hirdetés
2016. március 10.

Könyvfesztivál 2016

Könyvajánló

Alexandra Salmela: Mimi és Liza

Furcsa, soha nem gondoltam volna, hogy valaki fekete-fehér is lehet, álmélkodott Liza. De ez a kislány, Mimi, valóban fekete-fehér  volt: sápadt volt az arca, sima, fekete haja a válláig ért, fekete pólót és fehér kötényruhát viselt. − Alexandra Salmela Mimi és Liza című könyvét ajánljuk.

Könyvajánló

Acsai Roland: Jin és Jang

A Vadász kinéz barlangja sötétjéből, / Először csak két, vörös szem látszik belőle, / Aztán kilép. Hatalmas, izmos embertestét / Fekete köntös fedi,Nyakán farkasfej ül, és halántékából mohás, csavart / Kosszarvak állnak ki. − Acsai Roland Jin és Jang című könyvét ajánljuk.

hirdetés

Könyvajánló

Alexandra Salmela: Zsiráfmama és más agyament felnőttek

Alexandra Salmela 21 meghökkentő meséjének hangulata talán egyedül Roald Dahl mesevilágával rokonítható. A történetek a felnőttek érthetetlen világával szembesülő gyermekek kérdéseit járják körül, rácsodálkozásukat mutatják be. A Zsiráfmama és más agyament felnőttek című kötetből olvashatnak részletet.

Interjú

Daniela Kapitáňová: Hamarosan ez is olyasmi lesz, mint az opera

Volt olyan kritikus, aki elhitte, hogy ezt a szöveget egy negyvennégy éves, törpe növésű férfi írta, aki egy tízéves gyerek szellemi szintjén van. Szidta a kiadót, hogy megszégyenít egy szellemi fogyatékost... – A Könyv a temetőről szerzőjét, Daniela Kapitáňovát Juhász Katalin kérdezte.

RE: Kritika

A ruszin történelem csontvázai

Maros Krajnak: Carpathia, Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2016, ford.: Böszörményi Péter

Maros Krajnak első regénye az elöregedő, elnéptelenedő ruszin kisebbség régiójának allegorikus terét járja be. Hömpölygő, szabad asszociációkra épülő, lineáris idősíkokat leromboló prózája valahol a történelmi regény és a mágikus realista elbeszélői technika ötvözete. - Maros Krajnak Carpathia című regényéről Forgách Kinga írt kritikát a könyvfesztiválra. Újraolvasásra ajánljuk.

RE: Interjú

Grecsó Krisztián: Elhallgatások, feledések és hazugságok könyve ez

Könyvfesztivál 2016. - RE: "Inkább értő akar lenni, kíváncsi, az életben úgy is legfeljebb toleránsak lehetünk, de nem láthatunk a másik szemével, pedig én erre annyira vágyom." − Grecsó Krisztiánnal új kötetéről, a Jelmezbálról beszélgettünk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szabó Róbert Csaba: Alakváltók

Kezdetben, a háború után a szovjetek szétszórták és felügyelték a peték biztonságát, és a petét a Román Kommunista Párt vezetőjéről, Gheorghe Gheorghiu-Dejről nevezték el. Ahogy a lárva kikelt a tojásból, a gazdarovar eltűnt a képből, a lárva elutálta maga mellől. A szovjetek kivonultak az országból, 1963-ban pedig Dej meghalt. Ceauşescu következett, ő volt a hernyó, aki fölzabálta az országot. – Szabó Róbert Csaba Alakváltók című regényét ajánljuk.

Könyvajánló

Alexandra Salmela: 27 – avagy halál teszi a művészt

Egy évem van, hogy híressé váljak, majd tragikusan hal álomat leljem az alkohol, a drog, egy gyilkos kór, egy szörnyű baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következtében, hogy aztán örökké éljek rajongóim szívében. − Alexandra Salmela 27 - avagy halál teszi a művészt című könyvét ajánljuk.

Interjú

Szabó Róbert Csaba: Ezt nem lehet megúszni

Mi volt az Alakváltók megírásának a tétje? Miért volt kulcsfontosságú az 50-es évek a Securitate megalakulásnak és túlélésének szempontjából? Meddig lehet titkot tartani, és mi volt a regény megírásának hozadéka Szabó Róbert Csaba számára? – Az Alakváltók szerzőjét Tamás Etelka kérdezte.

LiteraTV

Nádas Péter: Az élet sója – Könyvbemutató

Nádas Péter Az élet sója címmel egy éven át írt a Litera 2flekken rovatába. A sorozatból könyv született a Jelenkor Kiadó gondozásában. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett könyvbemutató felvételét most teljes terjedelmében megtekinthetik a Literán. 

Műfordítás

Albert Camus: Az idegen – egy új regény

A francia irodalom egyik legfontosabb regényét Közöny címmel ismerhette meg a magyar olvasó 1957-ben. Albert Camus abszurd, műfajteremtő könyve generációk olvasmánya lett itthon is, még úgy is, hogy a magyar fordítás nem sokban hasonlított az eredetire. Az Európa Kiadó és a műfordítók Ádám Péter és Kiss Kornélia jóvoltából ez végre megváltozott.

Interjú

Géppel fotózni nem nagy kunszt

Pavel Vilikovský a szlovákok Esterházyja. Ikonikus, körülrajongott, ugyanakkor posztmodernnek bélyegzett, azaz a széles tömegek számára riasztóval ellátott író, aki egyébként sokkal egyszerűbb nyelvet használ, mint magyar kollégája. – Az íróval Juhász Katalin beszélgetett. 

Ott jártunk

Ritkán jutnak el a nagyközönséghez a szakkönyvek

Az Osiris Könyvkiadó az egyik legigényesebb magyarországi tudományos és szépirodalmi könyvműhely. Pogátsa Zoltán, Szabó Márton, Takáts József és Jeszenszky Géza frissen megjelent köteteit a könyvfesztiválon mutatták be. Ott jártunk.

Könyvajánló

Száraz Miklós György: Apám darabokban

Napsütéses tavaszi reggel volt, anyám már tízpercenként cserélgette apám heregolyóin a hideg vizes borogatást, amikor nagyanyám lelkét mardosó aggodalom töltötte el, és elsietett a rendôrségre, hogy feljelentse apámat. − Száraz Miklós György Apám darabokban című könyvét ajánljuk.

Interjú

Gideon Greif: Örökké csak halál

Sokaktól hallottam egymástól függetlenül ugyanazt a mondatot: olyanokká váltunk, mint a robotok, élő gépeknek kellett lennünk. Erre kényszerítették magukat, különben nem tudták volna elvégezni a rájuk rótt borzalmas munkát. – A sonderkommandósok történeteit feldolgozó, Könnyek nélkül sírtunk szerzőjét, Gideon Greif történészprofesszort Szekeres Dóra kérdezte a Könyvfesztiválon.

hirdetés