen a héten a kolozsvári Korunk folyóirat írja a naplót a Literán. Elsőként Balázs Imre József bejegyzését olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Borbély András: Totemállam

Változzanak elvadult tanyákká az egyetemek, disznókkal és kutyákkal együtt járjunk iskolába, ahol nincsenek többé tanárok, mindenki alany és anyag, egymástól tanulunk, ha tudunk. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Borbély András versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Borsodi L. László: Öt szarkofág

(A Családi panteon című ciklusból)

...mosdótál, magas vetett ágyak nyugalma: nagyanyám, reggeli várakozás kórházi ágyadnál: nagyanyám, remény, hogy mégis megszólalsz, nagyanyám, de csak a neonok üres fénye, távoli visszhangok, nagyanyám. – Magasiskola rovatunkban októbertől három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Borsodi L. László prózaciklusának részletét olvashatják.

LiteraTV

Az Írómoziban: Vida Gábor

Írómozink új évadának első, őszi estjén az Egy dadogás története című regény szerzője, Vida Gábor volt a vendégünk. Kincses Réka Balkán bajnok című filmjéről Szekeres Dóra beszélgetett az íróval a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

Írómozi

Elmarad: Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi 2017. október 25-ei eseménye betegség miatt elmarad. Az estet, melynek vendége Selyem Zsuzsa, a film pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című műve, későbbi időpontban rendezzük meg.

Kilátó - Magasiskola

Egyed Péter: Átmenet; Káosz-töredék

Ez evilági másvilágon / a káoszt tanulom szeretni. / És a káosz nem rendeződhet... – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. E héten Egyed Péter két versét olvashatják.

Kilátó / Magasiskola

Markó Béla: Szocreál

...a jobb kezét, amellyel az összehajtott / papírpénzt átvette, fázósan zsebre dugja, / a bal kezével egy botra támaszkodik, / azt hiszem, örülne neki Rembrandt, / mert ha ennyire egyszerűen / ábrázolható a nyomorúság, / annak csak örülhet a festő... – Magasiskola rovatunkban három hónapig erdélyi szerzők műveit közöljük. Elsőként Markó Béla versét olvashatják.

Írómozi

Balkán Bajnok – Írómozi Vida Gáborral

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi. Első vendége 2017. október 13-án, pénteken este 7-től Vida Gábor, aki Kincses Réka: Balkán Bajnok című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.

Kilátó – Bevezető

Balázs Imre József: Gyorstalpaló a kortárs erdélyi magyar irodalomhoz, négy tételben

Kilátó című sorozatunk Erdély fejezetének nyitányaként Balázs Imre József bevezető esszéjét olvashatják az erdélyi irodalom jelenéről. Helyzetkép négy tételben.

Kilátó: Erdély

KILÁTÓ: ERDÉLY – Indul a Litera új sorozata

A Litera KILÁTÓ című vállalkozásában három nagy fejezetben, három-három hónapos szakaszokban ássa magát – lehetőségeihez mérten – meglehetős mélyre a határon túli irodalomban. Elsőként – októbertől december végéig – Erdély áll figyelmünk fókuszában.

hirdetés