hirdetés
2013. április 17.

Könyvfesztivál 2013

KÖNYVAJÁNLÓ

Adelheid Duvanel: Anyám kalapjára

Adelheid Duvanel szövegeit nem a kikapcsolódásra vagy izgalmakra vágyó olvasónak írta. Ez a könyv azoknak az olvasóknak szól, akik már ismerik a ráció szűkös ketrecét. Egyszóval: szívszaggató. - Adelheid Duvanel könyve a könyvfesztiválra jelent meg a BookArt Kiadónál, ebből ajánlunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Nicolas Bouvier: Világunk járása

Bouvier, aki nagymestere a költői prózának, biztos kézzel vázolja fel portréit, választja meg a színeket. A Világunk járása, Kerouac Országútonjának svájci változataként, ma már az útikönyvírók bibliája, olyan mû, amely visszaszerezte irodalmi rangját az útleírás műfajának. - Nicolas Bouvier könyve a BookArt kiadónál jelent meg, ebből olvashatnak most egy részletet.

hirdetés

LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

KÖNYVAJÁNLÓ

Klaus Merz: Jakob alszik

Merz igazi költői prózát teremt. Szűkszavú, feszültsége az ellentétekből, az érzelmek szikár és váratlan adagolásából származik. - Klaus Merz könyve a BookArt Kiadónál jelent meg a könyvfesztiválra, ebből ajánlunk most egy részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Rút Lichnerová: Anna Regina

Anna Regina pillanatok alatt úgy beleszeretett Unc hideg, piros, nedves és náthás orrába, sőt Tobias Uncba tetőtől talpig, hogy alig állt a lábán. - Rút Lichnerová szlovák írónő regénye a könyvfesztiválra jelent meg az Európa Könyvkiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet.

INTERJÚ

Amir Gutfreund: Traumatizált nép vagyunk

Matematikusi diplomával húsz évig katonatisztként szolgált az izraeli hadseregben. Ugyanennyi időn keresztül senkinek nem mutatta meg írásait, pedig elmondása  szerint életében már akkor is az írás volt a legfontosabb. Amir Gutfreund első regényét A mi Holokausztunk címmel jelentette meg a könyvfesztiválra az Európa Kiadó. - A szerzővel, aki a könyvfesztiválra néhány napra Budapestre érkezett, Horn Gabriella beszélgetett.

Könyvajánló

Szkárosi Endre - Arany Imre: Verboterror

Performanszköltemények

Szkárosi Endre, a kortárs avantgárd irodalom egyik kulcsszereplője ismét a költészet lehetséges nyelveinek és kiterjesztéseinek, valamint a hordozó (ezúttal a könyv) összeillesztésének feszültségére alapozza új „költészetművészeti könyvmunkáját”. A mintegy 30 év költői performanszait összegző, a Magyar Műhely kiadásában megjelent könyv lapjaiból mutatunk néhány oldalt. 

LiteraTV

Mikrofonvégen - Negyedik nap

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, vagyis utolsó napján Keresztury Tibor a fesztivál sikeréről Zentai Péter Lászlót (MKKE), Sárközy Bencét (Libri), Kolosi Tamást (Líra és Lant), Barna Imrét (Európa), Mészáros Sándort (Kalligram) és Sugár Andrást (Scolar) kérdezte.

KÖNYVAJÁNLÓ

Viktor Pelevin: S.N.U.F.F

Pelevin ezúttal is különleges képzelőerővel teremt meg egy bizarr világot, mely lehetővé teszi, hogy filozófiai gondolatait újabb megvilágításban tárja elénk. - Az Európa Könyvkiadónál megjelent S.N.U.F.F.-ból olvashatnak most nálunk egy részletet.

INTERJÚ

Stefano Benni: Én egy longseller vagyok

Amikor elkezdek írni, mindig az az érzésem, mintha szavakkal játszanék. Zeneinek kell lennem akkor is, ha írok – vallja Stefano Benni, aki a könyvfesztiválon mutatta be Gyorslábú Achille című regényét. Bennivel azonban nem csak a kötetről beszélgettünk, elárulta azt is, mit gondol a mai olasz politikáról, tud-e írás közben zenét hallgatni, és fontosnak tartja-e, hogy fent legyen a Facebookon. - A szerzőt Ruff Orsolya faggatta.

KÖNYVAJÁNLÓ

Amir Gutfreund: A mi holokausztunk

A történeteket dokumentálni kell, leírni mindent, amit csak lehet, önmagáért, önmagunkért – sugallja a haifai születésű alkalmazott matematikus, katonatiszt író, Amir Gutfreund Sapir-díjas regénye. - A mi holokausztunk a könyvfesztiválra jelent meg az Európa Könyvkiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet nálunk.

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bán Zsófia és Németh Gábor

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján, szombaton Bán Zsófiát és Németh Gábort Jánossy Lajos kérdezte a Litera-díj átadásának helyszínén, a Maros sörözőben.

LiteraTV

Zentai Péter László: Csúcsot döntött a könyvfesztivál

A könyvfesztivál utolsó napján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének és egyben a könyvfesztiválnak is az igazgatóját, Zentai Péter Lászlót kértük meg, hogy értékelje a XX. Jubileumi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Megszólalt még Sárközy Bence (Libri), Kolosi Tamás (Líra és Lant), Barna Imre (Európa), Mészáros Sándor (Kalligram), Sugár András (Scolar) és Kukorelly Endre.

KÖNYVAJÁNLÓ

Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Stefano Benni regénye napjaink szórakoztató Odüsszeusz-története. A fantasztikus elemekkel teli regény nemcsak a szereplők lelki történéseibe enged bepillantást, hanem apokaliptikus víziókat felvillantó társadalmi szatíra is. - A Scolar Kiadónál a könyvfesztiválra megjelenő regényből ajánlunk most egy részletet.

INTERJÚ

Eugen Ruge: Az élet szeretete az NDK-ban

Eugen Rugéval, A fogyatkozó fény idején című regény szerzőjével az egykori Kelet-Németország életviszonyairól, a szereplőkhöz fűződő gyengéd írói tekintetről és a magyar és német változásokat követő különbségekről beszélgettünk. - Jánossy Lajos interjúja.

hirdetés