hirdetés
2017. április 19.

Könyvfesztivál 2017

Könyvajánló

Elena Ferrante: Amikor elhagytak (részlet)

Én úgy láttam, hogy Gina kétségkívül szerelmes a férjembe, túl sok volt a mesterkélt negéd körülötte, néha direkt ugráltatta Mariót, mondogattam is neki: telefonált a menyasszonyod. Volt abban valami elégedettség, ahogy Mario mentegetőzött, együtt kuncogtunk rajta, de a kapcsolata a nővel egyre szorosabb lett, nem múlt el nap Gina telefonja nélkül. – Elena Ferrante Park Kiadónál megjelent regényének részletét olvashatják. 

Részlet a regényből

Krzysztof Varga: Lángos a jurtában (részlet)

És rájöttem, hogy Magyarország pont olyan, mint a lángos: a széle a legfinomabb, ropogós és ínycsiklandó, középen meg lapos, vékony, szinte átlátszó. – Részletet ajánlunk Krzysztof Varga legújabb, Lángos a jurtában című regényéből, a Turul-trilógia harmadik részéből.

hirdetés

Részlet a regényből

Sári László: Lin-csi apát minden szava (részlet)

Nincs könnyebbik út, nincs rövidebb út, nincsenek fontos és kevésbé fontos részletek. Az egész megértése a cél, hogy aztán az egészet végre elfeledd. – Sári László Lin-csi apát minden szava című regénye a 9. századi Kínába kalauzol minket. Az Európa Kiadónál megjelent kötetből olvashatnak részletet. 

KÖNYVAJÁNLÓ

Kemény István: Lúdbőr (részlet)

Ennek a könyvnek az anyaga válogatás a kétezres évek elejétől mostanáig született esszészerű írásaimból. Főleg költőkről, versekről, irodalomról, művészetről. – Részletet ajánlunk Kemény István új kötetéből.

Részlet a kötetből

Pál Sándor Attila: Düvő (részlet a kötetből)

Pál Sándor Attila versei a népzene hangját imitálva népdalokat, balladákat, meséket írnak újra, ennek a költészetnek van mondanivalója az országról, a versek olyan képét mutatják meg a magyar vidéknek, amely ritkán örökítődik meg ilyen modern, mégis a hagyományokat eredeti módon újrateremtő nyelven. – Részletet ajánlunk Pál Sándor Attila frissen megjelent kötetéből.

Könyvajánló

Adam Bžoch: Pszichoanalízis a periférián (részlet)

A pszichoanalízis története Szlovákiában

A pszichoanalízist befogadó hazai közeg legszembetűnőbb sajátossága Szlovákia és a szlovák kultúra relatíve periferikus helyzete Európában. Magában Pozsonyban például, amely csupán hatvan kilométerre van a pszichoanalízis bölcsőjétől, alig találunk közvetlen nyomokat. – Adam Bžoch könyvéből olvashatnak részletet.

Részlet a könyvből

Király István: Napló 1956-1989

Király István nemcsak jelentős irodalomtudós volt, hanem egyben a Kádár-kor meghatározó és nagy hatású kultúrpolitikusa is, naplói most a Magvető Kiadó nagyszabású kiadásában jelentek meg. – Részletet ajánlunk.

Interjú

Maroš Krajňak: Mire képesek az emberek

Interjú Maroš Krajňakkal

Kurdibanivka olyan, mintha csak mostanában ért volna véget a háború. Teljesen elnéptelenedett, elpusztult, egyetlen földúton lehet megközelíteni. Nagyon megérintett, hogy a mai napig kézzelfoghatóan őrzi a háború nyomait. – Az SME Maroš Krajňakkal készült interjújából olvashatnak részletet. 

Könyvfesztivál

Maroš Krajňak: Entrópia (részletek)

A sofőr elgyönyörködik a holdfényes folyó csillogásában, és feltűnik neki, hogy valami oda nem illő úszik a felszínen. Álmodozó tekintetét előbb fürkészővé, majd éberré alakítja. Már fékez is, leállítja a motort, kihúzza a slusszkulcsot, kicsapja az ajtót, és rohan. – Maroš Krajňak regényéből olvashatnak részletet.

Kritika

Szabadpolc – Dialógusok egy szereplőre

Peer Krisztián: 42, Jelenkor, Pál Sándor Attila: Düvő, Magvető, Hevesi Judit: Holnap ne gyere, Magvető.

A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. – Mészáros Gábor kritikáit olvashatják Pál Sándor Attila Düvő, Peer Krisztián 42 és Hevesi Judit  Holnap ne gyere című, Könyvfesztiválra megjelent versesköteteiről.

Részlet a regényből

Kötter Tamás: IKEA, vasárnap (részlet)

Állandóan a szexről beszélnek meg egyfolytában célozgatnak, de azt hiszem, lélekben már feladták, lemondtak a testiségről, azt várják, hogy valaki  végre megszeresse és lehetőleg azonnal feleségül vegye őket; és azt képzelik, hogy attól fogva boldogan élnek majd, de képtelenek tüzet vinni a dologba. – Kötter Tamás Kalligramnál megjelent regényéből olvashatnak részletet. 

Részlet a könyvből

Anna Pasternak: Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme (részlet)

Borisz Paszternak 1946-ban találkozott a nála 22 évvel fiatalabb Olgával. Anna Pasternak szerint, ha nincs Olga, a Doktor Zsivago sem születik meg. – Paszternak eltitkolt szerelmének történetéről, a Könyvfesztiválra megjelent Larából olvashatnak részletet.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szántó T. Gábor: 1945 és más történetek (részlet)

Szántó T. Gábor új könyve, a díjnyertes film alapjául szolgáló elbeszéléssel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg a Noran Libro kiadónál. – Az 1945 című kötetből olvashatnak most egy részletet.

hirdetés