hirdetés
2008. július 11.

Kis nyári zene

Kis nyári zene

És mit játszol?

Amikor megtudják, hogy dj (is) vagyok, és megkérdezik, hogy és mit játszol?, akkor hebegek-habogok, és valami olyasmit mondok, hát ilyen hiphopszerű. - Benedek Márton válogatása idei Kis nyári zene sorozatunk záródarabja.

Kis nyári zene

Egyetlenegy

Mi volna, ha azt képzelném, először nézek rá valamire, először hallom? És ezt eljátszanám újra meg újra. Kikapcsolni a memóriát, rövid és hosszú távon. Nem hallgatni senkire, nem tudni semmit. Próbálok úgy érezni, mint aki még sosem hallott zenét. - Nagy Gabriella válogatása a Kis nyári zene sorozatban.
hirdetés

Kis nyári zene

Őszi utazás

Játék és muzsika tíz percben: Alfred Scnittke, Themerin, Beethoven, Korányi Tamás. Aki kérdez és aki válaszol: Jánossy Lajos. A Litera Kis nyári zene sorozatának utolsó taktusai.

Kis nyári zene

Csend legyen

Petőfi Rádió-felvétel, az elejét alig hallani, de aztán ott áll mezítláb ez a nő, és ott szól pőrén ez a hang, és húz, húz befele – benne vagy, szív az örvény, hanyadszor már, őrület. Egyetlen alkalommal sem menekülsz. - Kis nyári zene sorozatunk a végéhez ért. Zárásként a szerkesztőség tagjai is megmutatják zenéiket. Elsőként Keresztury Tibor.

Kis nyári zene

Hajnóczy-pikareszk

Egyszer meglátogattam Hajnóczy Pétert egy körömféreg alakjában. A nagylábujján keresztül fúrtam föl magamat egészen a combjáig, és így tovább. - Így kezdődik Borsik Miklós írása, amelyet Kis nyári zene sorozatunkba küldött, Amon Tobin zenéjével.

Kis nyári zene

Kettős Tamás, kétszer négy tételben

Ez most üres, pedig én, a szemfüles, / kijártam mind a négy elemit és szemügyre vettem mind a négy elemet, / de százdioptriás napszemüvegetek eltakarta az ötödik elemet... - Falcsik Mari Kis nyári zene sorozatunkban Kettős Tamás dalait és verseit mutatja be.

Kis nyári zene

Saját Szabadság

Egy Chava Albertstein-számnak kerestem a szövegét, régóta dúdolgatom, értelem nélkül teszem a hangzókat egymás után. - Rutkai Bori Kis nyári zenéje.

Kis nyári zene

Autokoncert

Kíváncsiságból beütöttem az Új Zenei Stúdióval indult Vidovszky László nevét is.  És láss csodát: a találatok közt ott az 1972-es Autokoncert. Amelynek én nagy valószínűséggel éppen a premierjét láttam tizenöt évesen. - Balla D. Károly Vidovszky László Autokoncertjét játssza le a Kis nyári zene sorozatban.

Kis nyári zene

Lebegés

Éreztem az emelkedést, felemelkedtem az ágyról legalább két centire, és lebegtem, akár egy profi bűvésztrükk. Na ja, ennek a csodának az illúziója is szertefoszlott. Most megvagy, gondoltam, minden csak trükk, még a rák is, a becsületről nem is  beszélve. - Sopotnik Zoltán Kis nyári zenéi.

Kis nyári zene

A lényeg látása

Erről még B.B. King mesélhetne, neki is kell helyet adni itt. Mennyi erő és ellenszegülés, mennyi életszeretet a blues mögött. „Im playing the blues, but m not blue.” - Kálmán Gábor Kis nyári zenéi.

Kis nyári zene

A treblinkai révész - Mahler: Revelge

Barátok kérdezgetik: Hogy bírom ki? Mi van velem? Az aggódó érdeklődésre ezúttal, a Treblinka-fejezet után ismét azt felelhetem: kösz, megvagyok. Élek, és ezt most nagy részben Mahlernak köszönhetem. Egész pontosan a Wunderhorn-dalok egyikének. - Halasi Zoltán Gustav Mahler Revelge című művét játssza le a Kis nyári zene sorozatban.

Kis nyári zene

Önkioldós

Előre szóltam, hogy atípusos viselkedésformákat követek, amikor nyaralnom kell. Nekem nem elég szimplán az árnyék, nekem egy épület árnyékára van szükségem, tömör, megbízható sötétségre. - Vécsei Rita Andrea kis nyári zenéi.

Kis nyári zene

“You’ re wondering now”

Könnyű nyári zene

A Specials-szám hirtelen robbant a tudatunkba valamikor '81 telén. Az egész szövegből igazán csak egy sort visszhangoztunk, de azt megállás nélkül: “You’re wondering now, what to do, now you know this is the end”. Volt egyfajta rezignált pátosz ebben a mondatban, amiért is úgy tűnt, mintha speciálisan ránk szabták volna. - Can Togay Kis nyári zenéi.

Kis nyári zene

XVI. Lajos király démonai

A The Black Keys 2010-ben Brothers címmel kiadott albumának Too Afraid Too Love You című balladáját végtelenítve hallgattam napokon keresztül néhány hónappal ezelőtt. Mint egy rozsdás satu, szorítja össze az ember kérges szívét, hogy aztán olajba mártott Pilinszky-szögekkel tűzze a napsütötte falra. - Bajtai András zenéit hallgathatják a Kis nyári zene sorozatban.

Kis nyári zene

Strange Fruit

Beregi egyfolytában töltöget a borból, és közben keresztben-hosszában elemzi a Strange Fruitot. Előad. Felmondja a teljes Black Historyt, a Ku-Klux-Klánt, a polgárjogi mozgalmat, össze-vissza fecseg. Egyszer tudna valamit egyszerűen elmondani. - Szolláth Dávid Billie Holliday Strange Fruit című dalát játssza le nekünk a Kis nyári zene sorozatban.
hirdetés