hirdetés
2017. április 19.

Könyvfesztivál 2017

Ott jártunk

A Parlament lépcsőjén

„Lehet, hogy csak azért vagyok az átlagosnál érzékenyebb a korszakfordulókra, mert a XXI. századot várva nőttem fel, és ezért talán ott is a korszakok végét és kezdetét gyanítom, ahol szó sincs ilyesmiről” – írta Kemény István Lúdbőr című esszékötetében, amelynek bemutatóján irodalmi pillérekről és aktuálpolitikai kérdésekről is szó esett. Ott jártunk.

Hangulatjelentés

Szomorú szavak, vidám szívből

Schein Gábor, Peer Krisztián, Háy János könyvei komoly tragédiákat hoztak magukkal az idei könyvfesztiválra. Nekem pedig az jár a fejemben, amit Háy Víg Mihálytól idézett szombat este: „A szomorú szavak is vidám szívből fakadnak elő.” – Mészáros Gábor hangulatjelentése a könyvfesztivál utolsó napjáról.

hirdetés

Könyvajánló

Toni Morrison: Könyörület (részlet)

Ott álltál a nagy cipőben, a magas ember nevetett, és azt mondta, elvisz engem az adósság fejében. Tudtam, a Senhor úgyse adna. Téged, mondtam. Vigyen téged, a lányomat. – Toni Morrison Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják.

Ott jártunk

Bús férfiak költészete?

Visszatérő téma, hogy létezik-e női költészet. De miért nem kérdezzük meg ugyanezt a férfiak által írt irodalomról? Ha van női költészet, magától értetődő, hogy a férfi költői nyelvnek is vannak sajátosságai. – A Létezik-e férfiköltészet című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

Galéria

A könyvfesztivál 4. napja képekben

Elérkezett a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, zárónapja. Ez alkalommal is sok programon megfordultunk, és ott voltunk a dedikáló írók standjainál is. Kiss Norbert képeit láthatják. – Galéria.

Könyvajánló

Boualem Sansal: 2084 - A világ vége (részlet)

Isten Városa elképzelhetetlen építészeti együttes volt, labirintus labirintus hátán, mint már szó volt róla, kaotikus összevisszaságban. És nagyon impozáns: falai közt összpontosult Abisztán, vagyis a világ minden hatalma. – Boualem Sansal regényéből olvashatnak részletet.

OTT JÁRTUNK

Parazitairodalom? Igen!

Szimultán dráma, zenei struktúrák, nyílt reflexió az aktuálpolitikai történésekre, személyes traumák feldolgozása – a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál keretében itthon is bemutatták Elfriede Jelinek Téli utazás című könyvét. Ott jártunk.

Ott jártunk

Versfordítások inkognitóban

Miért olvasunk több prózát, mint verseskötetet? Mi a szerepe ma a külföldi lírának a magyar irodalomban? Egyáltalán miért kell álruhába bújtatva eladni a fordításköteteket? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ Krusovszky Dénes és Váradi Péter. A Hogyan működik a világadapter? című beszélgetésen jártunk, a Líracsúcs Versfesztiválon.

Könyvajánló

Ivana Dobrakovová: Toxo (részlet)

Otthon aztán Blanka görcsökben fekszik az ágyon, és meg van rémülve attól, hogy az a víz valahogy ártott a gyereknek, az már majdnem úgy hangzik, mint a sav, és mi van, ha a kézsebeken át bejutott a vérkeringésbe, és kimarta a gyerek szemét, orrát, száját, arcát. – Ivana Dobrakovová Toxo című kötetéből olvashatnak részletet.

Ott jártunk

Irodalmár és kultúrpolitikus – Király István naplójáról

Király István a Kádár-kort dokumentáló naplóját a könyvfesztiválon mutatták be. Az unikális forráskiadvány a Magvető Kiadó Tények és Tanúk sorozatának következő részeként jelent meg. A naplóról György Péter és Katona Ferenc beszélgetett. – Mészáros Gábor beszámolója.

HANGULATJELENTÉS

Odaérek, de mire?

Az idő viszont fogy, előttem a fesztivál programja, érzem, ahogy megy fel bennem a pumpa. Lemaradok, erről is lemaradok! Gondolatban nyitok is egy újabb listát, azon azt pipálgatom, hogy milyen programokra nem jutok már ki. – Szekeres Dóra hangulatjelentése a könyvfesztivál harmadik napjáról. 

Interjú

Kerékgyártó István: A vegytiszta abszurditás

Az egyéni bírvágy és hatalomvágy felülkerekedett a közös érdekeken. És nem csak most, a mai kormánynál - persze itt mindent elsöprően -, hanem az elmúlt évek összes pártjánál, kormányánál. Mindegyikbe megjelentek a „merkantilek”, így szoktam ezeket a tolvajokat némi eufémizmussal hívni. A könyvfesztiválra jelent meg Kerékgyártó István A rendszerváltó című regénye. A szerzővel beszélgettünk. 

Könyvajánló

Bob Dylan: Krónikák (részlet)

A feleségemnek, amikor hozzám jött, sejtelme sem volt arról, mi vár rá. Igazából nekem sem, most pedig itt voltunk egy olyan helyzetben, ahol nem lehet jót lépni. – Bob Dylan Krónikák című regényéből olvashatnak részletet. A könyvet ma mutatták be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Ott jártunk

Az éj leple alatt – Kis Könyves Éj 2017

Az Írók Boltjában klasszikus zenei koncert és ütőhangszerrel kísért felolvasás volt programon, amíg a Bartók Béla úti Pagonyban Sepsi László Ördögcsapás című könyvét mutatták be a Kis Könyves Éjen, irodalmi horrortúrával. – Ott jártuk.

hirdetés