hirdetés
2017. április 19.

Könyvfesztivál 2017

KÖNYVAJÁNLÓ

Tóth Krisztina: Felhőmesék (részlet)

Hogy mi lett a kis denevérrel, aki madár akart lenni, hogyan gyógyult meg a kis hal, akinek megsérült az uszonya, hogyan élnek a szappanbuborékok? Többek közt ezekre a kérdésekre kapunk választ Tóth Krisztina új mesekönyvéből, amelyből most egy részletet olvashatnak nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles? (részlet)

Egy kisfiú meséli el családja titokzatos tündöklését és bukását. A tehetős család mintha a világon kívül élne, barátok, mulatságok töltik ki napjaikat hol Párizsban, hol spanyolországi villájukban. – Olivier Bourdeaut regénye a Magvető kiadónál jelent meg, részletet ajánlunk belőle.

hirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ

Cormac McCarthy: Isten gyermeke (részlet)

Cormac McCarthy korai remekművében a rá annyira jellemző szikár költőiséggel, érzékenységgel és komor szépséggel mutatja közelről az emberszámba se vett, kisemmizett ember harcát. – Részletet ajánlunk a könyvből.

Részlet a regényből

Miranda July: Az első rosszfiú (részlet)

A támadók és a diákok megölelték egymást hálálkodva, miközben gyümölcsbort iszogattak. Minden meg lett bocsátva. - Miranda July egyszerre bizarr és megható regényéből, Az első rosszfiúból ajánlunk részletet.

Részlet a regényből

Zadie Smith: NW (részlet)

Apja kezét kezébe fogja. Ősz-száraz. Érzi tenyere közepén a pépesen dudorodó, makacs sebet, még nem gyógyult be, mert bizonyos korban ezek már nem gyógyulnak. - Zadie Smith regényének részletét ajánljuk. 

Részlet a könyvből

Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul (részlet)

Első benyomásra – meséli Pattie – John sokkal cinikusabbnak és pimaszabbnak tűnt a többieknél. Ringo volt a legmegnyerőbb. Paul aranyos volt, George pedig a bársonyos, barna tekintetével meg a gesztenyeszínű hajával a legjobb képű pasas volt, akivel valaha találkoztam. – Benedek Szabolcs Beatles vágatlanul című könyvéből olvashatnak részletet.

Könyvajánló

Elena Ferrante: Amikor elhagytak (részlet)

Én úgy láttam, hogy Gina kétségkívül szerelmes a férjembe, túl sok volt a mesterkélt negéd körülötte, néha direkt ugráltatta Mariót, mondogattam is neki: telefonált a menyasszonyod. Volt abban valami elégedettség, ahogy Mario mentegetőzött, együtt kuncogtunk rajta, de a kapcsolata a nővel egyre szorosabb lett, nem múlt el nap Gina telefonja nélkül. – Elena Ferrante Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják. 

Részlet a regényből

Krzysztof Varga: Lángos a jurtában (részlet)

És rájöttem, hogy Magyarország pont olyan, mint a lángos: a széle a legfinomabb, ropogós és ínycsiklandó, középen meg lapos, vékony, szinte átlátszó. – Részletet ajánlunk Krzysztof Varga legújabb, Lángos a jurtában című regényéből, a Turul-trilógia harmadik részéből.

Részlet a regényből

Sári László: Lin-csi apát minden szava (részlet)

Nincs könnyebbik út, nincs rövidebb út, nincsenek fontos és kevésbé fontos részletek. Az egész megértése a cél, hogy aztán az egészet végre elfeledd. – Sári László Lin-csi apát minden szava című regénye a 9. századi Kínába kalauzol minket. Az Európa Kiadónál megjelent kötetből olvashatnak részletet. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Kemény István: Lúdbőr (részlet)

Ennek a könyvnek az anyaga válogatás a kétezres évek elejétől mostanáig született esszészerű írásaimból. Főleg költőkről, versekről, irodalomról, művészetről. – Részletet ajánlunk Kemény István új kötetéből.

Részlet a kötetből

Pál Sándor Attila: Düvő (részlet a kötetből)

Pál Sándor Attila versei a népzene hangját imitálva népdalokat, balladákat, meséket írnak újra, ennek a költészetnek van mondanivalója az országról, a versek olyan képét mutatják meg a magyar vidéknek, amely ritkán örökítődik meg ilyen modern, mégis a hagyományokat eredeti módon újrateremtő nyelven. – Részletet ajánlunk Pál Sándor Attila frissen megjelent kötetéből.

Könyvajánló

Adam Bžoch: Pszichoanalízis a periférián (részlet)

A pszichoanalízis története Szlovákiában

A pszichoanalízist befogadó hazai közeg legszembetűnőbb sajátossága Szlovákia és a szlovák kultúra relatíve periferikus helyzete Európában. Magában Pozsonyban például, amely csupán hatvan kilométerre van a pszichoanalízis bölcsőjétől, alig találunk közvetlen nyomokat. – Adam Bžoch könyvéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Király István: Napló 1956-1989

Király István nemcsak jelentős irodalomtudós volt, hanem egyben a Kádár-kor meghatározó és nagy hatású kultúrpolitikusa is, naplói most a Magvető Kiadó nagyszabású kiadásában jelentek meg. – Részletet ajánlunk.

Interjú

Maroš Krajňak: Mire képesek az emberek

Interjú Maroš Krajňakkal

Kurdibanivka olyan, mintha csak mostanában ért volna véget a háború. Teljesen elnéptelenedett, elpusztult, egyetlen földúton lehet megközelíteni. Nagyon megérintett, hogy a mai napig kézzelfoghatóan őrzi a háború nyomait. – Az SME Maroš Krajňakkal készült interjújából olvashatnak részletet. 

hirdetés