hirdetés
2018. március 9.

Könyvfesztivál 2018

KRITIKA

Fröccsenő ciprusi egypercesek

Maria A. Ioannou: Katlan, Noran Libro, 2018

Belebújunk a főszereplőbe, egészen közelről követjük cselekvéseit, gondolatait, de közben fogalmunk sincs, mi is történik, mi a kontextus, az előzmény, a lényeg. Mi az ok. Vagy, igen, menjünk tovább: ki a főhős. – Maria A. Ioannou Katlan című könyvéről Seres Lili Hanna írt.

Részlet a könyvből

András László: Rasszista utazások (részlet)

Tudtuk, Jóska bácsi fia nem sokkal azelőtt halt – akarom mondani, boldogult – meg. Bár szerintem ha valaki leveti magát a negyedikről, az nem megboldogul, mikor leérkezik a járdára. – András László Scolarnál megjelent kötetéből olvashatnak egy novellát.

hirdetés

Részlet a kötetből

Stermeczky Zsolt Gábor: Tévedések tárgya (részletek)

a születés- és névnapokat / a család mindig közösen ünnepelte. / a karácsony a jézuska születésnapja volt, / és nagyanyám névnapja. / ilyenkor lehetett politizálni, pedig / annál undorítóbb dolog nincsen – Stermeczky Zsolt Gábor a Scolarnál megjelent verseskötetéből olvashatnak néhány verset.

INTERJÚ

Tóth-Czifra Júlia: Osztozni ebben a magányban

Mindannyiunknak megvannak a magunk párhuzamos íróasztalai, amelyek segítenek. – Az olvasó országa címmel jelent meg Esterházy Péter 2003 és 2016 között írt esszéinek és publicisztikáinak gyűjteménye a Magvető Kiadónál. A könyv szerkesztőjét, Tóth-Czifra Júliát Fehér Renátó kérdezte.

Részlet a kötetből

Wirth Imre: Ő volt a rejtélyes állat (részletek)

ÚGY EMLÉKEZTEM, mintha lenne / még dolgom valami kevés, / belül vagy kint a szenvtelenben, / valami, ami éppen semmi, és / ott kell lenni, mind hangosabban / a zacskókkal a valamik felett – Wirth Imre új verseskötete a Scolar Kiadónál jelent meg a könyvfesztiválra. Ebből közlünk most néhány verset.

Interjú

Gál Katalin: Nem azt keressük, ami elválaszthatna

A MKKE tagsága az ország valamennyi szellemi áramlatát képviseli, tagunk az MMA kiadója éppúgy, mint a Művelt Nép, a Kortárs Kiadó csakúgy, mint a Jaffa – mert számunkra a közös értékek a fontosak, és nem azt keressük, ami elválaszthatna. – A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökét, Gál Katalint kérdeztük.

Részlet a könyvből

Rosa Liksom: Az Ezredesné (részlet)

Az elmegyógyintézetben a világot tökéletesen idegennek láttam. Hívogatott a halál, de még nem voltam rá fölkészülve. Olyan érzésem volt, hogy itt vagyok a legjobb helyen. Nem kellett tennem semmit, csak alávetni magam a sokféle kezelésnek és befogni a szám. – Rosa Liksom a Széphalom Könyvműhelynél megjelent, Az Ezredesné című regényéből olvashatnak részleteket.

Interjú

André Ferenc: Megszelídíteni ezeket a macskákat

Problémásnak tartom, hogy a kultúrába rétegeket képzelünk, amelyek közt nincs átjárás, valami imaginárius kasztrendszer mentén próbáljuk felépíteni a „minőséghez" való viszonyunkat. – André Ferenccel beszélgettünk.

Könyvajánló

André Ferenc: szótagadó (részlet)

a kutyát sohasem / simogatod, de helyette mindig magadat / ütöd, úgy neveled hűségre. és ő követni / fog, és csaholni, még akkor is, amikor / magatokra gyújtod majd az erdőt. – André Ferenc Jelenkor Kiadónál megjelent kötetéből olvashatnak két verset.

Részlet a könyvből

Hogyan legyél mesterlövész? (részlet)

A kortárs szerb irodalom antológiája

Figyelmesen célozz/ Ne szórd a muníciót/ A golyó drága, az élet olcsó/ Az élő hús és halott szavak piacán. – A Hogyan legyél mesterlövész? című kortárs szerb antológiából közlünk részletet, amely a Tiszatáj Könyvek Insula Vicina című sorozatában jelent meg.

A HÉT VERSE

A hét verse – Milan Dobričić: Autóút

Az esetek nagy többségében azért működik itt a kísérletezés, mert nem a hivalkodó és/vagy a teoretikus öncél, hanem az anyag kényszeríti ki. Az antológia költői nem álforradalmárok, mert tudják, hogy a radikalitás inkább fortyogó indulat, mintsem harsányság. – A hét versét Fehér Renátó választotta.

Részlet a könyvből

Robert Menasse: A főváros – Prológus

Éppen végiggondolta az életét, a véletleneket, amelyek következtében ő, osztrák parasztok gyermeke most Brüsszelben él és dolgozik, olyan hangulatban volt, amelyben amúgy is minden őrültségnek és idegennek tűnt, de az, hogy lent a téren szabadon rohangáljon egy disznó, őrültségnek is sok volt, csak képzelete tréfája, emlékei kivetülése lehetett! – Robert Menasse A főváros című regényéből olvashatnak részletet.

KRITIKA

Szívzörej és száraz szem

Mellékszereplőkké leszünk a saját életünkben, mert az valójában másvalakié. Az Agneša Kalinováéhoz hasonló ikertörténetek segítenek hozzá talán legközvetlenebbül a részletekhez és a távlathoz egyszerre. Tágas és ismerős idegenség. Tükör által (alig-és-mégis) máshogyan. Változatok egy témára. – Agneša Kalinová és Jana Juráňová Hét életem című könyvéről Fehér Renátó írt.

Interjú

Maros András: Ami vicces, az mindig gyanús

Furcsa volt, hogy a kritika nem tud mit kezdeni velük, hiszen a lektűrnél komolyabbak voltak, de mégsem elég komolyak. És ami vicces, az mindig gyanús. Nincs hozzá itthon címke vagy polc, nem tudják behatárolni. – Maros Andrással Szekeres Dóra beszélgetett.

RÉSZLET A KÖNYVBŐL

Tverdota György: Hagyomány és lelemény (részlet)

A magyar irodalmi modernség első hulláma

Amit mi az utókorban, a lezárt történet ismeretében Nyugatként lapozgatunk a könyvtár polcai előtt, bizonyosan nem esik egybe azzal, amit a hőskor főszereplői Nyugatként megálmodtak, elterveztek és számról számra tovább alakítgattak. – Tverdota György könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent könyvéből ajánlunk részletet.

hirdetés